Geeks

header-geeks
wat(UNIX-)geeks
nietnerds
wantnerds zijn cool!
engeeks niet zo
maar wat is UNIXiets moeilijks met computers – het zit ook op je Mac OSX

Vandaag voerde ik het volgende gesprek op Skype:

Nimmer ben ik zo beledigd!

We gaan even voorbij aan het feit dat ik mij inlaat met mensen die ‘verschil’ niet kunnen spellen. Laten we het in plaats daarvan even hebben over dit verschil. Er is bij mijn weten geen gedefinieerd onderscheid, maar dat is er tussen de regels door natuurlijk wel. De Van Dale definieert een nerd als:

nerd: iemand die graag leert, computert e.d. maar achterblijft op het sociale, emotionele en motorische vlak

Meneer Van Dale wacht klaarblijkelijk op een betere definitie van deze term. Om te beginnen moet een nerd én op het sociale én op het emotionele én vreemd genoeg op het motorische vlak achterblijven. Verder vraag ik mij af wat hier met ‘en dergelijke’ bedoeld wordt. Zou iemand die graag leert op het gebied van het maken van worstenbroodjes ook een nerd zijn? Of alleen maar als ie mank loopt?

In de Nederlandse Van Dale staat geen definitie van het woord geek, maar Gustav bezit een soort papieren versie van een woordenboek Engels – Nederlands of zo, waarin staat:

geek: 1. sul, slome (duikelaar), sukkel, lulletje rozenwater, <i.h.b.> nerd, computerfreak
           2. (slechte) kermisartiest
           (etc.)

We gaan gauw door naar mijn visie op het verschil tussen beide: naar mijn idee zijn nerds intelligente mensen die een grote passie hebben – vaak voor hun vak, er veel van weten en dat graag uitdragen. Daarmee zijn nerds ongelooflijk aantrekkelijk. Hebben ze daarnaast een goed uiterlijk, dan heb je de jackpot. Zie deze recensie over hoe aantrekkelijk een nerdy uiterlijk al kan zijn.

Geeks daarentegen zijn mensen – al dan niet intelligent – met een sociale afwijking. Ze zitten vast in hun eigen gedachtegang en zijn niet in staat te begrijpen dat andere mensen geen fokking idee hebben waar ze het over hebben, de hele tijd. Ook vinden ze altijd dat ze gelijk hebben.

Kijken of jullie opgelet hebben. Wie van deze drie is de geek? Muis over het plaatje voor het antwoord.

Er is onduidelijkheid ontstaan over welke van de twee de sociale variant is en welke de non-sociale variant. Voor zover bekend is er voor het Nederlands geen vaststaande definitie. Bovenstaande definities worden door ons gehanteerd, maar er zijn ook sociale cirkels waar de definities exact andersom worden gehanteerd. In het Engels zijn er wat meer gangbare definities die suggereren dat het woord geek een positievere connotatie heeft. In het Engels onderschrijf ik deze definities. Voor diegenen die deze definities hanteren, klik deze link en de recensie vormt zich naar jullie beeld (met uitzondering van de afbeelding hierboven). Mijn excuses voor het ongemak.

Je hebt geeks in alle vormen en maten, maar aangezien ik een computernerd ben wil ik het even hebben over computergeeks. Kennen jullie dat programma op de Mac, Terminal? Dat ene waar je één keer per jaar volgens een weblog iets mee moet doen als je hele computer door elkaar zit? Daar werk ik dagelijks mee. Ik heb hem zo gezet dat de achtergrond zwart is en de letters wit omdat ik er zo vaak naar moet kijken. Als het over ons werk gaat vragen mijn vrienden: ‘Dus jij typt elke dag gekke codes in een zwart scherm?’ Aangezien ik het nogal stoer vind dat ze niet snappen wat ik doe, doe ik alsof ik alles heel goed begrijp. Echter, in werkelijkheid zit ik vaker op Google dingen op te zoeken dan mij lief is. Via Google kom je op internetfora terecht waar de computergeeks (die er wel echt verstand van hebben) hun adviezen spuien.

