• Home
 • Camera's

De Beste Compact Camera Van 2020 kopen? Top 10 test. Rekening gehouden met weinig licht en een grote sensor

We maken allemaal gebruik van camera’s, omdat we speciale momenten in ons leven willen vastleggen. Welke camera gebruik jij om foto’s en video-opnames te maken? Sommigen vinden het prettig om foto’s te maken met hun smartphone. Echter, het is vaak handiger om de accu van je smartphone te besparen en een compact camera te gebruiken om foto’s of video’s te maken. Een dergelijke camera is een veelzijdige en compacte alleskunner. Over het algemeen is dit apparaat geschikt voor verschillende situaties. Er zijn bovendien verschillende soorten compact camera’s. Welke variant is dus de beste compact camera voor jou? Om deze vraag te beantwoorden kun je het liefst eerst nagaan in welke situatie je de camera wil gebruiken. Er zijn immers speciale compact camera’s voor sporters, maar er zijn ook varianten met een kantelbaar scherm en een selfiemodus. Wij helpen je om de beste compact camera voor jouw behoeften te vinden.

Beste compact camera van 2020

Als je weet waar je op moet letten om de beste compact camera voor jouw behoeften te vinden, dan wordt je zoektocht aanzienlijk verkort. Wij zorgen ervoor dat je zelfs nog minder tijd nodig hebt om de ideale camera te vinden. Dit doen we door je kennis te laten maken met de 10 beste varianten van 2020. Deze 10 topcompact camera’s zie je in de onderstaande tabel. Nadat je deze tabel hebt bekeken, kun je de individuele recensies lezen. Vergelijk dus de verschillende modellen met elkaar en vind de beste compact camera voor jouw behoeften!

 Product naam 
1.
Fuji Instax Mini 9 Ice BlueMeer info »
2.
Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwartMeer info »
3.
Canon Powershot SX730HS ZwartMeer info »
4.
Nikon Coolpix P900Meer info »
5.
Canon Powershot G7 X Mark IIMeer info »
6.
Panasonic Lumix DC-FZ82
Meer info »
7.
Sony CyberShot DSC-HX60Meer info »
8.
Olympus TG-5 ZwartMeer info »
9.
Leica D-LUX (Typ 109)Meer info »
10.
Sony Cybershot DSC-RX10 IIIMeer info »

1. Fuji Instax Mini 9 Ice Blue – onder de 300 euro

Wanneer je op zoek gaat naar de beste compact camera voor jouw behoeften, dan let je op verschillende factoren. Sommigen willen gewoon een camera die mooie foto’s maakt zodat ze deze later op social media kunnen uploaden. Weer anderen willen een camera die ze in de gelegenheid stelt om mooie selfies te maken. Er is zelfs een groep personen die een camera wil hebben waar ze meteen de gemaakte foto’s mee kunnen uitprinten. Behoor jij tot de laatste groep? Dan raden wij de Fuji Instax Mini 9 Ice Blue aan. Dit apparaat is de beste compact camera voor jou, omdat hij je in staat stelt om meteen je foto’s af te drukken. Fuji Instax Mini 9 Ice BlueWanneer je de foto hebt geschoten, dan wordt deze door de camera afgedrukt op creditcard formaat. Misschien een idee om een selfie te maken met je crush en je telefoonnummer aan de achterkant van de foto te schrijven?

Tot nu toe hebben we gefocust op personen die meteen hun foto’s willen uitprinten. Deze camera is echter ook perfect voor personen die graag selfies maken. Er is namelijk een klein spiegeltje naast de lens, die je van tevoren laat zien hoe je op de foto komt te staan. Een andere aantrekkelijke eigenschap van deze camera is dat hij beschikt over een Instax Close-up lens. Deze lens wordt bij aankoop van de camera meegeleverd. Wanneer je hem hebt bevestigd, kun je al van een afstand van slechts 35 centimeter scherpe plaatjes schieten. Zelfs wanneer je de close-up lens hebt bevestigd, kun je gebruik maken van het spiegeltje naast de lens om de beste selfies te maken. Wanneer je foto’s maakt, weet je van tevoren dat licht een belangrijke rol speelt. Daarom maakt deze camera gebruik van 2 sensoren om de beste belichtingsstand voor de huidige situatie te kiezen.

