Kapsalon

header-kapsalon
wat nieteen plek waar je je haar kunt laten knippen
wat weleen snack genaamd ‘kapsalon’
wanneerlaat, heel laat
waaromomdat het er eens van moest komen

Ik denk dat het al langer dan twee jaar geleden is dat ‘kapsalon’ rondbuzzde in mijn omgeving. Deze recensie is dus enorm laat, misschien wel na een rage. Maar goed, wij zijn recensiekoning en recenseren alles. Daarbij geloof ik dat veel van jullie nog nooit een kapsalon gegeten hebben, en het gros daarvan nu dit artikel tevergeefs toeroept met: ‘ja, en terecht!’ Want wie gaat er nou voor z’n lol uitproberen hoe het smaakt als je een bak patat bedekt met shoarma, met daar gegrilde kaas overheen, met daar weer sla overheen gegooid. Deze lauwe slappe bom dient  gegeten worden met een overvloed aan knoflooksaus.

lekker veel van alle lekkere ingrediënten

Thuis kook ik regelmatig, maar niet zo vaak als ik zou willen. Ik hou van lekker eten, en geloof ook wel dat ik daar ondertussen wat smaak voor ontwikkeld heb. Daarom wil ik benadrukken dat het uitproberen van een kapsalon een goede voorbereiding behoeft. De kapsalon is namelijk een belachelijke combinatie van de meest vette en calorierijke ingrediënten, en sla. Daar bovenop mist het een zuurtje. Om een kapsalon uit te proberen moet je alcohol drinken, het liefst niet thuis. Misschien moet je er wel bij roken, laat even weten als je die smaakcombinatie geprobeerd hebt want wellicht heb ik deze recensie niet na de best mogelijke voorbereiding geschreven.

Na een avond flink doorhangen met wat vrienden eindigden we bij een goed whiskeycafé in de Spuistraat. Een van de vrienden bleef bij ons thuis slapen en onderweg naar huis besloten we dat dit het moment was. Er moest nu een kapsalon uitgeprobeerd worden. Waar ooit Kootje zijn Broodjes verkocht is nu een Snackbar, die zoals alle snackbars in Amsterdam gerund wordt door een Egyptenaar. Ik liep naar binnen. Wellicht ten overvloede meld ik nog even dat het midden in de nacht was. Ik vroeg de Egyptenaar naar een kapsalon. Hij verwees mij vriendelijk naar twee straten verderop, derde huis links zat er een. Kennelijk was de hype nog niet tot het centrum van Amsterdam doorgedrongen. Als servetjes na het eten van een kapsalon dropen we af en fietsten naar huis. Gelukkig is vlak bij ons huis ook een snackbar. Onze straat heeft denk ik 10 kappers, dus de verwarringskans was nóg kleiner toen we de Egyptenaar vroegen voor ons een kapsalon te bereiden. Gelukkig knikte hij en ging routineus aan de slag.

waar zal ik eens beginnen?

Ik kan een lange op onderdelen van de smaak gebaseerde recensie maken, maar ik hou het liever kort. Het was perfect. Zo vet. Zo onlogisch. Maar daar, op die plek, na die avond was er geen beter gerecht mogelijk dan de kapsalon. Eigenlijk zou ik vijf sterren willen geven, maar jullie de hond wat is de kapsalon slecht voor je gezondheid. Dan toch vier sterren. Mits goed voorbereid.

De kapsalon schijnt bedacht te zijn door een Rotterdamse kapper, die zijn lievelingsingrediënten graag gemixt zag in een gerecht. Met die logica zou je een bij een snackbar een ‘ontwerpbureau’ kunnen bestellen: een bak vol met grote garnalen, pure hagelslag, asperges, avocado, belegen kaas, eendenniertjes, Italiaanse champignonbouillon en ahornsiroop. Eet smakelijk.

kaas bovenop, €5,-

update:
Zelfs bij een dönertent doen ze de kaas bovenop de sla. Op het plaatje (met daar bovenop kennelijk uien, tomaten en komkommer), maar ook bij navraag is dat echt wat ze doen.

