de sociale druk van Whatsapp

whatsappheader
watde sociale druk van Whatsapp
wat is dateen chat-app voor smartphones
gebruiken mensen datja, iedereen die ik ken, behalve mijn vader

Wie Whatsapp begint te gebruiken, zal in eerste instantie weinig acht slaan op de extra functionaliteiten die het programma biedt. Het werkt in principe hetzelfde als de sms-functie van een iPhone: in een tekstdialoog kun je berichten naar elkaar sturen. Maar vergis je niet. Whatsapp is funest voor je sociale verkeer. En dat komt allemaal door vier functies die het gewone sms’en niet heeft. Ik zal ze behandelen aan de hand van het pas verliefde stel Robert en Chantal.

De groene vinkjes des doods

Wanneer je een bericht stuurt, verschijnen er twee groene vinkjes. Eerst eentje als het bericht is afgeleverd bij de telefoon van de ontvanger, vervolgens nog een als de ontvanger het bericht daadwerkelijk gelezen heeft.* Robert krijgt zo af en toe een huilende Chantal aan de telefoon met de vraag: ‘Ik zag dat je mijn bericht had gelezen, maar waarom schrijf je dan niets teruhuhug?’ Terwijl Robert gewoon even met collega’s stond te praten over een nieuwe vijver en daarna was vergeten iets te antwoorden op Chantals paarse hartjes-smiley.

klik voor groter

De onlinevermelding des doods

Het programma is niet te gebruiken zonder aan anderen te laten weten dat je het aan het gebruiken bent. Boven in het scherm wordt getoond of je online bent of niet. Deze functie zou nog tot daar aan toe zijn, ware het niet dat je onlinevermelding niet verandert in offline, maar in Voor het laatst online gezien om 2:32. Je begrijpt welke beerput aan verwijten je hiermee opent. (Chantal: ‘Wat deed je vannacht nog online om 4.23?! Wat heb ik je misdahahaan?’)

De aan-het-typen-functie des doods

Deze functie toont wanneer de ander bezig is met het typen van een bericht. Of eigenlijk ook al wanneer hij of zij één letter heeft ingetypt. Mocht je dat zelf een minuut later opmerken en die letter weer verwijderen, dan heeft de ander dus aan de andere kant zitten wachten op jouw zinnenlange, romantische berichtje, dat niet verschijnt. Nou, dan heb je de smileys aan het dansen.

De locatiefunctie des doods

Tot slot zit er in Whatsapp de mogelijkheid om te laten zien waar je bent. Het sturen van je locatie lokt eigenlijk automatisch uit dat de ander zich verplicht voelt ook een locatie te sturen. In ons voorbeeld: Robert, in een buitenwijk om zijn dikke collega Stefan af te zetten, krijgt op dat moment een locatie van Chantal. Onder druk gezet stuurt hij een locatie terug, maar Chantal leest vanwege de onnauwkeurige adresbepaling een adres, dat ze op Google streetview aan Chinese massagesalon Happy Ending koppelt, waardoor ze volledig over de rooie op haar scooter stapt om Robert te betrappen, maar toevallig binnenstapt in een uit de hand gelopen ruzie tussen massagemaffiosi, zij in het vuurgevecht twee armen kwijtraakt en uitroept: ‘Waar heb ik dit aan verdiehiehiend?’

1 ster dus. Omdat het gratis is.

*Op de website van Whatsapp staat overigens dat het eerste vinkje een ontvangst van de server betekent en het tweede een ontvangst van de telefoon van de ander. Dat klopt vast, maar in de praktijk krijg je op een iPhone bij het eerste vinkje al een pushbericht van de server en is het bericht dus ook gevoelsmatig ‘aangekomen op de telefoon.’ Bovendien gaat het tweede vinkje aan als je het bericht ophaalt (de applicatie openen doet dat bijvoorbeeld) en het bericht dus is ‘gezien’. Op een Android-telefoon schijnen de vinkjes trouwens weer anders te werken, maar daar heeft niemand van ons op de redactie last van. Maar vooral: het gaat ons hier met nadruk om de sociale beleving, niet om de technische details.