Voordelen van de Fuji Instax Mini 9 Ice Blue:

 • Bij aankoop van deze camera krijg je er een close-up lens bij.
 • Deze camera kun je gebruiken om meteen je foto’s af te drukken op creditcard formaat.
 • Je kunt de belichting naar eigen wens instellen door te kiezen uit 1 van de 4 belichtingsmodi.
 • Dankzij de 2 sensoren kan de camera keer op keer de beste belichtingsstand voor de huidige situatie kiezen.
 • Met deze camera kun je gemakkelijk selfies maken, want je ziet via de spiegel hoe je op de foto komt te staan.

Nadelen van de Fuji Instax Mini 9 Ice Blue:

 • Je kunt deze camera niet op een statief bevestigen.
 • De kosten van het fotopapier kunnen aardig oplopen.
 • Het fotopapier dat nodig is om de foto’s af te drukken wordt niet meegeleverd.
 • Doordat de foto’s worden afgedrukt op creditcard formaat, zijn ze relatief klein.
Klik hier voor de beste prijs

2. Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwart – onder de 200 euro

Het maakt niet uit of je op een eerste date gaat of dat je gezellig gaat picknicken, want we leggen alle mooie momenten in ons leven vast. Hoe je deze momenten vastlegt hangt echter helemaal van jouw voorkeuren af. Wil je prachtige foto’s maken en zoek je daarom naar de beste compact camera voor jouw behoeften? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan aan welke vereisten een dergelijke camera voor jou moet voldoen. Wat vind je van een variant met een 12x optische zoomlens, een 180 graden kantelbaar beeldscherm en selfie functies? Als een dergelijke camera perfect klinkt, dan is de Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwart wellicht de beste compact camera voor jou. Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwartDeze camera beschikt over de bovenstaande eigenschappen. Je kunt hierdoor gedenkwaardige momenten vastleggen. Bovendien beschikt de camera over Wi-Fi, dus je kunt je prachtige foto’s gemakkelijk delen via het internet.

Sommigen van ons gebruiken een camera puur om foto’s te maken van onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan landschapsfoto’s, foto’s van vogeltjes of gewoon foto’s van drukke omgevingen. Echter, velen van ons willen ook regelmatig vastleggen hoe we er op dat moment uitzien. Daarom is een selfie modus tegenwoordig bijna onmisbaar bij een camera. Daar heeft de fabrikant van de Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwart aan gedacht. Daarom kun je het beeldscherm 180 graden naar boven kantelen. Vervolgens worden de meest optimale instellingen voor selfies toegepast. Wanneer je dergelijke foto’s maakt, dan wordt er gebruik gemaakt van de modi Soft Skink, Slimming en Defocusing voor prachtige en duidelijke selfies. Doordat het beeldscherm 2,7 inch groot is en beschikt over 460.000 beeldpunten, kun je bovendien beelden samen met vrienden en familieleden bekijken. Hoewel we het tot nu toe hebben gehad over het maken van foto’s, is deze camera ook ideaal voor beginnende vloggers.

Voordelen van de Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwart:

 • Hij beschikt over een kantelbaar scherm waardoor je gemakkelijk vlogs en selfies kunt maken.
 • Doordat deze compact camera een licht design heeft, kun je gemakkelijk vanuit de hand filmen.
 • Je foto’s kun je snel en gemakkelijk delen op social media, omdat de camera beschikt over Wi-Fi.
 • Met de 12x optische zoom kun je gemakkelijk objecten die relatief ver zijn, zoals vogels, fotograferen.
 • Er is bij deze camera gezorgd voor een panoramamodus, dus je kunt een uitgestrekt landschap vastleggen.

