Wie is de Mol?

Wie is de Mol is een avontuurlijk spelprogramma op de Nederlandse televisie. In dit programma strijden bekende Nederlanders om een geldbedrag, dat zij kunnen verdienen door samen te werken, maar ondertussen worden zij in het geheim gesaboteerd door een van de kandidaten. De winnaar van het spel krijgt de pot met geld.

De opdrachten die de kandidaten van “Wie is de Mol” uit moeten voeren zijn spectaculair, angstaanjagend en altijd intrigerend. Eigenschappen waarover de kandidaten moeten beschikken zijn inventiviteit, inzicht, stressbestendigheid, intelligentie, lef en vooral mensenkennis. Wie is de Mol wordt sinds 1999 geproduceerd door IDTV en uitgezonden door AVRO TROS op NPO 1.

Wie is de Mol opdrachten

Door het uitvoeren van opdrachten kunnen de kandidaten veel geld verdienen voor de pot. Om de opdrachten succesvol uit te kunnen voeren, is samenwerking en vertrouwen cruciaal, maar met de aanwezigheid van een mol (saboteur) is dit geen eenvoudige opgave. Er zijn 9 deelnemers en een mol, maar wie de mol is dat weet niemand (behalve de mol zelf). Alleen de slimme kijker kan gaandeweg ontdekken wie de mol is en op welke manier hij/zij de opdrachten saboteert. Aan het eind van iedere aflevering worden alle kandidaten onderworpen aan het meest zenuwslopende onderdeel van het spel: een test met 20 vragen over identiteit en het doen en laten van de mol. De kandidaat die het minst weet, valt aan het eind van de aflevering af. Op die manier blijven er steeds minder kandidaten over en komt er een winnaar uit de strijd. De mol kan overigens niet afvallen. De kandidaat die in de laatste aflevering de meeste vragen over de mol goed weet te beantwoorden, en dus de mol ontmaskert, wint de inhoud van de pot.

Het televisieprogramma Wie is de Mol is zeer succesvol. Op 6 januari 2018 is het 18e seizoen van start gegaan bij AVRO TROS op NPO 1. De deelnemers van het 18e seizoen zijn: Bella Hay, Emilio Guzman, Jan Versteegh, Jean-Marc van Tol, Loes Havenkort, Olcay Gulsen, Ron Boszhard, Ruben Hein, Simone Weimans en Stine Jensen. De presentatie wordt gedaan door Art Rooijakker.

Passend bij het tv-programma van Wie is de Mol is een app ontwikkeld die gratis te downloaden is in de playstore of appstore. Deze app wordt gebruikt om mee te spelen tijdens de uitzendingen. Er is een spel waarbij je punten kunt inzetten op de kandidaten die jij verdenkt als mol. Je kunt de spellen in de app individueel spelen of met een groep vrienden of familie. Wekelijks kun je de verdiende punten verdelen over de kandidaten die jij verdenkt.

Concept

Het format van Wie is de Mol is bedacht en geproduceerd door Woestijnvis. De eerste drie seizoenen werden uitgezonden door Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie. Na drie seizoenen stopten zij met het produceren van het programma, het programma is toen overgenomen door VIER. Sinds 2018 kent het programma ook een voorbeschouwing en een nabeschouwing. Dit heet Café de Mol en Moltalk.

In andere landen wordt Wie is de Mol ook geproduceerd. Ruim 30 landen produceren dit bekende tv-programma. De Belgische versie van het programma werd gefilmd met onbekende mensen, in tegenstelling tot de Nederlandse versie waar bekende Nederlanders meedoen. In Amerika telt het programma “The Mole” vijf seizoenen, waarvan drie seizoenen met onbekende mensen en twee seizoenen met bekende Amerikanen.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>