Slaapverlamming

Slaapverlamming, veel mensen hebben last van deze ziekte waarbij de spieren vlak voor het slapen verlamd raken. Deze tijdelijke verlamming gaat vaak gepaard met hallucinaties waardoor het veel angst op kan roepen.

Slaapverlamming is een slaapstoornis die voor komt bij bepaalde mensen. Dit wordt ook wel slaapparalyse genoemd. Het kenmerk van deze ziekte is dat de spieren vlak voor het slapen verlamd raken. De medische informatiegevers geven aan dat de verlamming gepaard gaat met hallucinaties.

De slaapverlamming kan ook verbonden zijn met de remslaap.  Verlamming van de spieren treedt normaliter op tijdens de remslaap. Alleen de oogspieren, de longen en het hart zijn nog actief in deze fase. Deze verlamming treedt op om te voorkomen dat bewegingen uit de dromen echt uitgevoerd worden. Bij slaapverlamming bevindt de persoon zich tussen een droom- en waaktoestand in, waardoor hij zich niet kan bewegen en/of praten. Dit kan zeer veel angst oproepen voor de persoon in kwestie.

Een andere oorzaak van slaapverlamming kan zijn dat mensen geestelijk en lichamelijk vermoeid zijn. Hierdoor ontstaat angst. Mensen krijgen hoofdpijn en eventueel stekende pijnen in de rug, armen en benen. Gewrichtspijnen kunnen ook ontstaan.

Om de lengte van de slaapverlamming periode te verminderen, moet men proberen zoveel mogelijk de armen, benen en tenen te bewegen. Als je last hebt van slaapverlamming, kan het gevoel dat het niet lukt zeer veel angst veroorzaken. Door je te concentreren op het bewegen van één arm of been kan het je lukken om uit de slaapverlamming te komen. Om te voorkomen dat je terugvalt in een slaapverlamming, wordt aangeraden om van positie te veranderen.

Bij een uittreding, ook wel een “buiten het lichaam ervaring”, heeft men het gevoel dat de geest het lichaam tijdelijk verlaat. Men zweeft dan meestal boven het bed en kijkt neer op het lichaam, dat nog in bed ligt. Dit wordt door velen gezien als een paranormaal fenomeen. Hypnagogische en hypnopompische hallucinaties zijn verklaringen voor dit verschijnsel.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>