Het geven van complimenten. Hoe doe je dat?

Hoe geef je een goed compliment? Alles dat je wilt weten over het geven van complimenten lees je hier.

Complimenten geven en krijgen is heel goed. Het kan veel doen in de vorm van vreugde en waardering. Complimenten geven je een goed gevoel, het geeft je motivatie en zelfvertrouwen. Het werkt op alle emotionele aspecten van de mens en het brengt een positief, warm en rustig gevoel. Een compliment is eigenlijk een mondeling schouderklopje. Je kunt aan iedereen een compliment geven, familie, vrienden, personeel, buren. Het is belangrijk dat een compliment oprecht en persoonlijk face to face gezegd wordt.

Een compliment kan ook betrekking hebben op bepaalde kwaliteiten. Zoals het gedrag, de houding of een werkprestatie. Op de werkvloer zie je dat het geven van complimenten aan elkaar bijdraagt aan een positief werkklimaat. Het laat zien dat je elkaar en elkaars werk waardeert. Als je iemand complimenteert met zijn/haar gedrag, laat je waardering zien voor wat die andere persoon doet. Dit geeft de ander de moed om door te gaan. Het is goed om regelmatig stil te staan bij de positieve kanten, omdat men meestal het negatieve onthoudt. Door een compliment te geven, kun je iemands dag weer goed maken.

Als je een ander een compliment geeft en daarmee je waardering laat blijken, merk je dat anderen hetzelfde ook terug gaan doen. Misschien niet in de vorm van een compliment, maar het is misschien terug te zien in de inzet, het respect of de waardering die een ander aan jou geeft. Mensen die complimenten ontvangen, hebben de neiging een band op te bouwen en zij zullen jou hulp schenken als je hulp nodig hebt.

Complimenten maken jou zelf ook gelukkiger. Het zien van een lach op het gezicht van een ander, geeft jou ook een goed gevoel. Neem de tijd om complimenten te geven en doe het met enthousiasme in je stem en een blij gezicht. Je kunt het ondersteunen met handgebaren. Wees oprecht en straal waardering uit.

Voor meer artikelen, zie hier.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>