De Jordaan, een wijk met veel verhalen

Wie het over Amsterdam heeft, kent naast de Dam en het Leidse Plein vast ook de Jordaan. Niet alleen zijn er vele liedjes over geschreven, maar ook veel bekende mensen komen er vandaan, zoals Willy Alberti, René Froger, Lil Kleine en Glennis Grace. Eén ding dat zeker is in de Jordaan, het is er altijd gezellig.

De Jordaan is een wijk in het centrum van de Nederlandse hoofdstad, Amsterdam. De Jordaan is het gebied ten westen van de grachtengordel. De wijk wordt afgeschermd/beschermd door de Lijnbaansgracht, Brouwersgracht, Prinsengracht en de Leidsegracht/ Passeerdersgracht. De Jordaan werd in 1612 aangelegd bij de grote uitleg van de stad. Het was toen bedoeld als volkswijk voor de emigranten en arbeiders. Deze mensen woonden hier met veel plezier tot de negentiende eeuw. Begin jaren 70 is de wijk begonnen met een grote renovatie. Het merendeel van de oorspronkelijke bewoners is verhuisd naar andere wijken. De nieuwe bewoners waren veelal artiesten, studenten en jonge ondernemers. Zij hebben de Jordaan van een volkswijk laten transformeren naar een wijk met veel hoog opgeleiden, met veel terrasjes, restaurants, (eet)cafe’s en winkeltjes.

De Jordaan heeft meerdere verklaringen voor zijn naam. Welke verklaring de juiste is, is tot op vandaag nog niet bekend. Hieronder een kort overzicht van de verklaringen.

  • Verklaring 1: Het woord “Jordaan” is afgeleid van het Franse woord “Jardin”, dat tuin betekend. De Franse immigranten uit de 17e eeuw zouden de wijk zo genoemd hebben, omdat veel straten in de Jordaan naar bloemen vernoemd zijn.
  • Verklaring 2: De naam “Jordaan” is geïnspireerd door de rivier de Jordaan die stroomt in het Heilige Land.
  • Verklaring 3: De Jordaan is vernoemd naar de Franse rivier de Jordanne in de Auvergne. De Fransen vergeleken het vieze water uit de Prinsengracht met de vieze rivier uit Frankrijk.

Er zijn veel liederen geschreven over de Jordaan en zijn ouderwetse ontspannen sfeer en gezelligheid. Ooit is de Jordaan aangelegd als wijk voor de minder bedeelden. Vandaag de dag is het een favoriete wijk voor studenten, artiesten en jonge ondernemers.

Dit is een artikel van www.recensiekoning.nl

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>