Nadelen van de Panasonic Lumix DMC-SZ10 zwart:

 • In video’s is het scherpstelgeluid van de camera hoorbaar.
 • Voor het maken van video’s zijn er weinig instelmogelijkheden.
 • Als je foto’s maakt bij weinig licht, dan ontstaat er ruis in de beelden.
 • Er is een geheugenkaart nodig om de foto’s op te slaan, maar deze moet apart worden aangeschaft.
Klik hier voor de beste prijs

3. Canon Powershot SX730HS – met grote sensor

Als je 10 personen vraagt waarom zij graag een compact camera willen hebben, dan krijg je minimaal 5 verschillende antwoorden. Het komt er namelijk op neer dat iedereen een andere reden kan hebben voor het willen aanschaffen van een dergelijke camera. Sommigen willen mooie selfies maken om alle momenten waarin zij er goed uitzien vast te leggen. Weer anderen willen een camera hebben om prachtige beelden vast te leggen voor wanneer ze op reis gaan. Is de beste compact camera voor jou daarom een reiscamera in zakformaat? Als je antwoord op deze vraag “ja” is, dan is de Canon Powershot SX730HS Zwart wellicht de beste compact camera voor jou. Je kunt er namelijk onderweg schitterende beelden mee vastleggen. Canon Powershot SX730HS ZwartDaarnaast is de camera vanwege het compacte formaat perfect voor onderweg of wanneer je reist. Hij heeft namelijk een grote 40x zoom en  geeft je tevens veelzijdige, creatieve controle.

Tegenwoordig gaan we niet op stap zonder dat we onze smartphone bij de hand hebben. Dat is ook zo wanneer je op reis gaat. Daarom is het handig als je reiscamera is voorzien van smartphoneconnectiviteit. Ook hier heeft de fabrikant van de Canon Powershot SX730HS Zwart rekening mee gehouden. Daarom kun je op iedere reis profiteren van de veelzijdigheid en kracht van de camera. Zo beschikt hij over smartphoneconnectiviteit, een grote zoomlens en een 24 mm groothoeklens. Je kunt dus prachtige beelden vastleggen. Ook het maken van video’s is mogelijk. Hierbij gaat het om Full HD video’s met veraf gelegen details. Zowel de foto’s als video’s kunnen overdag en ’s nachts gemaakt worden. Heb je pas een sigaretje gerookt en trilt je hand een beetje terwijl je beelden schiet? Geen nood! De intelligente Image Stabilizer zorgt dan voor scherpe en stabiele resultaten.

Voordelen van de Canon Powershot SX730HS Zwart:

 • Foto’s kun je via Wi-Fi snel en gemakkelijk delen op social media.
 • Met 20,3 megapixels kun je bij deze camera rekenen op mooie foto’s.
 • Vanwege het kleine formaat en de handige eigenschappen is deze camera perfect voor reizigers.
 • Deze camera is voorzien van een kantelbaar scherm zodat je gemakkelijk selfies en vlogs kunt maken.
 • Doordat je je smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken, kun je de camera op afstand bedienen.
 • Je neemt met deze camera moeiteloos en met een druk op de knop Full HD video’s met 60 frames per seconde.

Nadelen van de Canon Powershot SX730HS Zwart:

 • Je krijgt er geen geheugenkaart bij.
 • De ingebouwde flitser van de compact camera klapt niet automatisch open.
 • Er is geen hotshoe, waardoor je geen microfoon of externe flitser kunt monteren op de camera.
Klik hier voor de beste prijs

4. Nikon Coolpix P900 – beste bij weinig licht

Wanneer je besluit dat je foto’s zal maken, dan weet je van tevoren welk type foto’s je graag wil maken. Zo zijn er personen die gewoon elke situatie vastleggen. Er zijn echter ook (amateur) fotografen die enthousiast zijn over het fotograferen van dieren of de nachtelijke hemel. Als jij behoort tot de tweede groep, dan kun je sowieso niet zomaar voor een camera kiezen. Dieren geven je namelijk vaak niet de kans om gewoon voor hen te staan zodat je een foto kunt maken. Ook is fotograferen in het donker over het algemeen wat moeilijker dan fotograferen wanneer er genoeg licht is. Nikon Coolpix P900Als je zoekt naar de beste compact camera waar je wilde dieren en de nachtelijke hemel mee kunt fotograferen, dan raden wij de Nikon Coolpix P900 aan. Deze variant is de beste compact camera voor jou, omdat hij beschikt over een zeer krachtige 83x optische zoom.

