Pannenkoeken

Pannenkoeken, iedereen kent ze wel. Sommigen eten ze als ontbijt, sommigen als lunch en sommigen als diner. Het is een veelzijdig gerecht.

Pannenkoeken worden gemaakt van meel, ei, melk en wat zout. Deze ingrediënten worden gemixt en vervolgens wordt het gebakken in een koekenpan in olie of gesmolten boter. Vroeger werden pannenkoeken gemaakt van boekweitmeel en half tarwemeel. Inmiddels zijn er meerdere variaties, zoals meergranenmeel, of een mix gebaseerd op eieren.

Om een pannenkoek goed gaar te krijgen, is het handig om hem om te draaien en hem aan beide kanten te bakken. Sommige mensen maken er een hele kunst van om de pannenkoek om te draaien. Ze gooien hem zelfs in de lucht en vangen hem met de pan weer op. Als de pannenkoek gaar is, wordt hij vaak opgerold of uitgespreid gegeten met een zoetige of hartige vulling.

Pannenkoeken worden standaard meestal geserveerd met schenkstroop en poedersuiker. Daarnaast zijn ze ook te bestellen met appel, spek, kaas, rozijnen, ijs, kersen, champignons, salami, kip en zelfs shoarma. Geen enkele combinatie is te gek.

Een ander gerecht dat in Nederland veel voorkomt en gemaakt wordt van hetzelfde beslag als de pannenkoeken, zijn de poffertjes. Dit zijn kleine ronde pannenkoeken, die gebakken worden in een speciaal soort wafelijzer. Deze variant is in Groningen bedacht. In Rusland is de Blini bedacht. Deze pannenkoek is gemaakt van boekweitmeel met een hartige vulling, zoals kaviaar. De Franse crêpes zijn een dunnere soort van de pannenkoek.  Bij de Javaanse cultuur gebruikt men vaak kleurstof om de pannenkoeken aantrekkelijker te maken.

Pannenkoeken
4.8 (95%) 4 beoordelingen
>