Verse bloemen

nog net vers© Martine de Jong
watverse bloemen
waarin huis

Laatst kwam RuSt met een schattig bosje gele tulpen thuis. Op zulke momenten voel ik me erg volwassen; dan ben ik ineens een vrouw die een bos bloemen van haar man krijgt. Hoe kan het dat ik me, na 36 jaar, blijkbaar nog steeds niet echt volwassen voel? Zo kan ik bijvoorbeeld ook altijd erg schrikken als ik mijzelf een tandartsafspraak hoor maken voor mijn zoon, of als ik soms oprecht denk dat de gordijnen eens zouden moeten worden gewassen.

Desalniettemin was ik erg blij met het struikje. Bloemen in huis zijn echt leuk. Althans, dat zijn ze de eerste week. Heel soms heb je een bosje dat het langer dan twee weken uithoudt, maar meestal beginnen ze na zo’n zes dagen al zielig over de rand van de vaas te hangen. En dan komt het: het grote uitstellen van het wegdoen der bloemen. Eerst probeer je nog de eerste die het opgeven er tussenuit te vissen. Ongeveer de strategie die ik momenteel met de grijze haren in mijn kapsel hanteer – een volstrekt falende strategie overigens, want nu alle witte haren er tussenuit vissen, wordt een dusdanig pijnlijke aangelegenheid dat ik geloof dat ik nog liever het water uit de bloemenvaas opdrink. Op dit moment dan, want de tulpen staan er nog maar twee dagen in.

Na zes dagen gebeurt er iets vreselijks met het water: het verandert in een soort slootwatersoep die al een goede dag heeft staan trekken. Als je echt pech hebt (sommige bloemsoorten maken sneller slootwater aan dan de gemiddelde goudvissenkolonie), begint de vaas al binnen die zes dagen te rieken. Bloemwater is heel erg vies. Ik vermoed dat echte huisvrouwen om de dag het water verversen of zo, maar daar moet je vast volwassen voor zijn. Het is mij een raadsel waarom ik de bloemen vervolgens toch nog veel te lang laat staan.

Een vriend van mij ontvangt regelmatig bloemen na afloop van zijn theateroptredens. Deze vriend geeft helemaal niets om bloemen. Meestal gooit hij de boeketten in zijn achterbak om ze vervolgens te vergeten. Iets dat een nog vreselijker effect heeft dan ze te lang in een vaas laten staan overigens. (Beide niet aan te raden.) Hij heeft nu iets nieuws bedacht: tijdens het applaus gooit hij ze het publiek in, waar ze altijd worden gevangen door een vrouw. Een volwassen vrouw. Drie sterren voor verse bloemen, voor de eerste week dan. Als jullie comments hieronder willen zetten, vind ik dat prima, maar snijd ze wel schuin af.

staan er mooi bij op onze HQ

Vijf sterren voor de prachtige bos die vandaag door 020bloemen werd bezorgd. Kan iemand me wel op tijd waarschuwen wanneer ik ze weer weg moet gooien?

18 Comments

 1. +1-150
  Jelle

  Ja, dat thuis schuin afsnijden… Dat heb ik nou nooit helemaal begrepen. Waarom worden bloemen niet gewoon schuin afgesneden verkocht door de bloemverkoper? Vragen, vragen, vragen…
  Punten trouwens voor het geven van bloemen aan je meisje. Doet ie goed.

  • +1-150
   Emmelien

   Bloemen worden al schuin afgesneden door de bloemist (als die het goed doet, tenminste) zodra de nieuwe lading binnenkomt! Maar daarna staan ze misschien een aantal dagen in de winkel, dan wordt het boeket gemaakt en jij neemt het mee naar huis. Die tijd zitten de bloemen zonder water, waardoor de steel een beetje indroogt. Als je het einde er af snijd kunnen ze dus weer beter water opnemen :) Snijden ja, niet knippen zoals sommige mensen doen. Dan knijp je de steel als het ware dicht, waardoor het alsnog geen nut heeft.

