indoorspeelparadijzen

indoorspeelparadijs-header
watindoorspeelparadijzen
welkeBallorig, Kidzcity, et cetera
waaromom je kinderen uit te laten

Een van de grootste problemen van kinderen hebben is het verschil in smaak tussen jou en je kinderen. Zouden we op de smaak van kinderen afgaan, dan aten ze alleen maar puur suiker, zout en vet, keken ze Dora en alles op Disney XD, en wilden ze alleen met dingen spelen die geluid maken. Als ouder probeer je ze houten speelgoed-met-leermoment voor te schotelen, blijf je herhalen dat broccoli heerlijk is en wil je ze het liefst verantwoorde televisie laten kijken, of onverantwoorde kinderprogramma’s uit je eigen jeugd. Maar soms moet je toegeven. Zo gingen we vandaag niet naar het bos, maar naar een indoorspeelparadijs.

Indoorspeelparadijzen zijn de hel. Alle zintuigen worden meteen bij binnenkomst overprikkeld. Het is als een kinderfeestje met 200 kinderen, gecombineerd met de hoeveelheid licht van Times Square en de luchtkwaliteit van een gemiddeld metrostation. Voor kinderen is het inderdaad een paradijs. Alleen een ballenbak was toen ik klein was al de hemel, maar in dit paradijs is er een ballenschietarena, een klimdoolhof, reuzenlego, er zijn draaimolens en botsauto’s, talloze glijbanen en vreselijk veel meer. Er zijn rijen snoepautomaten, je eet er hotdogs of patat. Er staat muziek op die door Amerikaanse tienermeisjes of Vlaamse kindertelevisiecelebs zijn ingezongen en het gebrek aan daglicht wordt gecompenseerd door alle kleuren licht behalve wit. Alles in onsubtiele kwantiteiten.

en het voelt ook niet goed

Voor de volwassenen is er gratis wifi en onsubtiel vieze koffie. Ik sla m’n laptop open, slurp wat van m’n koffie, eet een stukje fabrieksgevulde koek en zie dat de kinderen zich vreselijk vermaken.

Indoorspeelparadijzen krijgen twee sterren. Dit omdat ze voor kinderen zo gaaf zijn. Er liggen nog twee extra sterren klaar voor het speelparadijs dat de volgende twee punten implementeert:

 1. Daglicht! Waarom moet het allemaal zo vreselijk verlicht zijn? Maak wat ramen, en zet dat gekleurde licht uit. Maak er iets smaakvols van. Volwassenensmaak dan dus.
 2. Weg met het entertainment. Hoe meer kinderen zelf kunnen doen, hoe meer ze leren. Dus hoe minder speelautomaten, draaimolens en clowns, hoe verantwoorder het paradijs. Er is meer dan genoeg ander leuks.

Dan gaan we nu weer naar huis, hoog tijd om de kinderen kennis te laten maken met Rembo & Rembo.

24 Comments

 1. +1-1120
  Annebeth

  5 sterren voor de laatste zin!

 2. +1-100
  Febe

  Wil niet zeuren maar er staat daaimolen. Volgens mij mis je een R ;).

 3. +1-100

  Je vergeet knappe koffie!

 4. +1-140
  HenkiE

  Hulde voor de mooie infographic!

 5. +1-100
  Sanne

  Oh dat was zo vreselijk cool vroeger! Ik heb er nog menig kinderfeestje gehouden. Maarja, nu zijn we groot en volwassen en zie je eigenlijk alleen maar hoe vreselijk vies alles daar is en wat voor een hyperactieve kinderen er rondlopen door al die suikers….

 6. +1-140
  Sanne

  Oja, en als je naar een soort ‘outdoorspeelparadijs’ wilt; ga naar linnaeushof!

 7. +1-130

  Ik krijg al hoofdpijn als ik dit alleen lees.

 8. +1-100
  Joke

  Dan weet ik een leuke Met daglicht en zonder entertainment, maar niet saai: Wiebel Biebel in Alphen a/d Rijn.

  • +1-100
   Maartje

   Ja! Die is bij ons ook heel goed bekend! En is inderdaad erg leuk. Niet te groot, geen extra trammelant, verantwoorde menu-kaart (boterhammen ipv patat), betaalbaar, klantvriendelijk, overzichtelijk.
   Wel een paar minpunten:
   - niet goed schoon
   - geen traphekjes

  • +1-100
   G

   Jan Klaasen Land … Als je ooit tijd hebt en je bent in de achterhoek,.ga daar zonder je kinderen naar toe, ook al is het juist voor kinderen. Je lacht je rot. Volwassenen hebben helaas veel te vaak geen idee!