De Nikon Coolpix P900 is een 16 megapixel camera, dus zelfs details die niet zichtbaar zijn voor het blote oog worden vastgelegd. Ook het fotograferen van wilde dieren is met deze camera een fluitje van een cent. Je maakt namelijk direct opnamen met de razendsnelle AF en kortere opnamevertraging. Bovendien zorgt de optische vibratiereductie van 5,0 stops en met een dubbele detectie ervoor dat onscherpte beter wordt tegengegaan. De camera is tevens voorzien van een kantelbare monitor en een ingebouwde elektronische zoeker. Hierdoor geniet je van flexibele compositiemogelijkheden, waardoor je gedetailleerde opnamen en Full HD films kunt maken. Je kunt opnamelocaties precies vaststellen via de ingebouwde ondersteuning voor GPS, QZSS en GLONASS. Bovendien deel je beelden direct met behulp van de ingebouwde ondersteuning voor Wi-Fi en NFC. Dankzij de comfortabele vormgeving van de camera, maak je met plezier prachtige foto’s en kom je dichter bij de schoonheid van de natuur.

Voordelen van de Nikon Coolpix P900:

 • Dankzij de beeldstabilisatie van dit apparaat kun je langer uit de hand fotograferen.
 • Leg opnamelocaties precies vast, want GPS, QZSS en GLONASS worden ondersteund.
 • Er is gezorgd voor een kantelbaar scherm zodat je flexibel bent in het kiezen van je standpunt.
 • Wanneer je deze camera koopt, dan kies je voor een camera met een groothoek- en telelens in 1.
 • Met de 83x optische zoom kun je ver inzoomen op je onderwerp zonder dat de beeldkwaliteit wordt verloren.

Nadelen van de Nikon Coolpix P900:

 • Het is niet mogelijk om op deze camera een externe flitser te monteren.
 • Bij aankoop van deze compact camera krijg je er geen geheugenkaart bij.
 • Als je slechts een klein budget hebt, kan de prijs van de camera tegenvallen.
 • Om bij ver inzoomen je beeld stabiel te houden, heb je zeker een statief nodig.
 • Opnames met deze compact camera worden niet gemaakt in het RAW formaat.
Klik hier voor de beste prijs

5. Canon Powershot G7 X Mark II

Dat je met een spiegelreflexcamera enorm veel mogelijkheden hebt op het gebied van video- en fotografie weten we allemaal. Echter, dergelijke camera’s zijn relatief duur in de aanschaf. Dit komt mede doordat je allerlei accessoires zoals lenzen apart moet kopen. Aan de andere kant, als je kiest voor een compact camera, dan heb je soms vrijwel evenveel mogelijkheden als bij een DSLR, maar je hoeft er veel minder voor neer te tellen. Is daarom de beste compact camera voor jou een variant met een grote sensor die je de creativiteit geeft van een spiegelreflexcamera? Dan is de Canon Powershot G7 X Mark II de beste compact camera voor jou. Canon Powershot G7 X Mark IIHij heeft namelijk een zakformaat, maar beschikt toch over een 1.0 type sensor, een heldere f/1.8-2.8 Canon lens en een geweldige DIGIC 7-verwerking. Hierdoor krijg je zowel bij foto’s als Full HD video’s de creativiteit van een spiegelreflexcamera.

Als je een fotofanaat bent of je vindt het prettig om video’s te maken, dan weet je dat licht een belangrijke rol speelt bij het filmen of fotograferen. Dat weet de fabrikant van de Canon Powershot G7 X Mark II ook. Daarom heeft zij ervoor gezorgd dat je bij elk soort licht prachtige, scherpe en heldere opnames kunt maken. Deze eigenschappen krijgt de camera dankzij het HS System met een 1.0 type 20,1 megapixel CMOS sensor met achtergrondverlichting. Bovendien wordt de superieure verwerkingskracht van DIGIC 7 gecombineerd met deze bovenstaande software en hardware. Voor de technische fotografen onder ons is het ook prettig te weten dat heldere optische precisie mogelijk is. Dit komt doordat de camera beschikt over een f/1.8-2.8 lens, ISO tot 12.800 en 24 mm 4,2x optische zoom. Je bent dus verzekerd van fantastische opnames in elke situatie.

