Koningsdag

header-koninginnedag© Patty Priem
wathet feest dat we kenden als Koninginnedag
wanneer27 april
waaromomdat koning Willem-Alexander dan jarig is

Koningsdag 2014 wordt vanwege de zondagsrust op 26 april gevierd, maar vanaf het jaar erna zal mijn verjaardag, 27 april, nooit meer hetzelfde zijn. Al mijn hele leven wist ik dat het zou gaan gebeuren. In mijn Donald Duck schoolagenda 1989-1990 stond nog voordat ik mijn eigen verjaardag erin kon markeren al zijn verjaardag voorgedrukt. Z.K.H Prins Willem-Alexander, Prins der Nederlanden. En in mijn O’Neillagenda het jaar erna. En in elke agenda daarna. Ik wist toen al dat er een dag zou komen, dat het feest van drie dagen erna zou verschuiven en ook in dat vakje terecht zou komen. Dan zou er door de oranje vlaggetjes helemaal geen plek meer zijn voor mijn naam. Sommigen opperden nog dat 30 april ook de vorige troonswisseling had doorstaan, maar ik wist dat dat ijdele hoop was.

vriendsn?

Omdat het feest al jaren weinig meer te maken heeft met de koningin, denk ik dat de enige verandering van Koninginnedag naar Koningsdag het ‘inne’ naar ‘s’ zal zijn. Veel oranje, bier, rommelmarkt, verklede mensen, aangebakken saté, muziek, dronken lallende mensen, rommel en puinhoop, allemaal in mijn woonkamer. Tenminste, als ik doe wat mensen mij nu aanraden: lekker samen vieren, dubbel feest!

Het probleem lijkt marginaal, maar vergelijk het met de Chinese populatie in Nederland. Die is even groot als de Nederlandse 27-aprillers, beide bevolkingsgroepen bestaan uit 50.000 mensen. Wat als die opeens hun grootste feestdag niet meer kunnen vieren omdat hun vuurwerk en drakendansen omvergehoempapa’d zouden worden door Kleintje Pils en z’n hossende gevolg?

alvast felicitaties aan iedereen die op 30 april jarig is

Vanaf 2015 geen spontane visite omdat omdat ik het die dag niet vier. Het grootste deel van mijn vrienden is sowieso de stad ontvlucht vanwege Het Feest. Dat nu dus ook mijn feest is. Vanaf 2015 geen kinderen meer aan het voeteneinde van mijn bed met een cadeautje en een zelfgemaakte tekening. Want dan zijn we al uren oud speelgoed aan het verkopen in het park, en word ik daar, in het park, als felicitatie enkel nog vluchtig op mijn kaak gekust. Niet op mijn wang, want dan loopt m’n vlaggetje uit.

Deze recensie verscheen op 30 januari 2013 in de Volkskrant.

16 Comments

 1. +1-1210

  Helpt het als ik zeg dat over een paar jaar de kleintjes in de VS studeren en jullie met een camper rond die datum door Bulgarije crossen?

 2. +1-130
  susan

  ik weet wat het is, mijn vriend is op 30 april jarig …
  wij zijn dus om alle redenen die je noemt blij dat het vanaf volgend jaar dan eindelijk geen koninginnedag meer is ;-)
  ik zou zeggen: voor een reden om dit jaar een groot feest te geven op 27 april, nu kan het nog!

 3. +1-100
  susan

  ik bedoelde, voor JOU een reden ….

 4. +1-1300
  Ippe Ziepe

  Mag ik voorstellen om Koninginnenacht voortaan ‘Nachtvorst’ te noemen? (Ja, dat mag ik. /demart)

 5. +1-160
  Anja

  Voor zover je er invloed op heb: laat je kind niet op 7 december geboren worden.

  • +1-160
   Liz

   Op 7 december? Valt nog mee. Ik ben jarig op 6 december, en dat was als kind nooit leuk. Alle cadeaus van het hele jaar in 24 uur ontvangen. Van alle tantes handig afgeprijsde chocoladeletters ontvangen (nooit met mijn initiaal want die waren er niet meer). ALTIJD rotweer. (En ik moest mijn verjaardag ook nog met mijn moeder delen!)

   Nee, dan jarig zijn in april, bofkonten!

  • +1-110
   Jochem

   Niet mijn kinderen (want: heb ik niet) maar ik zelf ben op 7 december jarig.
   Op mijn 21e kreeg ik wel een geinig verjaardagscadeau: een troonopvolgster werd geboren. Heel feestelijk met honderdzoveel saluutschoten enzo. Als ze ons ooit op die datum Koninginnedag laat vieren, dan zal ik daar tegen die tijd misschien eens een recensie over schrijven…

 6. +1-113
  marjonw

  Good for you! Maar jammer voor the rest of us dat je nu minder snel een weekje vrij zult nemen tussen Koninginnedag en 5 mei. Dat kostte maar een paar vakantiedagen. Ik stel voor dat we nu 1 mei ook maar vrij moeten krijgen, net als in al die andere landen.

 7. +1-111
  Jan-Joost

  Op 30 april 2012 zal onze nieuwe vorst ter ere van zijn liefste moeder per decreet uitvaardigen dat, om haar en zijn grootmoeder met wie hij een miljoen keer meer heeft te eren, Koninginnedag in stand zal blijven op de oude datum, en dat deze traditie die al jaren voortduurt niet van datum zal veranderen omdat hij toevallig 3 dagen eerder ter wereld kwam.

  • +1-100
   Jan-Joost

   *2013, uiteraard.

  • +1-112
   Mira

   Het koningshuis zou wel gek zijn om het terug te switchen naar 30 april (hoe leuk we het misschien ook zouden vinden) – Koning(s/inne)dag is de belangrijkste band die ze hebben met “het volk”. Straks kent niemand Juliana meer, dan is het slimmer die dag te koppelen aan W-Lex.

 8. +1-1170
  R

  Toch knap dat je nu al weet dat je over ruim tweejaar een S.O.geschiedenis hebt

 9. +1-1410

  Ik vind het nog veel zieliger voor Lex zelf. Die moet voortaan ieder jaar op zijn verjaardag om half zes opstaan om op tijd in Schachteren of Aarsplomp aan de Lek te zijn om er de hele dag lang traditioneel te varkensprikken, schuttekloten of ramkezen. En dat op zijn verjaardag, ieder jaar tot hij tachtig is. En nee, een verjaardagszoentje op bed van de Amaliaatjes kan hij ook op Zijne Buik schrijven.

 10. +1-141
  Fjoon

  Het kan ook anders; ik ben op 30 april jarig en vind het jammer dat ik voortaan op 27 april jarig ben.
  Moet ik iedereen weer gaan inlichten enzo…

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>