Van deze recensie verscheen een iets verkorte versie in de Volkskrant op 8 december 2011.

139 Comments

 1. +1-1713
  Daan

  En laten we eerlijk wezen…
  waar heeft ze het allemaal aan verdiend?

  • +1-1294
   Erik

   Even voor de kleinigheid, het tweede vinkje is niet de bevestiging dat de ander het gelezen heeft, maar dat de ander het ontvangenheeft, even voor de duidelijkheid:

   1 vinkje: Bericht is ontvangen op de whatsapp server
   2 vinkjes: Bericht is ontvangen op de telefoon

   Of het bericht gelezen is kan je vaak wel zien aan de on-line / off-line status

 2. +1-14036
  Kim

  Leuk stuk, maar 2 groene vinkjes betekent niet dat het bericht gelezen is! Het betekent alleen dat het berichtje goed is aangekomen op iemands iPhone. Zie http://www.whatsapp.com/faq/#g4

  • +1-1486
   Olaf

   Lees eerst de hele recensie Kim, tot onderaan.

  • +1-1195
   Kim

   Haha oh sorry. Jahaa laatste alinea. Extra sterren voor het stuk. ;)

  • +1-1914
   Mimijanice

   Wat Kim zegt klopt. Wanneer ik 2 vonkjes bij iemand zie, staat er b

  • +1-1415
   Mimijanice

   Bij mij nog steeds boven wanneer ze de laatste keer online zijn geweest. Ook als ik whatsapp me iemand aan de andere kant van de ruimte, krijg ik 2 vinkjes, terwijl ik zie dat diegene het niet heeft gelezen. 2 vinkjes betekent dus toch niet dat diegene t gelezen heeft hoor.

  • +1-140
   Joost

   Het tweede vinkje betekent dat het bericht ontvangen is wanneer de App geopend is. Dus is het verleidelijk om er van uit te gaan dat het gelezen is of op z’n minst gezien door de ontvanger. Dat maakt het funest, ik heb dit al eens eerder getest. Hoewel het crossplatform (Android, BlacBerry) niet zo werk omdat deze OS’s altijd online (of veel langer) online blijven.

 3. +1-1525
  Jeroen

  Als 2 vinkjes betekent dat het bericht is bekeken door de ontvanger, hoe kan het dan dat er vaak 2 vinkjes komen terwijl de ontvanger niet online is? in dat geval is de uitspraak “online” of “laats online …” een soort russische roulette geworden, dus maakt het allemaal ook niet meer uit. Maar om kort te gaan, los van wat technisch klopt aan wat whatsapp vermeldt over wat die vinkjes doen, wat hierboven staat klopt in elk geval niet. 2 vinkjes heeft niets met het openen van de app te maken.

  • +1-172
   Baas

   Op een iPhone hebben veel mensen aanstaan dat het bericht direct kort wordt weergegeven op het scherm. WhatsApp denkt dan meteen dat het gelezen is.

  • +1-151
   Joost

   Probeer het maar eens met 2 iPhones, een zeer eenvoudige test. Dan zul je zien dat het tweede vinkje pas verschijnt als de app geopend is of op de achtergrond draait en de iPhone in gebruik is. Zoals ik al zei, crossplatform werkt dit niet omdat de OS’s verschillen van online en offline structuur en achtergrond processen. Hoe dan ook het zou prettiger zijn als het tweede vinkje gewoon niet bestond. Kijk naar iMessage bijvoorbeeld, daar wordt alleen een afleverbevestiging gegeven en dat is meer dan genoeg.

 4. +1-19113
  Passant

  0 sterren voor mensen die zich zo emotioneel laten leiden door de technologie

  4 sterren voor Whatsapp

 5. +1-117
  Joris

  Allemaal functies die ik nog niet opgemerkt had, maar over het eerste groene vinkje wil ik dan nog wel melden dat een pushbericht van de server niet automatisch betekent dat een bericht ook aankomt.
  Ik werk regelmatig op plekken waar een zeer beroerde ontvangst is, en geen draadloos netwerk, dus sms’jes en pushberichten komen soms pas uren later binnen.

