Cliffhangers

header-cliffhanger
watcliffhangers
oorspronkelijkom te voorkomen dat je sterft
nuom ervoor te zorgen dat je volgende week weer kijkt

'... maar Ludo was net daarvoor al bij hotel Dendermonde wezen kijken, waar Daniël Daniël... '

In Duizend-en-één-nacht besluit koning Sjahriaar om elke dag een nieuwe maagd te huwen en haar de volgende ochtend te vermoorden. Toen prinses Scheherazade aan de beurt was, kwam ze op het idee om haar man een verhaal te vertellen maar het niet af te maken. Ze vertelde het elke avond tot het tot een spannende climax kwam en zei dan: ‘Oké schatje, dat was het voor nu, ik ga effe slapen, morgen verder, doe jij de kaars uit?’ Dit deed ze duizend-en-één-nachten lang. Omdat koning Sjahriaar een nieuwsgierige aard had, bleef de koningin in leven. Hiermee heeft de beautiful koningin op een bolde manier in één keer zowel het concept soapserie als cliffhanger bedacht.

Het concept cliffhanger is inmiddels ook buiten het Midden-Oosten bekend: een aflevering van een serie eindigt met een spannend gebeuren waarvan de afloop niet helemaal duidelijk is. Omdat je graag wilt weten hoe het afloopt, kijk je de volgende aflevering ook en zo blijven de kijkcijfers hoog. We kennen de cliffhanger natuurlijk allemaal van soapseries, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan Sesamstraat. Het getal zes wordt behandeld en het enige wat die kinderen denken is ‘oh god wat komt er na zes?!’ Ze weten het niet!

Cliffhangers zijn volgens de officiële theorieën (jaja, die zijn er ook al) onder te verdelen in suspense cliffhangers en shock cliffhangers. De eerste groep beschreef ik hierboven: je wordt in spanning gebracht en wilt weten hoe het opgelost wordt. De tweede groep wordt gevormd door een indrukwekkende openbaring: iemand is zwanger, of juist niet, iemand heeft stiekem al een date gehad met Annemieke, waardoor Heidi en Susan voor janjoker meedoen. Je wilt dan niet zozeer weten hoe de situatie opgelost wordt, maar meer hoe iedereen gaat reageren. Komt er ruzie? Gaan mensen zelfmoord plegen? Of toch niet? Je weet het niet!Sommige cliffhangers zijn spannend noch openbarend.

Vaak gebeuren er levensbedreigende dingen in cliffhangers aan het einde van een seizoen. Je zou denken dat dit komt doordat het einde van een seizoen iets spannenders nodig heeft dan een enkele aflevering. Ja prima, maar in hoofdzaak weten de makers van de serie gewoonweg niet of een acteur er het volgende seizoen nog zin in heeft. In een aflevering van Star Trek ging Captain Picard wel of niet dood. Waarom? Omdat Patrick Stewart’s contract afliep. Zou hij hem verlengen? Of toch niet? Je weet het niet!

Maar er is een probleem. In de jaren ’90 waren cliffhangers een enorm succes en hadden ze weinig bijkomstige nadelen. Echter, sinds mensen series niet meer alleen op televisie kijken, maar ook van het internet downloaden, of hele dvd-boxsets kopen, heb je geen reden meer om te stoppen! Ik heb laatst als laatste ter wereld de serie Heroes ontdekt en heb negen uur achter elkaar back-to-back afleveringen gekeken. Elke keer dacht ik oké, dit is de laatste aflevering, maar dan staat daar ineens George Takei in die zwaardenwinkel! (Voelen jullie ook dat deze recensie nogal een scifitintje heeft?) Wat gaat ie doen? Is ie in de serie ook gay en is het zwaard een ranzige referentie? Of toch niet? Je weet het niet!

Hoe het afloopt lees je in de volgende Suske en Wiske en de Sluwe Scheherazade.

De enige remedie is dit: zet een aflevering meteen uit zodra je aandacht even verslapt! Je kunt dan rustig jezelf losmaken van de verhaallijn en eindelijk eens naar je werk gaan, want het is al negen uur ‘s ochtends. Plan ook dat je niet over veelvouden van drie kwartier weg moet, maar eerder over twintig minuten, of een uur en vijf minuten. Dan zit je altijd halverwege een aflevering en heb je geen keus.