60 Comments

 1. +1-121

  Misschien er even bij vermelden dat je gemakkelijk 1 kapsalon op 3 man kan bestellen. aangezien ik zo’n ding op mijn eentje echt niet opkrijg na al dat bier…

 2. +1-100
  sim0ne

  Benadrukt moet worden dat buiten Rotterdam de goede kapsalons schaars zijn. Zelfs in Rotterdam is er slechte kapsalon te krijgen. Dieptepunt uit mijn carriere was een kapsalon van een tent uit Steenbergen, die was letterlijk om te kotsen. De echte fijnproever kan voor een eerste kennismaking met kapsalon echt het beste naar Rotterdam komen :D De tent waar je het haalt moet er redelijk tot vrij smerig uitzien, met vieze verkleurde foto’s van de schotels die zij verkopen aan de muur, en de eigenaar moet zeker een Egyptenaar zijn.

  • +1-120
   Jorine

   Je bedoelt er zo een die op de West-Kruiskade zit? :p Dat is het kapsalon-walhalla.

  • +1-110

   Ooit een keer eentje gehad in Valkenswaard toen we in de buurt waren bij Center Parcs. Die vonden het een goed idee om – tegen onze uitleg in – het vlees onderop te leggen, wat natuurlijk totaal niet goed prikt. En ze deden de sla mee de oven in, een doodszonde bij een kapsalon. Het leek net een andijvieschotel.

  • +1-100
   sim0ne

   @Rob Karper: die had het echt niet begrepen! Brrr….

 3. +1-110
  Milihili

  ” Daar bovenop mist het een zuurtje.”

  Altijd leuk zo’n verwijzing :).
  Mee eens dat het een raar recept is. Het hoort allemaal niet bij elkaar, en toch kan het op een juist moment heerlijk zijn.

 4. +1-131
  Mira

  Dat “ontwerpbureau” lijkt me bij uitstek geschikt voor zwangere vrouwen.

 5. +1-110
  febe

  Ik mis in je recensie de chili-saus. Die moet er echt in, dan zou je ‘m zelfs ondanks de ongezondheid er van 5 sterren gegeven hebben.. (is ook meteen een beetje het zuurtje? Nou ja meer het zoetje.) Ik zou je willen adviseren om in zo veel mogelijk verschillende plaatsen bij zo veel mogelijk verschillende snackbars de Kapsalon te proberen, totdat je de perfecte gevonden hebt. Want het is echt zo: de ene Egyptenaar kan het beter dan de andere.. En met döner is ie trouwens ook erg lekker!

  • +1-110
   Leonie

   Neeeeee geen chilisaus, gewoon sambal! Ik heb het ook een keer met currysaus erop gehad, dat was ook niet te vreten. Overigens kunnen de Turkse dönertenten in Amsterdam West ook lekkere kapsalons maken hoor, hoewel ik er dan weer nooit één uit Rotterdam heb gehad dus echt vergelijken kan ik niet.

 6. +1-111
  Pim

  Voor een kapsalon ga je natuurlijk niet naar de snackbar maar naar de Turkse of Marokkaanse bakker!

 7. +1-151
  Christian Luijten

  Eigenlijk is een kapsalon gewoon een shoarmaschotel met kaas, daar krijgt dit culinaire hoogstandje van mij geen sterren voor.

  Het leuke van de kapsalon is wel dat deze er voor het uitkotsen precies hetzelfde uitziet, smaakt en ruikt als erna. Vier sterren voor deze prestatie.

 8. +1-120
  Femke

  Ik krijg spontaan honger! Heeerlijk.

 9. +1-130
  Ruben

  Ik mis inderdaad de Sambal erop in deze recensie!

  En voor de liefhebber, de beste kapsalon van Nederland eet je inderdaad in Rotterdam en de beste van Rotterdam eet je bij Jaffa in de Witte de With!

  • +1-110
   nodog

   Helemaal juist, ook de tent ernaast is prima hetgeen de Witte de With het ware mekka van de kapsalon maakt.