  • +1-100
   G

   Jan Klaassen Land … Als je ooit tijd hebt en je bent in de achterhoek,.ga daar zonder je kinderen naar toe, ook al is het juist voor kinderen. Je lacht je rot. Volwassenen hebben helaas veel te vaak geen idee!

 9. +1-1101

  Beste Rust,
  Fantastisch stuk! Als marktleider in speelparadijzenland zijn wij druk om te vernieuwen en te verbeteren. Goed om te lezen dat juist de punten waar we druk mee zijn, ook hier genoemd worden en daarom zien we dit stuk ook als duwtje in de rug om onze speelparadijzen te verbeteren.
  We zijn druk bezig om het verblijf aangenamer te maken, vooral ook voor de ouders, de kinderen vermaken zich wel. Daarmee hopen we een antwoord te hebben op de minder plezierige punten die worden omschreven.
  Wij zullen de punten meenemen in het verbeterproces!

  Groet!
  Wijnand
  Ballorig Nederland

  • +1-125
   Kaatje

   Ik ben wat betreft kids al weer een tijdje uit de Ballorig-leeftijd (heb alleen heeeel toevallig -echt!- voor morgen een afspraak staan om mijn jongste van 7 er nog eens door heen te slingeren. Weet niet wat het is, bij de oudtse was een een regelmatige happening, bij elk kind werd het minder….) maar ik kan me toch niet voorstellen dat er nu pas aandacht is voor verbeterpunten. De ervaring was toen (11 jr geleden) al precies zoals Rust nu zo treffend beschrijft. En nu pas is er aandacht voor de suggesties van dat deel van de klanten dat de portemonee bij zich draagt? Gemiste kans!

 10. +1-130
  Opticien

  Bijkomende ergernis is natuurlijk dat al die kinderen die
  er pas in de ballenschietarena achter komen dat ze niet zo van incasseren houden of per ongeluk uit de daaimolen vliegen en dan met hun voortanden de vloer omhelzen, de neiging hebben om te gaan huilen.

 11. +1-122
  Ellen

  Oh wat heerlijk. Als ik nu last heb van puber hormonen die met deuren slaand door het huis lopen te stuiteren, denk ik nu: dit hoef ik tenminste niet meer… Dank Rust.

 12. +1-166
  G

  2. Weg met het entertainment. Hoe meer kinderen zelf kunnen doen, hoe meer ze leren. Dus hoe minder speelautomaten, draaimolens en
  clowns, hoe verantwoorder het paradijs. Er is
  meer dan genoeg ander leuks.

  Ja, bijvoorbeeld met je papa spelen ipv dat hij je meeneemt naar een speel-’paradijs’, dropt in een frenzie om vervolgens zijn laptop er bij te pakkken.

 13. +1-1110
  Susanne

  Ik pleit voor een indoor speelparadijs voor volwassenen. Gewoon dezelfde takkeherrie, kleuren en crap maar dan alles op maat gemaakt voor volwassenen. Stiekem lijkt me dat fantastisch.

 14. +1-110

  Met mijn werk kwam ik regelmatig in zulke toko’s met ónze eigen gillende kinderen-aandeel en ik moet zeggen dat ik het knap vind dat het jou lukt om in zo’n hel een beetje je rust te nemen RuSt! (Woordspeling zonder voorbedachte rade.) Ik werd helemaal gek… Zo veel prikkels. En zó veel kinderen dat het gewoon niet meer schattig is; Gewoon het hele concept van kinderen niet. En probeer maar eens in zo’n slagveld zeven kinderen in de gaten te houden. Of te vertellen dat het tijd was om terug te gaan met het busje… Dat was voor hen namelijk des te meer reden om dieper het ballenbak- en springkussendoolhof in te duiken. Moest me in allerlei bochten wringen om die smiechten te vangen zeg.

  • +1-100

   In Leiderdorp zit er trouwens eentje met wat meer overzicht en een net wat originelere inrichting. Frisser en meer licht ook. Vanuit mijn professionele rol (wahah) zou ik jullie de Bubble Jungle ten zeerste aanraden: http://www.bubbeljungle.nl/. Daar kwam ik toch wel wat minder overprikkeld van terug.

 15. +1-110
  David

  Groen is geen primaire kleur…

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>