  • +1-110
   Marvel

   En door schuin afsnijden vergroot je het oppervlak waarmee de steel het water kan opnemen. Dus.

  • +1-110
   Sarah

   Al wordt de capillaire werking waarmee ze het water opzuigen er niet groter van, dus ik betwijfel altijd of het nou echt werkt.

  • +1-100
   Lenky

   Volgens mij helpt dat schuin afsnijden niks. Met een schuin afgesneden rietje kan je ook niet sneller een glas leegzuigen.

 2. +1-1150
  Anne-Marie

  Een flinke scheut chloor doet wónderen tegen het slootwaterprobleem. Dat de bloemen vervolgens á la minute het loodje leggen moet je op de koop toe nemen. Je kunt niet alles hebben…

 3. +1-151

  Liever grijs dan een vleespet…

 4. +1-161
  Paletti

  Twee vrienden van mij (die destijds een appartement deelden) hebben ooit een pupillenteam geleid, en ontvingen na het behalen van het kampioenschap een bos bloemen. De één ging de bloemen inderdaad schuin afsnijden, iets dat de ander maar flauwekul vond omdat het volgens hem niks uitmaakte. Een weddenschap was geboren.

  Tot grote verbazing van de schuinafsnijder hielden de bloemen die ongesneden in de vaas waren geplaatst het een stuk langer vol. Wat hij niet wist is dat de ander valsspeelde door dagelijks wat substanties toe te voegen aan de vloeistof in de vaas met schuin afgesneden bloemen, zoals scheutjes spiritus en allesreiniger. Smakelijk om gelachen.

 5. +1-128
  Marko

  Met recht een vrouwenrecensie dit :) Mannen hebben niets met bloemen (snijbloemen dat is. In de tuin mogen ze best (mits het vaste planten zijn)). Een hele industrie is er nodig om voor een midweek een bos bloemen in een vaas water te kunnen zien verwelken. En het hele doel van de bloem, het verstuiven, komt er niet van. Eww insecten in huis, waar is de bugspray!?
  Maar ja, de vrouwtjes vinden het zo leuk he? Bossie bloemen. Tijd dat iemand er een keer wat van zegt; snijbloemen in huis zijn stom. Verspilling van geld en middelen, het is milieuvervuilend, en dat alles om na een week met het vuil weggegooid te worden.

  • +1-1131
   Jelle

   Kerel, ooit breekt er een dag aan dat ook zij blij wordt van een blu-ray van de laatste Mission: Impossible. Tot die tijd zeg ik: zo’n bossie is een kleine investering als deze een blije dame tot gevolg heeft…

  • +1-100
   Sarah

   Nee, beter: los het op door haar een plant te geven.

  • +1-100

   Heel erg eens met het comment van Marko.
   Ik ben een vrouw maar vind een bos bloemen verschrikkelijk nutteloos, met een plant maak je me wel heel blij. Nee, geen plant met bloemen die rap het loodje legt.

 6. +1-120
  Jenny

  Deze reclame is wel heel wat subtieler dan die van Bugles, goed gedaan! :D

 7. +1-110
  Albert

  Maar ook: brandblusser?

 8. +1-110
  Flasflower

  Het blijkt dat tulpen het langer volhouden met gekookt water. OF warm water. En buiten in de sneeuw zetten. DAt wordt nu wat lastiger. Deze fijne feitjes heb ik recentelijk gelezen in de Enkhuizer Almanak. Die ik van mijn oma heb gekregen. Een geweldige aanrader voor dit soort issues.

 9. +1-110
  Linda

  Klein drupje bleek (ja van de wc) – heel klein druppeltje- in het water, en een schepje suiker. Doet wonderen.

 10. +1-100
  jacqueline ewalt

  heel herkenbaar.
  na 52 jaar voel ik me ook nog steeds niet volwassen, ik hoop dat dat zo blijft.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>