   Overigens zijn er in R’dam genoeg smerige kapsalons te krijgen en zodra het te lang in het bakkie zit wordt zelfs de beste kapsalon smerig. Extra voordeel van Jaffa is dat je’m daar op een bord krijgt zodat je makkelijk wat luchtgaatjes kunt prikken tegen de snelle verloedering.

 10. +1-120
  Keith

  Jullie missen de sambal? Ik stoor me vooral aan het feit dat hier de sla onder de kaas zit. Daar klopt geen bal van. De kaas gaat namelijk met friet en vlees onder de grill, maar de sla moet er daarna pas op.

  Verder is het natuurlijk de kunst van een goede kapsalon dat ondanks alles de friet krokant blijft en vind ik hem met kebabvlees een stuk lekkerder.

  • +1-100
   sim0ne

   Ik ga mee met deze volgorde. Na de kaas in de oven, dan pas de sla en de sauzen (veel knoflooksaus en een beetje sambal), en daarna een krap stukje aluminiumfolie erover, zodat de sla toch nog een beetje slapper wordt.

  • +1-100
   febe

   Zo ver was ik nog niet eens gekomen, ik was geschokt door het gemis van de chilisaus (of sambal wat jullie willen, onze Turk doet er chilisaus op en dat is écht héél lekker)! Maar inderdaad de sla moet er als laatste op.. Ik ga mee met het aluminiumfolie over de sla en het kebabvlees!

 11. +1-111
  Pimtt

  Amateurs, de kapsalon hoort met Dönner. En ik kan het weten want ik eet er zeker één per week! ;-))

  • +1-102

   Een kapsalon hoort absoluut met shoarma. Ik snap best dat veel goedkope toko’s alleen kalkoenkrulletjes in het assortiment hebben en dat is helemaal prima, maar het is pertinent onjuist dat een echte kapsalon zo hoort.

 12. +1-101
  Bas

  “Daarom wil ik benadrukken dat het uitproberen van een kapsalon een goede voorbereiding betreft.”

  Ik denk dat je “behoeft” bedoeld.

 13. +1-100

  De saus hoort op het vlees, de sla hoort bovenop als allerlaatste.

  De lekkerste haal je inderdaad hier in Rotterdam, maar wij hebben ze natuurlijk al een paar jaartjes langer in het assortiment.

 14. +1-110
  RuSt

  Wellicht is de infographic wat misleidend, maar de recensie is over een kapsalon in een snackbar. In Amsterdam nog wel. Voor de echte liefhebbers is dat vloeken in de kerk denk ik, maar zo heb ik ‘m geprobeerd. Zoals je een kroket het best bij een banketbakker of een sterrenrestaurant kunt eten: meestal eet je ‘m bij een snackbar. En die doen het blijkbaar niet zoals het hoort. Maar zoals ik ‘m gekregen heb krijgt-ie 4 sterren en de eerste keer dat ik een Rotterdamse dönertent tegenkom ga ik die laatste ster ophalen door er daar een te proberen. Nuchter en wel.

  • +1-110
   Peter

   Een kroket haal je bij de slager! Met echt draadjesvlees! Niet bij een banketbakker die er ragout in stopt.

   Daar zou je weleens een recensie over mogen maken, over slagers- en bakkerskroketten. ;-)

 15. +1-100
  Tom

  Inderdaad, de kapsalon hoort eigenlijk met Doner. Al is juist het mooie aan de kapsalon dat hij heel veel variaties kent, je kunt er altijd je eigen draai aan geven.
  Ik ben al een aantal weken met 2 vrienden kapsalons in Amsterdam aan het keuren. Elke week pakken we er 1. Volgens mij hebben we al zo’n 25 geprobeerd, dus ik durf mezelf wel een expert te noemen. Oh ja, de beste zijn te vinden op en rond de Dappermarkt.

  • +1-110

   Excuses dat ik zo doordram, maar bij El Aviva in Delfshaven waar het gerecht zes jaar terug ontstaan is verkopen ze niet eens doner… ;)

  • +1-100
   sim0ne

   Kom ik er toch nog achter dat ik dus blijkbaar ook niet eens een echte kenner ben. Er is veel te leren in de wondere wereld van de kapsalon. Ik heb alleen nog maar kapsalon met doner gegeten. Overigens lijken de namen van die tenten ook wel erg veel op elkaar. Meestal haal ik het bij MacElaviv, en die zit dan weer in Kralingen.