In de meeste gevallen worden cliffhangers opgelost in de volgende aflevering. Hier zit nu ook een probleem als je de serie gedownload hebt, want de volgende aflevering is een halve minuut later. Wat blijkt? De problemen die in cliffhangers opgevoerd worden zijn vaak zo geforceerd dat de oplossing alleen maar kan tegenvallen. Een voorbeeld uit Heroes: zo tegen het einde van het eerste seizoen krijgt Peter Petrelli radioactieve handjes. Hij weet al dat hij dit niet kan beheersen en hiermee per ongeluk New York zal doen ontploffen. Oh god, wat nu? In de volgende aflevering vervolgt de scène met ‘oh ok wacht ik heb het al onder controle’ en het gevaar is geweken. Als dat een week later is, valt het nog wel mee. Een week lang heb je in spanning gezeten. Maar als je meteen de volgende aflevering kijkt zitten er maar twee minuten tussen het probleem en de anticlimax. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat die eerste twee minuten van de volgende aflevering een nutteloze samenvatting zijn van de vorige aflevering (voor jou dus het afgelopen uur).

Cliffhangers zijn hiermee volledig overbodig geworden en zouden nul sterren moeten krijgen. Maar ik stond wel keihard van de spanning op mijn bed te springen aan het eind van de eerste aflevering van Heroes. Hoeveel sterren krijgen cliffhangers? Lees dat volgende week op Recensiekoning.nl! (Nee het staat hier gewoon boven.)

11 Comments

 1. +1-100
  Joost

  Van twitter: http://twitter.com/mmatthijs/statuses/37853959095853057..

  Helemaal gelijk Matthijs! Ik keek toen al geen GTST meer, maar een letterlijke cliffhanger verdient ook sterren: http://youtu.be/7VvAfKduy8E.

  • +1-100
   Anni

   Haha, daar moest ik ook meteen aan denken.

   De serie Dexter, heeft net als Heroes, ook elke aflevering een cliffhanger, waardoor je niet kan stoppen met kijken. Ik stop dus inderdaad midden in de aflevering….

 2. +1-100
  Paletti

  Scheherazade, ik krijg bij die naam meteen flashbacks aan de Libelle waarop mijn moeder was geabonneerd. Er was een columniste die zichzelf zo noemde. Maar dat was in mijn beleving allerminst zo’n chick als op het onderste plaatje, meer iemand van de categorie Annie MG Schmidt .

  Ik denk dat een cliffhanger alsnog wel nuttig is voor het niet onaanzienlijke deel mensen dat series nog wel op TV bekijkt. Misschien zou een DVD-feature waarin cliffhangers en samenvattingen van de vorige afleveringen uitgezet kunnen worden een idee zijn.

  • +1-100
   Joost

   Ja dat zou gaaf zijn!

   Voor dat onaanzienlijke deel heb ik ze toch nog twee sterren gegeven… We kunnen natuurlijk van iedereen niet verwachten dat ze onze lifestyle hebben. Haha ja tuurlijk wel.

 3. +1-100
  Keith

  Het vervelende cliffhangerpatroon was voor mij de reden om Prison Break niet verder te kijken dan de eerste 3, 4 afleveringen. Mee eens dus.

 4. +1-100

  Dat onderschrift bij Scheherazade is echt geniaal. Uit de tijd dat ik nog naar GTST keek :-)

 5. +1-100
  Dorado

  TV-journaals gebruiken sinds jaren steeds vaker een lichte (en tekstuele) variant van de cliffhanger: “Straks! Een héél raar auto-ongeluk in de buurt van Zwolle, maar nu éérst… het Weer! (Eh, Erwin, wat denk jij: maakt het weer gelukkig of ongelukkig?)

  Humph…

 6. +1-100
  Sanne

  Vroeger konden ze wel beter acteren bij GTST dan nu…

 7. +1-100
  San

  Ik hou van heroes! Leuk artikel :).

 8. +1-100

  En dan LOST: hierbij werd niet alleen aan het einde, maar ook een keer of 10 middenin de aflevering een cliffhanger gepresenteerd. Meestal werd het directe probleem na de “commercial break” opgelost, maar de verklaring kwam pas later – niet in de volgende aflevering maar 3 seizoenen en 13 afleveringen later. Zo heb ik Lost nog geen seizoen uitgehouden en ik heb nog steeds geen idee wat die ijsbeer op een tropisch eiland doet.

  Of Jack danwel Sawyer (of toch Hurley?) met hoe heet ze ook alweer naar bed zouden gaan (daar kijk je het uiteindelijk toch voor?) boeide me toen al helemaal niet meer, zo gefrustreerd was ik van al die opgebouwde edoch niet bevredigend opgeloste suspense…

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>