 6. +1-1262

  Dit zorgt altijd voor een discussie die gelijk staat aan die rond kerst. Zet je de gourmetpannetjes óp de grillplaat of gooi je het vlees er direct op. Rondom de WhatsApp-vinkjes is het ook telkens weer raak. Het lijkt ook per besturingssysteem te verschillen. Bij iPhones onderling heeft Olaf gelijk, maar Android of BlackBerry lijken zich aan de verklaring van WhatsApp te houden. Als die telefoons met elkaar gaan communiceren is het helemaal huilen.

  Goed stuk!

  • +1-146
   Jeroen

   Precies! En als ze dan toch kennelijk alleen met iOS-ers communiceren, waarom gebruik je dan niet lekker iMessage. Ben je in 1x van alle ellende af.

 7. +1-1649
  bart

  Zoals ook hierboven al gezegd: Het verhaal over de vinkjes klopt niet! 1 vinkje: afgeleverd bij servers van WhatsApp. 2 vinkjes: Afgeleverd bij ontvangen, dit zegt niet of de ontvanger het bericht gelezen heeft!
  http://www.whatsapp.com/faq/#g4

 8. +1-1191
  Roderick

  Getest en bij mij werkt het vinkjes systeem zoal beschreven door WA. Verder wel sneu dat Chanthal nooit meer iets kan typen in WA.

  • +1-1131

   Ik heb begrepen dat de iPhone hele aardige ondersteuning heeft voor minder valide mensen. En bovendien kun je ‘m ook met je neus bedienen. Anders moet Chantal maar met haar tenen leren schrijven.

 9. +1-1525
  susanne

  Ik heb echt zin om de banden van Chantals scooter lek te steken

 10. +1-11512
  Thijs

  Als je op deze manier schrijf kan je een tube mayo nog levensgevaarlijk maken.

 11. +1-13025
  Marietje

  Wat een vreselijke afspiegeling van de vrouw.
  Verder geef ik whatsapp 5 sterren: geweldig om in het buitenland de absurde hogere prijzen voor een sms te vermijden! Filmpjes versturen, foto’s. Het kan niet op.

  • +1-1112
   susanne

   Amai, zo’n geweldige technicologie!

  • +1-1252
   Sarah

   Het gaat hier niet over ‘de vrouw’, maar over ene Chantal. Mogelijk dezelfde Chantal die in 2010 mee deed aan Baby te Huur.

  • +1-1112
   Eline

   herken je jezelf hier in? dat je het ziet als een serieuze afspiegeling van de vrouw..

  • +1-195
   Marietje

   Ik herken mezelf er helemaal niet in. Noch enig andere vrouw die ik ken. Maar ik begrijp nu dat de recensie eigenlijk gaat over de fictieve Chantal die mogelijkerwijze de functies van whatsapp als een totale neuroot gebruikt.

  • +1-1191
   Ellen

   Chantal, fictief? Néé toch?

  • +1-1313
   Marietje

   Precies! En als Chantal fictief is, slaat de recensie alleen maar op iets wat misschien zou kunnen gebeuren bij een vrouw die al gek in de kop is zonder whatsapp. Tenzij Chantal model staat voor ‘de vrouw’ of een bepaald type vrouw. En daarom vind ik de recensie maar matig. En niet Olaf-waardig.

  • +1-181
   Eline

   Ach ja, waarheidsgetrouw of niet.. ik word er vrolijk van :)

  • +1-1160
   Aike

   Als ik heel erg moe en ongesteld én een rot dag heb gehad voel ik me soms een heel klein beetje zo. Helaas.
   Het ergste is als je het beseft en het daar niet beter van wordt. “Waarom doe ik toch zohoho..”
   Wordt voor mij de recensie alleen maar grappiger van voor mij trouwens.
   Verder heb ik het gevoel dat veel mensen niet snappen dat het over de sociale druk van whatsapp gaat, niet over de daadwerkelijke voordelen. (Die zijn namelijk minder grappig om te beschrijven)

 12. +1-1524

  Sorry, maar ook het ONLINE en ‘laatst gezien om’ klopt niet. Stuurde een berichtje naar mijn broers telefoon, die toevallig op de tafel achter mij lag. En op het moment dat hij het bericht binnen kreeg, stond er bij mij dat die online was. Maar mijn broer was niet bij de telefoon te vinden. Toch gek allemaal. Niet geloven wat er staat bij whatsapp. Krijg je alleen maar gezeik mee zoals je ziet :’)

  • +1-100
   Vera

   Die telefoon zegt dat een berichtje gelezen is als het w/app bestand open staat. Ik weet niet wat voor verwachtingen jij hebt van een iPhone, maar die dingen kunnen voorlopig nog niet weten of jouw broer op dat moment de telefoon in zijn handen had en toen dat berichtje gelezen heeft..