 16. +1-100
  Holger

  Ik heb nog nooit een Kapsalon gegeten maar ik zou het wel eens een keer willen proberen :-)

 17. +1-150
  Jimmy

  Beste Recensiekoning,
  Met grote afschuw heb ik vandaag de recensie over het gerecht kapsalon gelezen, dit om de volgende redenen. Allereerst haal je geen kapsalon bij een ‘snackbar’ maar bij ‘de Turk’ (ongeacht de werkelijke nationaliteit van de besnorde verkoper). Daarbij wordt bij de betere zaken het vlees nog even gebraden waardoor de friet langer knapperig blijft. Als laatste wil ik opmerken dat de eerste zaak die shoarma op een kapsalon serveert een molotov cocktail verdient. Een echte kapsalon wordt gevuld met döner kebab. Bij deze nodig ik uw redactie dan ook uit om kapsalon te komen eten waar het allemaal is begonnen: Rotterdam.
  Vriendelijke groet van een Rotterdamse student

  • +1-100
   Sill

   Ik heb nog nooit van ‘De Turk’ gehoord. Ik ken de Italiaan, de Chinees, de Griek, de Japanner… maar ‘De Turk’ is nieuw voor mij. Ik woon dan ook niet in een grote stad. En hier haal je zo’n kapsalon dan ook bij de snackbar/pizza/döner combinatie. Raar trouwens dat je het bij ‘De Turk’ haalt, als een Rotterdamse Kapper (?) dit zou hebben bedacht. Tenzij dit een rotterdamse, turkse kapper was… dan heb ik niets gezegd.

  • +1-100
   Joriene

   Ik woon ook niet in een grote stad, maar desondanks halen wij toch altijd onze turkse pizza’s, broodjes doner en kapsalons bij ‘De Turk’. Heb zelf nog nooit een kapsalon geprobeerd, geen idee waarom niet eigenlijk, want ik wil het al tijden proberen :P Dus dat ga ik binnenkort maar eens doen!

  • +1-110
   Kat

   @Sill: Logischerwijze zou je ‘t dan inderdaad bij de kapper moeten kunnen bestellen.

 18. +1-120
  Maaike

  Hadden ze dat nou niet beter Turkse lasagna of zo kunnen noemen? De associatie met haar doet me al bij voorbaat kokhalzen.

 19. +1-112
  wies

  hier ga ik me nooit aan wagen vrees ik. slappe patat en warme sla.. doe mij maar een broodje donner hmmm!

 20. +1-111
  Sue Mi

  Gad. Ver. Damme.

  Dat moest toch even gezegd. Trouwens, een kapper die aan mijn stoel kwam met Kapsalon-adem zou echt nog twee weken nahuilen van alles wat die dikke meneer toen tegen hem had gezegd.

  (Twee keer gezegd. Nou ja, het is niet anders.)

 21. +1-170

  In 2007 werkte ik bij de Weight Watchers (in moordrecht, bij gouda). Een tijdelijke baan als webredacteur. Mijn vrienden maakten altijd grapjes over dat ik in de lunch alleen wortels mocht eten en zo. Maar ik heb daar voor het eerst kennisgemaakt met het fenomeen kapsalon. Dan zei er iemand ‘kapsalonnetje doen?’ en dan werd het gewoon gehaald voor de lunch! Ik vind het zelf nog steeds hilarisch dat ik dat voor het eerst zag bij de weight watchers…

 22. +1-100
  Anne

  Ik hoor er dus nu voor het eerst over.
  Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik in de Groningse boerenklei me begeef.

  Weet iemand waar je in de stad een goeie kapsalon kan halen?

