Theezakjes vouwen

header-theezakjes© hannekesingels.nl
watorigami met theezakjes
waarmeeniet met theezakjes

Dat het ooit nog eens handig zou kunnen worden voor m’n werk had ik nooit kunnen denken. Het interesseerde mij ook niet, ik vond origami leuk. Als jongetje zat ik urenlang nieuwe dieren, bloemen en bolconstructies te vouwen van vierkante papiertjes. Vaak goedkope vouwblaadjes, en als m’n zakgeld het toeliet af en toe een pakje van die heel mooie Japanse papiertjes, die ik dan niet gebruikte maar spaarde. Ze moeten nog ergens bij mijn moeder thuis liggen.

Nu zou ik Youtube platkijken, maar dat bestond nog niet. Ik ging dan naar de bieb om instructieboeken te lenen. Niet op de kinderafdeling natuurlijk. Naast macramé, filigraan en borduren stonden de écht goede instructieboeken, in de huisvrouwenhobbyboeken-hoek.

Theezakjes vouwen. Dat stond er vroeger nog niet bij, maar moet tegenwoordig een hele plank in de bibliotheek bezet houden. Hele hordes huisvrouwen doen het. Op Youtube worden mij regelmatig theezakvouw-instructiefilmpjes aangeraden (ja, ik zoek nog steeds wel eens naar origami), dus ik ging eens kijken. Het is gewoon origami, maar dan met lelijkere papiertjes, en je moet alles als je klaar bent op een kaart plakken en naar een onfortuinlijk jarig neefje sturen.

Origami werkt alleen met vierkante papiertjes. Theezakjes zijn niet vierkant. Als je theezakjes gaat vouwen, moet je ze eerst tot vierkantjes knippen. Het papier van theezakjes is ook niet ideaal voor het vouwwerk, het is vrij klein en scheurt snel. Maar het gekste is, er worden vaak helemaal geen theezakjes gebruikt! In de hobbywinkels kun je vellen met (vierkante) patroontjes kopen, en die vellen worden theezakjes genoemd. Het zijn ook nog eens heel erg lelijke vellen.

Ik begrijp dat je heel milieubewust met het restmateriaal van je tea time gaat knutselen, de twee sterren zijn daarvoor. Maar ga dat dan sparen of inzamelen, niet kopen! Dat is alsof Afrikaanse kindjes platen blik en zakken kroonkurken kopen om daar hun afvalspeelgoed mee te maken, om te verkopen aan toeristen. Bij nader inzien denk ik eigenlijk dat ook dat gewoon gebeurt. Oh nee, waar houdt het op?! Waar zouden onze vuilniszakken van gemaakt zijn?

12 Comments

 1. +1-110
  Linda

  we kunnen wel origamipapier uitwisselen, heb nog best veel liggen, waaronder ook het hele dure, zeer mooie, echte Japanse papier ;-)

 2. +1-130
  Krista

  Waar ik nu héél benieuwd naar ben: waarom is het handig voor je werk? Origami je huisstijlen?

 3. +1-150
  Thijs

  Ik ben heel even in de war…. De theezakjes worden toch überhaupt niet gebruikt bij het vouwen? Maar de papiertjes die er omheen zitten. Geen idee hoe die dingen overigens heten. Bij theezakje denk ik in elk geval aan dat grijze dingetje die ik in het water hang.

 4. +1-130
  handro

  knap dat de dame in het filmpje dit kan met zulke nagels en die homp bitumen dakbedekking om haar rechter wijsvinger!

 5. +1-110
  Elias

  Apart zo, met een fietsbel op je vinger.

 6. +1-130
  Joris

  Ik heb nooit zo’n kaart gehad van een tante, heb ik nu een waardeloze familie?

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>