Wat is ploggen?

De hele dag door foto’s maken van alles dat je doet. Ploggers worden ze genoemd. Deze mensen maken de hele dag door foto’s van alles dat ze meemaken en ’s avonds posten ze het in een online fotodagboek. Zo is alles te zien, van een foto van een schoenenrek, tot een badkamer, tot een bankstel of de net gekochte boodschappen.

Een plog is de afkorting voor een photo-log. Een plog, oftewel foto-logboek, is een weblog dat bestaat uit een verzameling van foto’s. Het is een fotoverslag van alle gebeurtenissen van die dag. De foto’s die gepost worden zijn zo ruw mogelijk gemaakt. Daarmee bedoeld men dat de foto’s niet bewerkt worden. Door de foto’s onbewerkt te posten krijgt een plog een de meest realistische weergave. Het verschil tussen een plog en een post op een site als Instragram of Facebook is dat het bij ploggen gaat om het weergeven van een dag uit je leven. Dus niet alleen de mooie/ leuke foto’s worden gepost.

De plog is in 1999 begonnen. Het was een vrouwelijke blogger, maar op 2 december besloot ze het roer om te gooien. Ze postte altijd al alledaagse foto’s op haar blog, maar in december besloot ze om structureel een jaar lang iedere avond een fotoverslag van haar dag te plaatsen. Haar plog toont niet meer dan de alledaagse dingen: een auto die in de straat parkeert, de vaat die afgewassen moet worden, de boodschappen die net gekocht zijn. Ze fotografeert iedere handeling die ze doet, zonder gebruik te maken van speciale fotofilters. Aan het eind van de dag post ze de foto’s in haar plog, zodat haar volgers kunnen zien wat ze die dag heeft meegemaakt.

Voor de opkomst van de plog, was er een tijdje een trend dat veel mensen begonnen te vloggen. Bloggers begonnen een videodagboek van hun leven te maken en te delen op youtube, zodat volgers konden bekijken wat zij meemaakten. Voor veel mensen die een vlog te spannend vonden om te maken, is de plog een perfecte uitkomst. Een foto is laagdrempeliger dan een video van jezelf. Ook is het makkelijker om te maken. Daarom is het starten van een plog aantrekkelijk voor veel mensen die graag hun leven willen delen met de rest van het land.

Voor meer artikelen zie, recensiekoning.nl homepage.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>