 13. +1-1580
  Marloes

  Vijf sterren voor de nieuwe uitdrukking ‘dan heb je de smileys aan het dansen’.
  Ik gebruik geen whatsapp overigens, dus geen drama :)

 14. +1-1717
  Leonie

  Lang leven pingen op de BB:
  D: afgeleverd (als er niks komt is ie dus ook niet afgeleverd)
  en R: gelezen
  Lekker Simpel, daar houden wij van!

 15. +1-1531

  Naast de twee vinken heb ik ook twee koolmezen en een roodborstje gezien om 05:53 plus veel sterren en emoticons toen ik al sms-end met de scooter onderuit ging.

 16. +1-116
  Anne

  iMessage.

  • +1-141
   Christine

   Ook bij iMessage kan je zien of iemand het berichtje gekregen heeft, dan wel gelezen.

  • +1-120
   RuSt

   iMessage is fijn, maar kan geen groepschat aan, en ook geen locatie versturen. Jammer genoeg :-)

  • +1-111
   Irene

   Het is wel mogelijk om te groepschatten, maar dan moet iedereen in die groep gebruikmaken van iMessage. Verder zie je aan de … als iemand aan het tikken is, dus ook hier kleven helaas deze ‘sociale’ kwesties aan!

  • +1-171
   Tim

   Groepschat is een leuk woord als je het niet leest zoals het hoort, maar als groep-schat :)

 17. +1-118
  Frits

  Dat van die vinkjes wat WhatsApp zegt klopt inderdaad. De eerste is dat het bericht afgeleverd is op de server, op de iPhone krijg je vervolgens een pushbericht als je dat hebt ingesteld dat je een nieuw bericht hebt ontvangen. Het bericht is feitelijk dan nog niet op je telefoon aangekomen. Pas als je WhatsApp daadwerkelijk opent wordt het bericht geladen. Ongeacht of je dan in een andere chat zit, je instellingen aan het wijzigen bent of wat dan ook zal op dat moment bij de zender het tweede vinkje verschijnen……. wat dus over het algemeen wordt verward met dat de ontvanger het gelezen heeft.

 18. +1-1361
  Pim

  “Je vindt de sociale druk van Whatsapp leuk”

  Eh, nee Facebook!

  • +1-1173
   Tobias

   Recensiekoning titels die geen rekening houden met facebook: 4 sterren.
   5 omdat ze zo grappig zijn, -1 voor de verwarring van mensen die jouw status lezen.

 19. +1-131
  Frits

  Oja, het “online” gedeelte… Ik heb gemerkt dat het van iPhone naar iPhone wel correct werkt. Onlinbe is daadwerkelijk online en als je (ongeveer) 10 seconden na het verlaten van WhatsApp verschijnt “Laatst gezien om …. “. Echter, bij vrienden met een BlackBerry of Android gebaseerd toestel klopt dit van geen kant. Toestel nooit in hun handen gehad of zelfs helemaal uitstaan terwijl er staat dat diegene online is.

  Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat Apple hier dus beter mee omgaat (ik zie de discussie al oplaaien)… Het enige wat ik hiermee constateer is dat het cross-platform dus niet helemaal vlekkeloss werkt.

  • +1-142
   Jos T.