Voordelen van de Canon Powershot G7 X Mark II:

 • Het is mogelijk om deze camera te bedienen via het touchscreen voor extra gemak.
 • Ongeacht het licht, je kunt keer op keer uitmuntende opnames maken met de camera.
 • Deze camera is voorzien van een kantelbaar scherm, waardoor hij geschikt is voor vloggers.
 • Hij beschikt over NFC, waardoor je afbeeldingen moeiteloos kunt doorsturen naar je smartphone of printer.
 • Je kunt prachtige, scherpe foto’s en stabiele video’s maken dankzij de intelligente 4-stops Optical Image Stabilizer met Dual Sensing IS technologie.

Nadelen van de Canon Powershot G7 X Mark II:

 • Hij beschikt niet over een microfoonaansluiting.
 • Er ontbreekt een viewfinder voor precieze kadrering.
 • Als je een klein budget hebt, kan zijn prijs tegenvallen.
 • Bij aankoop van de camera krijg je er geen geheugenkaart bij.
 • Vergeleken met andere compact camera’s, is dit model relatief zwaar.
Klik hier voor de beste prijs

6. Panasonic Lumix DC-FZ82

Wanneer je iets wil fotograferen, betekent het niet altijd dat het object dichtbij is. Daarom is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen welke beelden je precies wil fotograferen. Je kunt tevens nagaan of je het liefst overdag of juist bij weinig licht beelden wil vastleggen. Vind je 4K belangrijk? Als je alleen genoegen neemt met topkwaliteit, dan is de beste compact camera voor jou, waarschijnlijk een variant die je in staat stelt om 4K video’s en foto’s te schieten. Wij kennen een model dat perfect bij je zal passen. Hier verwijzen we naar de Panasonic Lumix DC-FZ82. Deze camera vinden wij de beste compact camera voor jou, omdat hij je de mogelijkheid geeft om 4K foto’s en video-opnames te maken. Panasonic Lumix DC-FZ82Je legt bovendien de mooiste momenten van veraf en ook dichtbij vast, omdat de camera beschikt over een 20-1200 mm zoomlens en een 4K video- en foto-functie.

Doordat je met de Panasonic Lumix DC-FZ82 zowel foto’s kunt nemen van objecten die dichtbij of juist ver weg zijn, is deze camera een echte all rounder. Je kunt namelijk alles haarfijn vastleggen met dit apparaat. Als het aankomt op beelden die ver weg zijn, dan is een zoomfunctie nodig. Daar is er voor gezorgd toen deze compact camera werd ontworpen. Hij beschikt namelijk over een 20 mm groothoeklens, waardoor je prachtige landschappen kunt fotograferen in brede panoramabeelden. Wil je nog meer detail in je foto’s hebben? Dan kun je gebruik maken van de 60x zoom. Deze maakt het mogelijk om beelden te vangen die je met het blote oog niet eens kunt waarnemen. Heb je het weleens meegemaakt dat er iets spannends gebeurt, dat je wil vastleggen? Misschien heb je toen het perfecte moment gemist. Dat gebeurt niet wanneer je filmpjes maakt met deze 4K compact camera.

Voordelen van de Panasonic Lumix DC-FZ82:

 • Dankzij de Post Focus functie kies je na het fotograferen op welk punt je wil scherpstellen.
 • Tijdens het filmen met deze camera neem je beelden op in 4K resolutie met 30 beelden per seconde.
 • Hij heeft een ruime beeldhoek, waardoor je met gemak een groot deel van je omgeving kunt vastleggen.
 • Er is gezorgd voor 60x optische zoom, waardoor je ook van verafgelegen onderwerpen heldere opnames kunt maken.
 • De camera beschikt over de 4K Photo functie, waardoor je gemakkelijk 1 beeld uit je video kunt opslaan als foto om actiemomenten vast te leggen.
 • Doordat hij ingebouwde beeldstabilisatie en een lichtsterke lens heeft, kun je uit de hand heldere opnames maken bij omstandigheden met weinig licht.

