Alles over de zakdoek

Je kent het wel, verkouden en met een verstopte neus op de bank onder een dekentje. Maar wat voor zakdoek gebruik jij om je neus te snuiten als je verkouden bent? De papieren zakdoek, die weggegooid kan worden na gebruik, of de stoffen zakdoek, die gerecycled kan worden?

Wat is een zakdoek? Een zakdoek is een stukje stof dat je kunt gebruiken om je neus in te snuiten, je zweet af te vegen of je lichaam te deppen. De Grieken en Romeinen hadden een doek bij zich die ze gebruikten om hun zweet van hun voorhoofd te vegen. De Egyptenaren kenden de zakdoek om hun neus in te snuiten. In de 9e eeuw werd de zakdoek voor het eerst gesignaleerd in Japan. Tijdens de Renaissance kwam de zakdoek naar het Westen. De zakdoek was toen een teken van rijkdom. Ze werden versierd met kant en borduursel. Rijken lieten de zakdoek vaak uit hun zak bungelen om te laten zien dat zij hun vingers niet gebruiken om hun neus af te vegen.

Een zakdoek is nu standaard vierkant. Marie- Antoinette vond deze vorm het handigste. Lodewijk de 16e legde deze vorm in 1785 schriftelijk vast. De standaardmaat van een zakdoek is 40 x 40. Er zijn veel soorten zakdoeken, namelijk de herenzakdoek voor dagelijks gebruik, de speciale herenzakdoek met een gestikte rand voor extra stevigheid, de dameszakdoek, de ruitjeszakdoek (ook wel nonnekeszakdoek genoemd) van 50 x 50 centimer, de rode zakdoek met witte bolletjes (oftewel de boerenzakdoek) van 50 x 50 centimeter en de kinderzakdoek. De kinderzakdoek is voorzien van allerlei figuren, meestal van Disney. Ook zijn deze kleiner van formaat.

Je kunt een zakdoek voor meerdere doeleinden gebruiken:

  • Om je neus te snuiten.
  • Als bescherming of als hulpmiddel: door hem voor je neus en mond te houden kun je jezelf beschermen tegen stank. Hij kan wonden droog deppen, tranen afvegen, zweet wegpoetsen.
  • Ridders en jonkvrouwen: in de Middeleeuwen gooiden de jonkvrouwen hun zakdoek naar de ridder van hun voorkeur.
  • Geheime boodschappen: vroeger werd het gebruikt voor geheime boodschappen. Omdat de zakdoek iets persoonlijks is, zitten mensen er minder snel aan.
  • Om mee te wuiven.
  • Stroeferke: als een zijden zakdoek in de borstzak van een herenkostuum wordt gedragen.

Voor meer artikelen, zie hier.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>