Helaas moet je eerst door een aantal verschrikkelijke uitingen van het geeksyndroom waden voor je je antwoord vindt. Hier een opsomming van de symptomen:

symptoom 1: de vraagstelling in twijfel trekken

onwetende gebruiker: Ik eh wil zeg maar PHP installeren op mijn server, maar ik krijg een foutmelding “Cannot find PHP server”.
geek: Waarom wil je PHP installeren?
onwetende gebruiker: Eh nou ik moet van mijn klant een PHP site maken zeg maar.
geek: En waarom gebruik je geen Ruby on Rails?
onwetende gebruiker: Omdat de site compatible moet zijn met een bestaande PHP backend.
geek: Zie [hier] een link naar een blog post waarin beschreven staat hoe je Ruby on Rails met PHP kan verbinden.

AAAARGH laat die jongen met rust! Help hem dan gewoon niet!!

Ja hoor mevrouwtje, ik zie het al. Uw Apache Pipe zit verstopt.

symptoom 2: een antwoord geven in een vorm die je niet begrijpt

onwetende gebruiker: Ik eh wil zeg maar PHP installeren op mijn server, maar ik krijg een foutmelding “Cannot find PHP server”.
geek: Weet je zeker dat je package manager goed geconfigureerd staat in /etc/portage/package.conf? Daar moet in regel 5 gemaskt worden dat ie de unstable sources ophaalt. Je moet ook meteen even checken of je Apache-webserver-cache geen requests logt die verdacht worden van CSRF, want er is een probleem met de pipe die die logs verwerkt.

symptoom 3: de vraag niet lezen

Dit komt met name voor bij supportmedewerkers van een softwarebedrijf.

onwetende gebruiker: Als ik MySQL opstart geeft ie deze foutmelding: Error: UTF-8 module not installed. Hier volgt de volledige uitvoer van het logbestand: (…)
geek: Kun je me de uitvoer van je logbestand sturen?
onwetende gebruiker: Eh ja dat had ik gedaan. Hier komt ie nog een keer: (…). Ik heb overigens wel gezien dat ie geïnstalleerd staat, want het bestand /mysql/modules/utf8 bestaat gewoon.
geek: Kun je even checken of de file /mysql/modules/utf8 bestaat? Als die er niet is, moet je die even installeren.
onwetende gebruiker: Ja die bestaat dus, dat zei ik al.
onwetende gebruiker (twee dagen later): Hallo?

Haha, kostelijke nerdgrap!

Maar, eerlijk is eerlijk, na tien blogposts doorgesnuffeld te hebben staat daar toch ergens wel het antwoord dat je nodig hebt. Ik begrijp nooit dat deze geeks de moeite weten op te brengen om zulke vragen gratis te beantwoorden! Het moet een soort aandachtstekort zijn of zo. Nu weet ik toevallig dat er sites zijn waar je een waardering krijgt al naargelang hoeveel goede antwoorden je hebt gegeven. Werkgevers kunnen die sites betalen om een lijstje te krijgen van de geeks die ze moeten inhuren om hun systemen te beheren. Hoe het ook komt, toch wel handig dat ze gratis helpen! Daarvoor krijgen ze 2 sterren.

Sorry Mark Zuckerberg! Kun je me alsjeblieft niet weer van Facebook gooien omdat ik geeks belachelijk maak?

33 Comments

 1. +1-100
  Fatima

  Fatima ————> Geek, wat volgens jullie definitie ook een nerd is dus misschien zou je dan kunnen spreken van ubernerd is dat dan zoiets als ubercool? lol heheheheee helaas niet zo heel veel verstand van computers eigenlijk nergens heel veel verstand van maar gelukkig van alles wel een beetje, kom je ook een heel end hoor lol hahahahahhaha

 2. +1-100
  Aike

  Hahaha, super goede recensie!
  Klopt het, aan de hand van jou definitie, dat als een intelligent mens bent met veel passie voor snowboarden, wat je vak is, en daar veel over weet en dat uitdraagt je ook nerd bent?

 3. +1-111
  Joke

  Ik heb nerds altijd gezien als mensen met “vreemde” hobby’s (en dan bedoel ik niet bergbeklimmen of kameelrijden, maar dingen als DnD en/of Larp e.d) en veel kennis van een bepaald vakgebied. Meestal zie ik ze als mensen die op 1 van de vlakken die de van Dale aangeeft niet bijster sterk zijn. Volgens mijn eigen definitie van een nerd ben ik er zelf ook een, maar daar ben ik stiekem best trots op. Nerds zijn cool.