   Het online gedeelte is ook voor Android volledig werkend hoor. Altijd netjes kunnen zien wanneer iemand online is enzo. Grappig ook als je weet dat twee mensen stiekem met elkaar Whatsappen en ze dan beide online zien. Whatsapp heeft bij mij in ieder geval meer kapot gemaakt dan me lief is…

 20. +1-193
  Herman

  Haha geweldig stuk! Met een lach op mijn gezicht gelezen :)

 21. +1-1934
  Baas

  Matig stuk. WhatsApp wordt niet beoordeeld op de functionaliteit, maar op de verkeerde interpretatie van de gebruiker.
  Ik erger me totaal niet aan de vinkjes, aangezien ik mij realiseer dat dat niet betekent dat het wel of niet gelezen is.

  “Aan het schrijven…” Wat is daar nou weer erg aan? Toch juist prettig, dan reageer je in ieder geval niet te snel.

  En de locatiefunctie des doods? Laat me niet lachen zeg. Ik heb echt nog nooit mijn locatiegestuurd, en eigenlijk ook nog nooit iemands locatie ontvangen.

  Begrijp mij niet verkeerd. Dit is natuurlijk jou mening. Ik vind WhatsApp een van de beste applicaties ooit geschreven voor smartphones. Een geweldig cross-platform programma, ongelooflijk makkelijk in gebruik en eigenlijk heeft iedereen het. Een uit vijf sterren doet het wel heel erg tekort. Ik geef WhatsApp er vier of vijf uit vijf.

  • +1-1344
   Sarah

   Het is geen recensie van Whatsapp. Het is een recensie van de sociale druk van Whatsapp.

  • +1-162
   Baas

   “1 ster dus. Omdat het gratis is.”

   En ik maar denken dat WhatsApp een ster krijgt, maar Sarah heeft mij net uitgelegd dat het dus de sociale druk die whatsapp geeft is dat maar 1 ster krijgt. Thnx!

   :/

  • +1-1121
   Douwe

   Je hebt de toon van deze site PRECIES begrepen, hier worden inderdaad heel serieus apps voor smartphones besproken.

  • +1-120
   Joriene

   Ik vind het toch best aardig dat Whatsapp blijkbaar die sociale druk er gratis bij doet! Das inderdaad wel een ster waard!!

   Merk zelf die sociale druk niet echt, behalve als iemand aan het typen is, wat dan veel te lang duurt.. meestal omdat de ander dan per ongeluk ergens op gedrukt heeft en het lijkt of hij/zij typt XD

 22. +1-1253

  Slechte journalistiek dit…. twee vinkjes betekent dat het bericht is afgeleverd op het device, niet dat het gelezen is… De schrijver van dit stuk had beter eerst even op whatsapp.com kunnen kijken alvorens zichzelf en de krant voor lul te zetten….

 23. +1-1027
  Arnold

  Ehm recensie? Meer dan de helft van de gegeven ‘informatie’ is foutief. Om maar iets te noemen: de laatst gezien functionaliteit. Als de telefoon verbinding verliest en vervolgens weer verbinding maakt wordt deze status al geüpdatet. Daarnaast geeft Whatsapp al de status ‘online’ aan wanneer de telefoon niet in wake lock is. Dit gebeurt meerdere malen per dag als je er niks mee doet (ook als je een pushbericht ontvang van Whatsapp wordt de status geforceerd naar online).

 24. +1-1432
  Jasper

  Olaf, je bent met recht verkozen tot oversized pannekoek van het jaar!
  Mag ik vragen voor welk telecombedrijf je werkt? WhatsApp is DÉ manier om cheap-ass te communiceren met je telefoonlijst. Zoals een ander al poste: ‘Als je zo schrijft kan je een tube mayo nog levensgevaarlijk maken’. Ennuh, als je dat sociale druk noemt moet je maar eens een tijde in Iran gaan wonen, dan praat je wel anders.

  groeten

 25. +1-1152
  Eline

  Ik wil ook Robert Pattinson op whatsapppppp

 26. +1-1123
  Miets

  Wajoo wat een gezeik hier!

 27. +1-1160
  J

  De enige die hier één ster verdient is Chantal.

 28. +1-1203
  Maeijke

  Recensie-idee.
  De moeilijkheidsgraad van voetnoten bij te lezen stukken.*

  *Mensen zijn dom

 29. +1-1114
  Gijs

  Ben ik hier de enige die geen smartphone heeft en blij is vrij te zijn van dit soort maffe problematiek?

