Wat Is Een Collectieve Verzekering? Kom er hier meer over te weten! 2020 Update

Het kan voorkomen dat je zoekt naar een passende zorgverzekering en je ziet de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Misschien vraag je je op dat moment af: “wat is een collectieve verzekering?” Deze optie kom je tegen wanneer je de mogelijkheid hebt om de verzekering samen met anderen af te sluiten. Lees dit artikel om het antwoord op de vraag “wat is een collectieve verzekering?” te krijgen. Wij vertellen je daarnaast ook hoe een dergelijke verzekering werkt, welke soort collectieven je tegen kunt komen en met welke andere belangrijke aspecten je rekening dient te houden.

Wat is een collectieve verzekering?

Bij het zoeken naar een goede zorgverzekering, was 1 van de opties waar je voor kon kiezen wellicht een collectieve verzekering. Deze mogelijkheid heeft ervoor gezorgd dat je je nu afvraagt, “maar wat is een collectieve verzekering nou eigenlijk?” Omdat wij je zo goed mogelijk willen informeren, vertellen wij je precies wat deze verzekering inhoudt. Een collectieve zorgverzekering is in het kort een zorgverzekering die je afsluit samen met een groot aantal andere mensen. Soms kiezen bedrijven ervoor om een dergelijke verzekering af te sluiten, waarbij al hun werknemers in 1 keer worden verzekerd. Bij leden van sportclubs zie je vaak ook dat er wordt gekozen voor een collectieve zorgverzekering. Misschien vraag je je nu af waarom je een collectieve zorgverzekering zou afsluiten. Het lijkt jou misschien beter om een individuele zorgverzekering af te sluiten.

Hoewel iedereen zijn eigen voorkeuren heeft ten aanzien van een zorgverzekering, is kiezen voor een collectieve verzekering vaak voordeliger dan een individuele verzekering. Omdat dit niet altijd het geval is, raden wij je aan om te kiezen voor de verzekering die het beste bij je past, individueel of collectief. Je krijgt bij een collectieve verzekering in veel gevallen korting op de premie. Deze korting wordt ook wel de collectiviteitskorting genoemd. Zoals je waarschijnlijk al weet, bestaan er in de vorm van zorgverzekeringen verschillende pakketten. Denk bijvoorbeeld aan de basiszorgverzekering, die bij de wet verplicht is. Echter, je kunt ook kiezen voor een aanvullende verzekering zodat je verzekerd bent van extra dekking. Ook op het vlak van aanvullende verzekeringen heb je de optie om te kiezen voor een collectieve aanvullende verzekering. Nu daar je vraag “wat is een collectieve verzekering” is beantwoord, kun je nagaan hoe een dergelijke verzekering werkt.

Wat is een collectieve verzekering

Wat is een collectieve verzekering en hoe werkt het?

Aangezien je al antwoord hebt op de vraag “wat is een collectieve verzekering?” vertellen we je nu over de werking van een dergelijke verzekering. Een collectieve zorgverzekering wordt in sommige gevallen aangeboden door werkgevers. Wanneer je via je werkgever een dergelijke verzekering afsluit, dan krijg je automatisch een korting op je zorgverzekering. In dit geval geldt er financieel voordeel, maar kun je te kampen krijgen met andere minpunten. Denk er hierbij aan dat bij een dergelijke verzekering iedereen hetzelfde pakket krijgt. Dit betekent dat de verzekering niet speciaal is samengesteld om aan jouw behoeften te voldoen. Je kunt dit feit wellicht als negatief ervaren als je net een ietwat andere verzekering wilde afsluiten. Als blijkt dat het gekozen pakket niet aansluit bij je zorgbehoefte, kost de verzekering je onnodig meer geld.

Bij het uitkiezen van de beste collectieve verzekering, dien je eerst na te gaan welke soorten collectieven er bestaan. Een veel voorkomend collectief is die van de werkgever. Vaak is het voor hen voordeliger om op die manier de werknemers te verzekeren. Echter, er bestaan ook open collectieven. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een collectieve zorgverzekering te openen voor een hele gemeente of vereniging. Wanneer je het hoofd bent van een onderwijsinstelling, dan heb je ook de plicht om de medewerkers en kinderen enigszins te verzekeren. Daarom kan een collectieve zorgverzekering ook worden afgesloten vanuit een onderwijsinstelling. Zelfs commerciële organisaties bieden steeds vaker collectieve zorgverzekeringen aan. Je hebt daarnaast de mogelijkheid om een eigen collectief te starten. Afhankelijk van jouw voorkeur qua collectief, moet je je verzekering via die partij aanvragen.

Wat is een collectieve verzekering en wat gebeurt er als je van baan verandert?

Aangezien veel collectieve verzekeringen worden aangeboden via werkgevers, is het belangrijk om hier verder op in te gaan. Velen van ons werken niet gedurende ons hele leven voor dezelfde werkgever. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de consequenties van het veranderen van baan wanneer je een collectieve werkgeverszorgverzekering hebt afgesloten. Over het algemeen geldt gewoon dat wanneer je je baan verlaat, de collectiviteitskorting vervalt. Dit gebeurt onder andere wanneer je met pensioen gaat. Dan heb je namelijk de mogelijkheid om in de collectieve zorgverzekering te blijven. Stap je over naar een andere werkgever met een eigen collectieve verzekering, dan heb je de mogelijkheid om tussentijds over te stappen van zorgverzekering. Het is echter wel belangrijk dat je deze verzekering binnen 30 dagen na je eerste werkdag bij je nieuwe werkgever regelt.

Behalve overstappen van werkgever A naar werkgever B of met pensioen gaan, is er nog een manier om je werkgever te verlaten. Denk er bijvoorbeeld aan dat je je ware passie hebt ontdekt en je een eigen bedrijf wil starten. Dan kun je uiteraard niet de collectieve verzekering van je oude werkgever meenemen. Neem je ontslag en heb je nog geen nieuwe werkgever, dan is het, net als bij het starten van je eigen bedrijf, ook niet mogelijk om over te stappen. In dergelijke gevallen wordt de collectieve polis omgezet naar een individuele polis. Omdat er dan geen collectiviteit meer geldt, betekent dit ook dat de korting vervalt. Als je de korting wil behouden, dan kun je nagaan of de verzekeraar afspraken heeft met een organisatie of vereniging waar je bent aangesloten. Dan kun je via hen toch nog aanspraak maken op de korting.

Conclusie van “wat is een collectieve verzekering”

In deze informatieve tekst hebben we de vraag “wat is een collectieve verzekering?” voor je beantwoord. Je hebt gezien dat dit een verzekering is die je via een organisatie, werkplaats of wellicht gemeente kunt afsluiten. Hierbij geldt er 1 standaardpakket voor een groot aantal mensen. Het kan dus zijn dat het gekozen pakket niet helemaal bij jouw voorkeuren aansluit, maar je krijgt er wel korting op. Je kunt dus nagaan of de korting voor jou belangrijk is of dat je toch liever een verzekering hebt die volledig aansluit bij jouw behoeften. Een collectieve verzekering kan dus voordelig of juist nadelig voor jou zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>