Wat Is Een Restitutiepolis? Kom Er Hier Achter! 2020 Update

Wanneer je onderzoek doet naar de verschillende soorten zorgverzekeringen, dan stuit je wellicht tegen het woord “restitutiepolis”. Restitutie betekent letterlijk “teruggave”. Stel je jezelf nu de vraag “wat is een restitutiepolis dan?” Wij vertellen je hier meer over zodat je, indien je kiest voor een restitutiepolis, een goed geïnformeerde keus kunt maken. In dit artikel vertellen we je ook over het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Aan de hand van deze informatie, kun je bepalen welk type verzekering het beste bij je past.

Wat is een restitutiepolis?

De vraag die je heeft geleid naar dit artikel luidt: “wat is een restitutiepolis?” Als we het letterlijk bekijken, dan is een restitutiepolis een zorgpolis. Het unieke van deze polis is dat je eerst zelf de rekening van de zorgaanbieder moet voorschieten. Hierna dien je de factuur in bij je verzekeraar, waarna je het geld later terug krijgt van de zorgverzekering. Hoewel het in het verleden vaak voorkwam dat je de kosten zelf moest voorschieten, komt dit in de praktijk steeds minder vaak voor. Een belangrijke reden om te kiezen voor een restitutieverzekering is omdat je een vrije zorgkeuze hebt. Dit betekent dat je zelf kunt kiezen welke arts je wil bezoeken, naar welke apotheek je gaat en in welk ziekenhuis je wordt behandeld. Ongeacht waar je behandeld wordt, er zijn bij een dergelijke polis geen gevolgen voor je vergoeding.

Niet bij alle verzekeringsmaatschappijen moet je bij een restitutiepolis vooruit betalen. Bij sommige verzekeringsbedrijven geldt er namelijk dat de kosten direct door de verzekeraar worden betaald. Het is daarom belangrijk om eerst de polisvoorwaarden goed door te nemen, voordat je voor een bepaalde verzekering kiest. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan. Over het algemeen geldt er bij een restitutieverzekering gewoon dat je bij elke zorgaanbieder een vergoeding krijgt. Je hebt dus meer keuzevrijheid. Wanneer je naar een zorgverlener gaat, waar je verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan geldt vaak dat je de rekening moet voorschieten. Daarna kun je het geld declareren. Echter, je bent bij een zuivere restitutiepolis geheel vrij in je zorgverlenerskeuze. Als je een zorgverlener bezoekt die afspraken heeft met je verzekeraar, dan hoef je niets voor te schieten, tenzij het gaat om een zeer hoog tarief.

Restitutiepolis of naturapolis

Je vraag “wat is een restitutiepolis” is nu beantwoord. Weet je wat het tegenovergestelde van een restitutiepolis is? Het tegenovergestelde van een dergelijke verzekering is een naturapolis. Als je een naturapolis afsluit, dan worden alle zaken die met de zorg te maken hebben voor je geregeld en betaald. Je bent dan wel verplicht om te gaan naar het ziekenhuis of de huisarts, waar je zorgverzekeraar mee werkt. Het gaat in deze dus om een keuze voor een zorgaanbieder die een contract heeft met de zorgverzekeraar. Als je er toch voor kiest om zaken te doen met een zorgverlener die geen contract heeft afgesloten met de verzekeraar, dan loop je het risico dat je niet alle kosten vergoed krijgt. In een dergelijk geval wordt van je verwacht dat je tussen de 10 en 20% van de kosten zelf betaalt.

Aangezien je vraag “wat is een restitutiepolis” intussen is beantwoord, weet je dat het bovenstaande niet het geval is bij een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis kun je namelijk zelf beslissen naar welke arts en welk ziekenhuis je wil gaan voor de nodige zorg. De voor- en nadelen van een restitutie- en naturapolis vervagen tegenwoordig een beetje, omdat veel verzekeraars contracten sluiten met de meeste zorgverleners. Hierdoor kun je, ook met een naturapolis, naar vrijwel elke arts en elk ziekenhuis gaan voor de zorg die je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld kijkt naar data van een aantal jaar geleden, dan zie je dat er in 2008 nog 30 niet-spoedeisende behandelingen zijn geaccepteerd, waarbij verzekeraars de mogelijkheid kregen om zelf te onderhandelen met ziekenhuizen. Mocht je kiezen voor een naturapolis en blijkt dat er geen afspraken zijn gemaakt met het door jouw gekozen ziekenhuis, dan moet je wellicht voor de zorgkosten bijbetalen.

Wat is een restitutiepolis?

De voor- en nadelen van een restitutiepolis

Aangezien je jezelf de vraag “wat is een restitutiepolis” niet meer hoeft te stellen, is het handig om de voor- en nadelen van een dergelijke verzekering op een rijtje te zetten. We starten eerst met de voordelen en vertellen je daarna over de nadelen. Deze gegevens kun je vervolgens tegen elkaar afwegen om daarna zelf te bepalen of je liever voor een restitutiepolis of juist een naturapolis kiest.

Het belangrijkste voordeel van een restitutiepolis is het feit dat je een vrije keuze hebt op het gebied van je zorg. Denk er onder andere aan dat je niet hoeft te gaan naar een arts bij wie je je niet comfortabel voelt. Je kunt namelijk zelf bepalen welke arts en welk ziekenhuis je bezoekt. Je hebt dus enorm veel keuze op het gebied van zorgverleners. Een ander aspect dat velen als voordeel ervaren is het feit dat je een goed beeld hebt over je zorgkosten. Je betaalt namelijk bij een restitutiepolis in veel gevallen eerst zelf de kosten, waarna je met de factuur je geld declareert bij je verzekeraar. Aangezien we kijken naar de voordelen van een dergelijke verzekering, vinden wij het ook belangrijk om je te vertellen over het “eigen risico”. Bij een restitutiepolis bepaal je zelf of je de rekening wil declareren. Doe je dit niet, dan krijg je de kosten niet vergoed. Echter, dit gaat niet ten koste van je eigen risico.

We hebben gekeken naar de voordelen van een restitutiepolis. Echter als aanvulling op het antwoord op de vraag “wat is een restitutiepolis”, vinden wij het ook belangrijk om je op de hoogte te stellen van de nadelen. Het enige, grote nadeel van een dergelijke polis is dat je de kosten van de zorgverlener in sommige gevallen zelf moet voorschieten en pas daarna weer kunt declareren.

Conclusie over de vraag “wat is een restitutiepolis”

We hebben je in dit artikel alles verteld wat je moet weten over een restitutiepolis. Je vraag “wat is een restitutiepolis” is in dit artikel uitgebreid beantwoord. Je hebt tevens gezien dat je bij een restitutiepolis vrije keuze hebt op het gebied van je arts en ziekenhuis. Daarnaast heb je een goed beeld over je zorgkosten. Niet declareren gaat bovendien niet ten koste van je eigen risico. Het enige nadeel van een dergelijke polis is dat je in sommige gevallen de kosten van de zorgverlener moet voorschieten. We hebben je ook verteld over de tegenovergestelde polis, de naturapolis. Je kunt dus zelf bepalen of je liever voor een restitutiepolis of juist een naturapolis kiest. In beide gevallen wordt je geholpen en krijg je de nodige zorg. De keuze ligt dus bij jou!

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>