 30. +1-1115
  Mark

  Ben ook van mening dat een Whatsapp prima product is. Ik ben benieuwd wie de vriendin van deze blogger is.. Denk dat die een goede psychiater moet zoeken!

 31. +1-1431

  Misschien een leuk idee om de volgende recensie te doen over ‘mensen die recensies niet goed lezen’?

 32. +1-1120
  Jan

  Zo herkenbaar, zowel die nare WhatsApp functionaliteiten als Chantal..

 33. +1-1694
  Maarten

  Ik wil hier toch even opmerken dat het verhaal van die vinkjes niet klopt. Want bij twee vinkjes enz enz.

 34. +1-135
  Jos T.

  Ik herken bovenstaande problemen heel erg duidelijk. Erachter komen dat je vriendin vreemd gaat door Whatsapp. Stomme is ook dat het programma zo dom in elkaar zit dat zelf gewiste berichten terug te halen zijn. Het is bij mij allemaal begonnen met Whatsapp en ook ermee geeindigd….

  Journalistiek niet helemaal correct, maar ik begrijp jouw essentie van het verhaal VOLLEDIG!

  • +1-141
   Rens

   Hallo Jos,

   Ik heb een vraag, hoe kan je die berichten dan terughalen?
   Was het in jouw geval met een Android, Blackberry of iPhone?
   Of maakt dat niet uit? Hoor het graag!

   Gr.

  • +1-132
   Jos T

   @Rens

   Ik gebruik Android. In Android, Whatsapp maakt een backup van zijn berichten elke dag om 04:00 uur en bewaard de backups van de laatste 3 dagen. Gooi je dus berichten weg, dan kun je nog een backup terughalen van een dag terug. Deze worden op je SD-kaart in een bepaalde map gezet (ben ff kwijt welke). Terughalen? Simpel. Whatsapp deinstalleren, huidige bestand hernoemen naar iets tijdelijks. Backupbestand pakken en hernoemen naar het huidige bestand. Whatsapp opnieuw installeren en hop, je hebt de berichten weer terug. Berichten bekijken of doorsturen, vervolgens weer deinstalleren, bestanden switchen en opnieuw installeren. Niemand die het door heeft..

   Piece of cake. Uiteindelijk ben ik er zo achter gekomen dat mn vriendin vreemd ging. Was niet netjes, maar als je het gevoel hebt dat er iets niet in de haak is, ga je op creatieve manieren bepaalde zaken terughalen. Ben er niet trots op, maar het moest gebeuren. Vertrouwensbreuk was het, dat is nu over. Moet overigens wel zeggen dat ik dit nooit meer doe, Whatsapp heeft bij mij meer kapot gemaakt dat me lief is :-(

 35. +1-134
  Emmelien

  Één ster omdat wat gratis is? Whatsapp? Of de sociale druk daarvan?

  Buiten dat, heerlijke recensie, zoals altijd :)

 36. +1-123
  Britt

  Voel me beledigt, maar het is wel waar.

 37. +1-1120
  Tatiana

  Sowieso snap ik die druk die anderen je opleggen om meteen te antwoorden niet. Als je me tijdens werktijd smst ben ik aan het werk en neem ik je berichtje aan ter kennisgeving.

 38. +1-126

  Twee vinkjes geven een vonkje. Hoe dan ook.

  En gratis? Hebben we niet ooit €0,79 voor die app betaald?

 39. +1-124
  Bart

  Ga allemaal lekker betalen door te smsen

 40. +1-1032
  Kip

  Gewoon die dramatische vriendin dumpen en een normaal meisje zoeken. Mensen die zo flippen om zoiets zijn gewoon niet leuk in je leven. Lekker eenzijdig bericht ook, sinds er geen enkele voordelen (zoals gratis dus scheelt kosten met sms) en het feit dat je een soort groepsgesprek kan hebben. Beetje een zielig stukje schrijfwerk hier zeg!

  • +1-1210
   jeroen

   gast, het is grappig bedoeld he, het zijn grappige voorbeelden…
   ik zou een keer met bart hierboven afspreken, die begrijpt er ook niks van

  • +1-113
   Eline

   ’1 ster omdat het gratis is’
   is dat niet net zoiets als: ‘gratis dus scheelt kosten met sms’?