 23. Pingback: Rondje van Pavlov’s Blogback | DeJaap

 24. +1-120
  ThE_ED

  Om wellicht enige verwarring weg te nemen: hoewel het gerecht is bedacht door een kapper is het wel degelijk ontstaan in zo’n snackbar annex Döner annex turkse-pizza tent, what have you. Het verhaal is nu eenmaal dat de medewerkers van die kapsalon wekelijks kwamen eten bij die tent, graag alles wat ze lekker vonden samen bestelden en zo na verloop van tijd gewoon alleen “3x kapsalon” hoefden te bestellen.

  De ‘echte’ is met Döner, maar Kapsalon-shoarma is ook best lekker. Voor de kantoormensen: die bij Hofplein, Tekbir’s Place, is ook best goed te eten.

 25. +1-100

  ugh.

 26. +1-110
  Joke

  Ik at mijn eerste kapsalon 5 jaar geleden en toen was ik al “laat”. Ik ken de kapsalon eigenlijk als Friet, sla, doner, kaas trouwens.

 27. +1-102

  De kenners hier moeten ook zeker http://www.frietopia.nl eens bezoeken. Voor de doorgewinterde snackbarrecensent.

 28. +1-100

  Ik heb een keer een echte kapsalon gehad!
  Zo een met haar enzo…

 29. +1-101
  crishake

  Toevoeging: In een goede kapsalon zitten ook stukjes tomaat en komkommer

 30. +1-110
  Marijn

  De beste, bij mijn weten, in Rotterdam eet je toch echt bij de Sjeik… Zit op het pleintje halverwege de Binnenweg. Daar kan je kiezen tussen gebakken aardappelschijfjes of patat. Kies de gebakken aardappeltjes :-)

 31. +1-110

  Brrr…
  Spontaan geen trek meer :(

 32. +1-120
  Cristine

  Jaaaa, de kapsalon! Het leek me altijd een gedrocht, totdat ik hem at, in Amersfoort nog wel, en mezelf hoorde zeggen: ‘Het is eigenlijk gewoon een eenpansgerecht, met aardappel, groente en vlees.’
  Lekker!

 33. +1-110
  Denise

  Een kapsalon is toch ECHT met shoarma!
  Met döner wordt het bij ‘onze turk’ een KIPsalon genoemd ;)

 34. +1-100
  Gonzalo

  De echte kapsalon is en blijft met shoarmaaaaa, knoflook en sambal sla boven op!!! know your history people!!!

 35. +1-102

  I think that to get the loan from creditors you should have a great reason. But, one time I’ve received a small business loan, because I wanted to buy a bike.

 36. +1-100

  D’r is ook een gouden kapsalon Rotterdam 2011 verkiezing,
  stem op je eigen grilheld (tot 11-11-11) kan via de volgende link:

  http://www.facebook.com/questions/268412946534644/

 37. +1-100
  Martijn

  Kapsalon is: Een grote bak met knapperig gebakken patat, donerkebab, knoflooksaus en sambal, kaas en als laatste sla (met nog wat knoflooksaus als dressing).
  En de eigenaar van de zaak is doorgaans Turks.

 38. +1-101
  A.

  De beste kapsalon ooit heb ik gegeten in Apeldoorn bij Julyet. Alle ingrediënten zijn er supervers, het recept is authentiek en echt heel lekker bereid. Aan de stationsstraat zitten ze.

 39. +1-110

  Geen vieze aluminium bak met kleffe friet, maar een fraaie porseleinen kom, rijkelijk gevuld met alleen de allerbeste, verse ingrediënten, op meesterlijke wijze bereid door echte voedselkunstenaars. De kapsalon van Pizzeria Aalten is een culinair hoogtepunt dat zelfs de meest veeleisende gastronoom een gelukzalige glimlach om de genietende mond zal plooien. *****

  Van onder nasr boven: Friet (droog krokant en zeker niet vet), flinterdunne plakjes dönervlees met een dotje knoflooksaus, gegrilde kaas en afgetopt met knapperige sla, tomaat, paprika, komkommer, ui, geraspte wortel en augurk.

  (zie weblink voor een foto)

  Voor de duidelijkheid: ik werk niet voor deze zaak en kom ook niet uit Aalten, maar ik eet nergens anders meer kapsalon!

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>