 4. +1-100

  fack = true

  if fack
  all_symptoms_are_matching = true
  previous_post = Post.find(“Ivan – onze honderdste Twitter follower”)
  average_stars = (previous_post.stars + this.post.stars) / 2
  return “Het gemiddelde aantal sterren is zojuist gedaad tot: #{average_stars}”
  end

  Console#> Het gemiddelde aantal sterren is zojuist gedaald tot 2,75

 5. +1-100
  Joost

  nee ivan ik ken je – jij bent one of the good guys!!

 6. +1-110

  +18 sterren voor Jason Mraz.

 7. +1-110
  Anne

  Volgens mij is het verschil tussen nerd en geek is juist dat geeks sociaal WEL normaal functioneren en nerds NIET. Bovendien mis je de categorie dweeb/dork. Deze discussie wordt overal op het internet al gevoerd, dit Venn-diagram maakt het duidelijk: http://www.neatorama.com/2009/09/16/are-you-a-nerd-dork-geek-or-dweeb/

  Misschien dat deze termen ‘lost in translation’ zijn….

  Groetjes,
  Anne (geek, volgens het Venn diagram)

  • +1-100
   Joost

   Ja grappig. Nu ik erover nadenk besef ik dat als ik Engels praat ik mezelf veel vaker als ‘geek’ omschrijf… Maar in het Nederlands klinkt het gewoon anders.

  • +1-110
   Martijn

   Zo leg ik het dus oook altijd uit..

   Geeks zijn De slime computer/gadget mensen en Nerds hebben de contact stoornis..

   Het Venn diagram is een mooie uitleg Anne, die hou ik erbij!

   Martijn de GEEK (Geen Nerd)

 8. +1-110
  Paletti

  Op Wikihow staat een interessant artikel over hoe je het verschil kan zien: http://www.wikihow.com/Tell-the-Difference-Between-Nerds-and-Geeks

  Ik kan me eigenlijk meer vinden in hun uitleg dan in jouw warrige verhaal, Joost, in het bijzonder de zin “Being a nerd is typically associated with intellect, as a nerd often enjoys specialising in complicated fields of study.”.

  Aan de andere kant, een korte zoektoch op internet leert dat er legio definities zijn van de begrippen nerd, dork en geek. Ook is er veel variatie in de uitleg van de onderlinge verschillen.

 9. +1-110
  Elise

  Op http://www.ipassielts.com/index.php/main/comments/768
  (helaas ben ik niet geeky genoeg om die link te laten werken) staat de mooie beschrijving “Stealth-geek”

  Stealth-geek – someone who hides their nerdy interests while maintaining a normal outward appearance

  Wat mij opvalt is dat ook hier nerd en geek redelijk inwisselbaar zijn, maar je als geek toch ‘normaler’ schijnt over te komen dan als nerd dus weer geheel tegenstrijdig aan bovenstaand verhaal…

  Misschien is het in het Nederlands gewoon net andersom!

 10. +1-100

  Ho eens even! Als iemand een geek is, dan is dat Jason Mraz wel! Sterker nog: hij is de Geek In The Pink.

 11. +1-100
  Nine

  Jason snapt em zelf ook niet helemaal..

  http://www.youtube.com/watch?v=SdryssUmlpE

 12. +1-100
  Tatiana

  Ik zou inderdaad niet naar het circus gaan om naar een geek te kijken. Ook niet voor iets anders trouwens .

 13. +1-100
  Elger van der Wel

  Leuke recensie, maar zet wel vraagtekens bij de gehanteerde definitie van geek en nerd. In Nederland is een nerd al snel een computernerd en het liefst eentje die lekker diep in Linux zit en het liefst niet echt met mensen communiceert, want dat is immers heel eng. Een geek is een iemand die juist op een menselijker niveau veel van computers weet (vaak ook vooral van internet) en die wel gewoon met mensen communiceert (zij het soms over oninteressante onderwerpen). Dit is ook vast niet dé definitie, maar wel één die ik veel in mijn omgeving gebruikt zie. Geeft maar aan dat de termen multi-interpretabel zijn en daarmee automatisch allebei 0 sterren zouden moeten krijgen.