 41. +1-107
  Bart

  Of ga pingen

 42. +1-133
  drogepoepsteek

  Ik ken deze applicatie niet.

 43. +1-100
  Roderick

  WA screenshot: ****!

 44. +1-1100
  Petra

  Ik herken alle dodelijkheden, behalve de locatiefunctie. Extra dodelijke feature voor de BlackBerry-gebruiker is dat er een rood lampje gaat knipperen als er een bericht is binnengekomen. Zie dat maar eens te negeheheheren.

 45. +1-120
  Arkeman

  Prachtig toch, whats app! Vooral als je een groep aanmaakt, is het geweldig!

 46. +1-1390
  Chantal

  Voel nu toch de behoefte te reageren ;-)

 47. +1-1229
  G

  ja, leuk dat jullie dat eerste punt over die vinkjes proberen goed te praten in plaats van inzien dat jullie gewoon fout zitten. tja, anders blijft jullie leuke stukje in eens niet meer zo leuk.

 48. +1-1290
  Daantje

  Lach me slap, vooral om alle reacties!
  De moraal is; om recensies als deze goed te kunnen lezen en interpreteren, moet je IQ boven je schoenmaat liggen… ;-p

 49. +1-116

  Ik vind WhatsApp wel vijf sterren waard eigenlijk! Scheelt me veel geld aan SMS kosten én ik kan nou met mijn biosmaatjes tegelijk overleggen naar welke film we gaan! Mensen die zich druk maken over een reactie die niet binnen een korte tijd volgt ken ik gelukkig niet!

 50. +1-139
  jaweljawel

  als je je druk maakt omdat anderen kunnen zien wat je doet ben je ook een mongool zeg… ik maak zelf wel uit wanneer ik praat, wanneer ik typ en wanneer ik online kan zijn..

 51. +1-124
  Arhur

  0 ster, Whatsapp is enkel gratis in het eerste jaar. Daarna vragen ze er ook geld voor. Hufters met hun groene vinken :)

 52. +1-1110
  Rens

  Toch wel wat onwaarheden in je artikel. Een daarvan is dat je aangeeft dat Whatsapp gratis is. Eerste jaar inderdaad gratis, daarna moeten iOS gebruikers 4 dollar aftikken en Android gebruikers 1 Euro.

  Tevens vind ik je kopje ‘sociale druk’ maar een rare woordkeuze. We praten hier wel over een simpel programmaatje wat te installeren is voor je Android telefoon. Het zal mijn leven niet dermate veranderen dat ik er sociale druk aan zal ondervinden. Als iemand na het niet antwoorden van een Whatsapp mij stuurt; ‘Waarom antwoord je niet, er staan 2 streepjes?!’ dan zal ik oprecht antwoorden dat je een kneus bent omdat je als een halve zombie je telefoon om de paar minuten blijft checken of ik iets terug gestuurd heb, ik heb gewoon andere dingen te doen. Sowieso bestaat het principe van de ’2 streepjes’ al heel lang, denk aan lees bevestiging van e-mail of sms. Leuk artikel, maar ik neem het wel met een grote korrel zout.

 53. +1-110

  Leuk artikel en (helaas) nog waar ook. Sommige mensen worden neurotisch van WA #LOL

 54. +1-141
  MoJo

  Zo, bam, 100 posts bij 1 recensie! Is dat een record!?

 55. +1-1013

  Wat ben ik blij dat ik geen Ei phone heb van Appel. Dus ik heb ook niet de welbekende ellende met de Eiphone van De Appel.
  Doe mij maar de Goedkopere Samsung Galaxy Beter dan de Crash-berry ( Stress-berry )maar wel een leuk stukje met de whatsapp ik vind het leuk bedacht haha. en idd sommigen worden helemaal gek als ze je een aantal minuten niet gehoord hebben

