je moederland

bodegraven2foto: Martine de Jong
watje moederland
wanneerals je geëmigreerd bent
waaromhet is zo lekker hetzelfde gebleven

Wegens angst voor drukte ben ik op Koninginnedag het liefst in het buitenland. Ik draag nooit oranje, ik blijf lekker binnen, en ik verkoop mijn oude spullen ook mooi niet. Het liefst zeg ik zachtjes tegen de mensen om mij heen dat ik het allemaal haat. Met de stem van Gargamel. Ik haat koninginnedag.

Hierop vormen de jaren dat ik in het buitenland woonde een uitzondering. Drie keer in mijn leven heb ik op Koninginnedag oranje kleding gedragen, gejoeld midden op een kruising waar iedereen me aankeek alsof ik gek was, en ik heb zelfs een keer mijn haar oranje geverfd. Ik voelde toen ineens wel Vaderlandsch Trots: het maakte mij uniek – ik was de vertegenwoordiger van mijn vaderland.

Het is ook om deze reden dat mijn voltallige, naar Amerika geëmigreerde familie, zich Hollandser dan Yvon Jaspers voelt. Te pas en te onpas laten ze buren, vrienden en winkelbedienden weten dat zij Dutch zijn. Het interessante is alleen is dat deze familie sinds de jaren ’70 niet noemenswaardig meer in Nederland is verbleven. Als gevolg hiervan is de tijd bij hen stil blijven staan. Zo nu en dan krijgen we e-mails waarin steevast iets met klompen of molens wordt benoemd. Alsof ze een direct lijntje met Staphorst hebben. Een e-mail over hoe mooi ze het nieuwe nummer van Ali B vinden, of hoe ze toch écht dachten dat het Paulien was, ho maar.

Ik sprak eens een vrouw die al zesentwintig jaar in Istanbul woonde. Toen ik bij haar in Turkije op bezoek was, en we overwogen wat we zouden gaan eten zei ze: ‘Weet je wat we hier hebben? Dan kun je op internet, en dan kies je iets, en dan bezorgen ze dat bij je thuis!’ In haar Nederland, het Nederland van 1985, had je dat niet. Daar had je klompen en molens.

Ik ben dit jaar trouwens met Hoejehetooknoemtditjaardag in het buitenland. Pas maar op Nagasaki, jullie krijgen nog eens wat te zien op 30 april! ORANDA!!

7 Comments

 1. +1-110
  Joleen Blom

  Koninginnedag in Nagasaki werd vandaag al gevierd op Dejima! Ik denk dat we je net voor geweest zijn, maar als ik morgen in Nagasaki een man in het oranje zie, zal ik naar je zwaaien. ;)

 2. +1-110
  Joost

  Nee!! Is het nu nog bezig? Dan komen we even met die trage trammetjes, we zitten om de hoek!

  • +1-100
   Joleen Blom

   Het is echt net afgelopen! Maar, ik weet het niet zeker, volgens mij wordt er ook morgen Koninginnedag gevierd, maar dan zonder de Nederlandse studenten. Wel zijn er Nederlandse stagestudenten.

 3. +1-110
  Joleen Blom

  Alles is trouwens traag in Nagasaki. Er zijn teveel oude mensjes.

 4. +1-130
  Jelle

  Bedoel je trouwens niet gewoon de Moppersmurf?

 5. +1-199
  Jasper

  Yvon Jaspers is Brabants en niet Hollands. Ze overigens is wel Nederlands.
  (dat ge-’hollands’ moet eens ophouden.)

 6. +1-130
  MBWL

  Dat had ik met het WK 2010.. Ik zat toen in Osaka en normaal kijk ik noooooit voetbal, maar reken maar dat ik elke wedstrijd, (vooral als Nederland speelde) wegens tijdsverschil in het holst van de nacht, in mn oranje pakje de lokale kroeg indook! Heel grappig fenomeen eigenlijk :-)

  日本を楽しんでね☆

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>