Nadelen van de Panasonic Lumix DC-FZ82:

 • Je krijgt bij aankoop van deze compact camera geen geheugenkaart meegeleverd.
 • Het achteraf scherpstellen van de opname, kan in het begin wat meer moeite kosten.
 • Doordat hij geen kantelbaar scherm heeft, is deze camera minder geschikt voor vloggers.
Klik hier voor de beste prijs

7. Sony CyberShot DSC-HX60

Het was een tijdje een feit dat wanneer je mooie foto’s en video’s wilde maken, je een professional moest zijn. Dit is nu niet meer zo. Je kunt namelijk gebruik maken van een camera met veel functies, waardoor je zonder al teveel ervaring prachtige beelden kunt vastleggen. Er zijn tevens camera’s met een indrukwekkende zoomfunctie, die je de mogelijkheid geven om beelden vast te leggen die ver weg zijn. Aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren kun je dus kiezen voor een camera die beschikt over de mogelijkheden die voor jou belangrijk zijn. Is de beste compact camera voor jou een variant die nauwkeurig kan inzoomen en die beschikt over diverse beeldverbeteringstechnologieën? Sony CyberShot DSC-HX60Als een dergelijk model perfect klinkt, dan kun je kiezen voor de Sony CyberShot DSC-HX60. Wij vinden dit model ideaal, omdat hij een compacte digitale camera is met veel functies.

De Sony CyberShot DSC-HX60 vinden wij de beste compact camera voor jou, omdat hij je in staat stelt om nauwkeurig in te zoomen. Hij beschikt bovendien over vele beeldverbeteringstechnologieën. Zo is de camera voorzien van een Exmor R-CMOS-sensor met 20,4 megapixels. Hij heeft tevens een 30x optische zoom voor heldere opnames van onderwerpen die niet al te dichtbij je zijn. Dankzij de beeldstabilisatie functie, kun je met dit apparaat tevens vloeiende opnames maken met exacte details, ongeacht of de scène ver weg of juist dichtbij is. Vele professionele fotografen maken gebruik van Sony lenzen, omdat deze vol zitten met geavanceerde optische technologieën voor heldere beelden en een prachtige achtergrondvervaging. Deze camera beschikt ook over een Sony G-lens waardoor je beelden vastlegt net als een professionele video- of fotograaf. Een andere factor die bijdraagt aan prachtige beelden, is de BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. Deze zorgt voor een getrouwere kleurweergave en ruisonderdrukking.

Voordelen van de Sony CyberShot DSC-HX60:

 • Als je snellere opnames wil maken, kun je gebruik maken van de burst-modus.
 • Je kunt in een handomdraai 360 graden panorama’s en films in Full HD kwaliteit maken.
 • De camera heeft een compact formaat, waardoor je hem gemakkelijk met je mee kunt nemen.
 • Er is gezorgd voor optische beeldstabilisatie waardoor je beeld stabiel wordt gehouden, zelfs bij ver inzoomen.
 • Hij is voorzien van een Sony G-lens, die vol zit met geavanceerde optische technologieën voor een prachtige achtergrondvervaging en heldere beelden.

Nadelen van de Sony CyberShot DSC-HX60:

 • Je krijgt er geen geheugenkaart bij.
 • De bediening van deze camera had gemakkelijker gekund als hij een touchscreen had.
 • Voor een compacte camera is deze variant, vergeleken met andere modellen, relatief groot.
 • Doordat deze camera niet beschikt over een GPS ontvanger, kun je geen locatiegegevens opslaan.
 • Wanneer je deze camera gebruikt, heb je veel mogelijkheden die ervoor zorgen dat je eerst moet oefenen met het apparaat voordat je alle functies onder de knie hebt.
Klik hier voor de beste prijs

8. Olympus TG-5 Zwart

Tot nu toe hebben we bij het recenseren van de verschillende camera’s voornamelijk gelet op de omstandigheden waarin zij uitblinken. Denk er bijvoorbeeld aan dat sommige varianten, vanwege hun superieure zoomfuncties, gebruikt kunnen worden om dieren te fotograferen. Weer andere varianten doen het goed wanneer je ze gebruikt bij omstandigheden met relatief weinig licht. Misschien let jij bij het uitkiezen van de beste compact camera op een heel andere factor. Het kan namelijk dat je een avonturier of frequente reiziger bent en je daarom zoekt naar een camera die waterbestendig is. Wij kennen een dergelijk model, namelijk de Olympus TG-5 Zwart. Dit model vinden wij de beste compact camera voor jou, omdat hij dé ultieme partner is bij allerlei uitdagende avonturen. Olympus TG-5 ZwartHij kan namelijk zelfs onder minder ideale omstandigheden met weinig licht, zoals onder water, prachtige opnamen maken. Je kunt de camera bovendien uitbreiden met allerlei accessoires.