 14. +1-100
  Viking

  Dat die webdesigner dat moet vragen aan die geek maakt hem extreem lame, ik zou hem adviseren lekker tuinman te worden. Als je dit soort vragen al moet stellen over php, dan voorspel ik een glansrijke baan bij McDonalds. Hail to the geeks! Zonder die puike propere vrinden waren er geen vette dingen zoals het internet, wireless streaming mobile pr0n of usb-koffiewarmplaatjes.

 15. +1-120
  Emma

  Ik vind het zo leuk om op die link te klikken. ‘Haa kijk alle nerds veranderen in geeks!! O mijn god en nu weer andersom!!’

 16. +1-120

  Eensch met de geek/nerdvergelijking. Ik vind mezelf ook een nerd, net als mijn semi-autistische nerdvrienden. Geeks daarentegen zijn vervelend, geven idd van die antwoorden als: “PHP?! Dat moet je niet gebruiken joh! Da’s helemaal niet compatible met TurboWarezSuperDuck!” – Ehhh..

 17. +1-100

  Nu is er trouwens ook nog een groepje mensen (Amsterdam, rechten, dertigers) dat zichzelf nerd noemt als ze ergens juist niks van weten. “Ik ben zo’n nerd met computers” betekent dan dat de persoon er niks mee kan. Ik stond de eerste keer echt raar te kijken.

 18. +1-100
  magnusdomus

  Tsssk, nerds…

 19. +1-100
  Appel met Peren

  De authentieke nerd is nog immer onder ons! Daar waar vandaag de dag eenieder die zich op verdekte wijze wil profileren als een intelligent gepassioneerd persoon zichzelf al snel ‘nerd’ noemt is er ook nog de pure nerd, de klassieke nerd: ietwat onbeholpen in houding en uiterlijk maar angstaanjagend intelligent. En vergist u niet: het echte ‘nerd’-zijn is een ridderorde. Het is een lintjesregen waar niet iedereen zo maar in kan gaan staan. Marketingmensen zien dit. Neem nu Magnus Carlsen. Hier in het dorp worden de bushaltes momenteel opgevrolijkt door een stemmige poster met daarop de beeltenis van deze vroegrijpe schaakmeester. In tegenstelling tot wat zijn gelaatsuitdrukking doet vermoeden, is deze jongeman ‘opmerkelijk slim’. Ja, welhaast een genie! Een archetypische nerd, waar voor de gelegenheid een saus van smaakvolle coolheid over is uitgegoten door ene Anton Corbijn, fotograaf extraordinair. Het resultaat oogt ietwat potsierlijk, zeker voor zij die niet al te ontvankelijk zijn voor de massale omarming van het nerd-wezen. Maar ook zonder het te omarmen is het fenomeen alleszins begrijpelijk. In deze roerige tijden van revolutie enerzijds en ‘waar gaat het nu eigenlijk om?’ anderzijds is de authentieke nerd een baken, een rots in de branding. Hij weet exact wat hij doet en doet het buitengewoon goed.

 20. Pingback: How It’s Made | RECENSIEKONING

 21. +1-100
  Thijs

  5 Sterren voor die foto van James Franco :)

 22. +1-100
  Marjon

  Tip: om geeks in het wild tegen te komen, is een http://www.girlgeekdinner.nl een goede plek!

 23. +1-100

  Wonderfu&X6C; beat ! I woulԁ like &X74;o apρrentice even as уou a&X6d;end youг website, how сan i subscrijbe for a weblo&X67; site?
  Τhe account aided me a a&X63;ceptable deаl. I weгe a little bіt acquain&X74;eԁ of
  this youг broaԁ&X63;ast offered ѵіvi&X64; clear idea

  My homеpage amazon gift card code

 24. +1-100

  Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on
  other blogs? I have a blog centered on the same ideas
  you discuss and would love to have you share some stories/information.
  I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 25. +1-100

  Wonderful site. Lots of useful info here. I am sending it to some
  pals ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks
  to your effort!

 26. +1-100

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some fascinating things or advice.
  Perhaps you could write next articles relating to this
  article. I desire to learn more things about it!

  my blog … 超歓迎 ジャケット 人気

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>