Als je hoort dat je een bepaalde camera onder water en bij weinig licht kunt gebruiken, dan wil je waarschijnlijk weten hoe dat komt. We vertellen je graag welke technologieën zijn toegepast om de Olympus TG-5 Zwart te maken tot de krachtige camera die hij is. Er is ten eerste gezorgd voor een snelle en zeer gevoelige beeldsensor. Deze zorgt er samen met de TruePic VIII beeldprocessor voor dat je beeldkwaliteit beter is dan ooit, de respons is verbeterd en er een groter dynamisch bereik is. Bij deze camera maakt het bovendien niet uit of je door diepe bossen trekt, grotten bezoekt of hoge bergen beklimt, want de camera heeft een veldsensorsysteem. Het gaat exact om de gratis OI.Track-app die ervoor zorgt dat je de GPS-, kompas-, temperatuur- en manometergegevens aan je foto’s en video’s kunt koppelen. Deze gegevens kunnen via Wi-Fi worden overgezet naar je smartphone of tablet.

Voordelen van de Olympus TG-5 Zwart:

 • Deze camera geeft je de mogelijkheid om in 4K te filmen.
 • Hij heeft een kleine, robuuste behuizing, dus ga er gerust op uit met deze camera.
 • Doordat er is gezorgd voor beeldstabilisatie, kun je langer uit de hand fotograferen.
 • In combinatie met de gratis OI.Track-app kun je allerlei gegevens koppelen aan je foto’s.
 • Het apparaat is klaar voor elk avontuur, omdat hij volledig schok-, water-, vries- en stofbestendig is.
 • Je kunt ervoor kiezen om foto’s in RAW te schieten, zodat je ze achteraf gemakkelijk kunt bewerken.

Nadelen van de Olympus TG-5 Zwart:

 • Je krijgt er geen geheugenkaart bij.
 • Neem eerst de handleiding door om er optimaal mee te kunnen werken.
 • Het is niet mogelijk om op deze camera een externe microfoon aan te sluiten.

Let op! Op de foto zie je de rode versie van deze camera.

Klik hier voor de beste prijs

9. Leica D-LUX (Typ 109)

Velen van ons bekijken onze digitale foto’s nadat we ze hebben gemaakt. Op die manier weten we of de foto’s er precies zo uitzien als we in gedachten hadden. Is dat niet het geval, dan hebben we vaak de mogelijkheid om het nogmaals te proberen. Het kan soms gebeuren dat je een foto maakt bij fel zonlicht en je daardoor niet goed op het scherm van je camera kunt zien. Is dit je vaker overkomen en is de beste compact camera voor jou daarom een variant met een scherm met een anti-reflectie coating? Als dat het geval is, dan kennen wij een geweldige camera voor jou. Hier verwijzen we naar de Leica D-LUX (Typ 109). Leica D-LUX (Typ 109)Deze camera is mogelijkerwijs de beste compact camera voor jou, omdat je altijd goed op het scherm kunt zien. Dit komt doordat het 3 inch LCD scherm is voorzien van een anti-reflectie coating.

Hoewel een scherm waarbij je geen last hebt van reflectie zorgt voor een prettige werking, is dit niet het enige waar je naar kijkt. Natuurlijk kijk je ook naar de andere mogelijkheden die de Leica D-LUX (Typ 109) met zich meebrengt. Deze camera beschikt over een grote 4/3 inch sensor. Er zijn hierdoor veel geavanceerde en professionele mogelijkheden binnen handbereik. Behalve voor diverse handige mogelijkheden zorgt de sensor ook ervoor dat de camera beschikt over een groot dynamisch bereik en weinig ruis. Daarnaast is de lens gevoelig voor licht, waardoor je ook mooie foto’s kunt maken op minder goed verlichte locaties. Het is tevens mogelijk om, net als een professionele fotograaf, je onderwerp helder weer te geven en de achtergrond onscherp te maken. Voor optimale controle tijdens het video- en fotograferen kun je vele instellingen handmatig instellen. Denk maar aan contrast, ruisonderdrukking, kleur en scherpte.

Voordelen van de Leica D-LUX (Typ 109):

 • Er is gezorgd voor ingebouwde Wi-Fi.
 • Met dit apparaat kun je filmen in de haarscherpe 4K kwaliteit.
 • Dankzij de grote sensor heeft de camera een groot dynamisch bereik.
 • Je kunt je kader nauwkeurig bepalen met de elektronische viewfinder.
 • Het is mogelijk om diverse instellingen zelf aan te passen om foto’s naar wens te maken.
 • Deze camera heeft een grote maximale diafragma, waardoor er wordt gezorgd voor vervaagde achtergronden.

Nadelen van de Leica D-LUX (Typ 109):

 • Je krijgt er geen geheugenkaart bij.
 • De knopjes van deze camera zijn relatief klein.
 • Als je filmt in 4K kwaliteit, dan raakt de accu relatief snel leeg.
 • Dit apparaat beschikt niet over een touchscreen of kantelbaar scherm.
 • Doordat de compact camera niet beschikt over een GPS ontvanger, kun je geen locatiegegevens opslaan.
Klik hier voor de beste prijs

10. Sony Cybershot DSC-RX10 III

Waarom vind jij het prettig om momenten in je leven vast te leggen? Als je een echte fotofanaat bent, dan is je antwoord waarschijnlijk iets in de zin van “onbegrensde expressie”. Het komt er namelijk op neer dat je jezelf optimaal kunt uitdrukken door prachtige foto’s en video’s te maken. Maar hoe zorg je voor diverse creatieve mogelijkheden? Natuurlijk door te kiezen voor de beste compact camera voor jouw behoeften! Het uitkiezen van de ideale camera hoeft niet eens moeilijk te zijn. Je hoeft namelijk slechts voor jezelf op een rij te zetten welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn. Wellicht noteer je ook welke functies voor jou onmisbaar zijn. Sony Cybershot DSC-RX10 IIIAls je het liefst een camera wil hebben die zorgt voor oneindige creatieve mogelijkheden, dan kies je voor de Sony Cybershot DSC-RX10 III. Wij vinden dat deze camera de beste compact camera voor jou is, vanwege de vele creatieve mogelijkheden.

Nu ben je waarschijnlijk nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden waar we naar verwijzen. In het geval van de Sony Cybershot DSC-RX10 III profiteer je van een optische zoomlens van 24-600 mm. Bovendien beschikt de camera over een F-stop van 2.4 tot 4, een 25x optische zoom en een groot diafragma. De gestapelde CMOS-sensor van 13,2 x 88 mm zorgt er bovendien voor dat de onderwerpen die je vastlegt er echt uitspringen. Dit is zelfs het geval bij close-up opnamen. De verbeterde zoom, ongelooflijke snelheid en stille werking van deze camera zorgen samen voor een prettige fotografie-ervaring. Hoewel we nu hebben gesproken over de fotografiemogelijkheden, betekent dit niet dat je geen video’s kunt maken met de camera. Je kunt er namelijk beelden van extra hoge kwaliteit mee filmen dankzij de 4K-filmopname. Het is zelfs mogelijk om supersnelle opnamen te maken van 960 fps!

Voordelen van de Sony Cybershot DSC-RX10 III:

 • Met een brede beeldhoek vanaf 3 cm is het mogelijk om op een onderwerp scherp te stellen.
 • Deze camera is zodanig ontworpen dat een natuurlijke bediening mogelijk is onder alle omstandigheden.
 • Gebruik de knop naast de lens om de autofocus vast te zetten zodat je de compositie gemakkelijk kunt veranderen.
 • Lensfouten worden voorkomen en er wordt gezorgd voor een hoge optische kwaliteit dankzij de 6 asferische glaselementen.
 • Dankzij de ultra-telefotodekking tot 600 mm kun je deze camera gebruiken om heldere super slow-motion opnames te maken.

Nadelen van de Sony Cybershot DSC-RX10 III:

 • Bij deze camera wordt er geen geheugenkaart meegeleverd.
 • Het gewicht van deze compact camera kan wellicht tegenvallen.
 • Vergeleken met andere modellen, is de opstarttijd van deze camera wat langzamer.
 • De camera beschikt niet over touchscreen zodat je hem snel en eenvoudig kunt bedienen.
 • Als je van plan bent veel opnames te maken, dan kun je liever een extra batterij aanschaffen als reserve.
Klik hier voor de beste prijs
Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>