 56. +1-112
  Joep

  Tja, wat moet je nou zeggen over zo’n artikel… Misschien dat meisjes/jongens van 14 last hebben van deze zogenaamde ‘sociale druk van whatsapp’ maar die lezen dit artikel waarschijnlijk niet. Ik zie het zo: Als je al uit een simpel chat-programma als whatsapp ‘sociale druk’ voelt: vraag je ouders dan om je internet helemaal af te sluiten, want als je hier al niet tegen kan wens ik je ontzettend veel plezier de rest van je leven ;)

  • +1-141
   Lotte

   1. Ik lees dit wel en ja ik ben 14 jaar, recensiekoning.nl is zeker weten mijn favoriete site. 2. Zelf heb ik wél last van de sociale druk, vanmiddag nog; een vriendin vroeg aan mij: waarom antwoord jij niet, ik zie 2 vinkjes. Hoe moet je daar nou op reageren? Ja ik heb last van de ‘sociale druk van w’app.’

 57. +1-150
  Floor

  Oh my, er zou een recensie moeten komen over de reacties op deze recensie…

 58. +1-100

  Volgens mijn ex klopte het niet helemaal met de tijden van online zijn e.d. Ik geloof er inmiddels geen bal meer van maar het was wel zo dat ik toen een symbian telefoon had (samsung i8910) en zij ook, dus was goed mogelijk dat symbian faalde. Techniek is maar tot op zekere hoogte te vertrouwen maar het zou zeker fijn zijn als we die status van online en laatst online om konden uitzetten.

  Daarentegen is het wel zo met mijn huidige vriendin dat ik nergens last van heb omdat ik zelf reageer wanneer ik wil, en zij ook. Guess it’s al about trust;)

  Kortom: mijn ex, niet te vertrouwen en verander je in de ‘boehoe waarom reageer je niet bitch’, en huidige vriendin: ik vertrouw je, dus ik verwacht dat je reageert als je gelegen is, en weet dat je mij daar ook in begrijpt. Zoals vroeger en nu nog steeds de telefoon opgenomen wordt als het uitkomt:)

 59. +1-111

  In ieder geval een mooi bewustwordend artikel. Ik kan mensen alleen maar aanraden die last hebben van sociale druk bij zichzelf te blijven en een gezond egoïsme te uiten.

  “Waarom ik niet heb gereageerd?”. Als je die vraag uberhaupt wilt verantwoorden, wat totaal niet nodig is, want je hebt het signaal al afgegeven dat je op dat moment met iets belangrijkers bezig was.
  Maar goed, je kunt zeggen dat het je op dat moment niet uitkwam. Of dat je niet de hele dag in je mobiel kunt zitten omdat er nog een leven buiten het reageren op een smiletje is. Of dat het niets persoonlijks is, maar je ook aan het werk ben. Of je wilde er later op terugkomen, maar bent dat simpelweg menselijk genoeg vergeten. Bottomline…vertel de waarheid. Ook als de reden is dat je last hebt van sociale druk. Geen zin hebben in veel gewassap is ook een goede reden.

  Mocht dat tot een ruzie, discussie of een arrogante blik leiden is dat zijn/haar zaak, want het enige wat ze je dan kwalijk neemt is dat je eerlijk bent en ook nog een leven buiten de mobiel hebt.

  Volgens mij zijn we het stadium voorbij dat het bijzonder is dat je kan praten via internet of je mobiel, dus ik zeg. Gebruik het voor het afspreken met elkaar en laat het eindeloos (ben je verslaafd?) chatten achterwege.

  Het feit ligt er dat je 24/7 beschikbaar kunt zijn om te antwoorden via wassap, msn, pingen of wat dan ook. Stel je voor dat je 24/7 in real life beschikbaar bent om te antwoorden op een wassapje… dan heb je geen eigen leven meer toch? Het is raar, maar hier lijkt het wel naar toe te gaan. En als dit al je leven is…dat je dag in dag uit bezig met met wassappen…ja, dan stel ik voor hier gauw iets aan te doen.

 60. +1-130

  Ah… dus DIT zijn de mensen die recensies van apps serieus lezen. Goed om te weten. Kan ik voortaan met een boog om ze heen lopen.

 61. +1-160
  Sue Mi

  Poosje geleden bij Kassa ofzo een moeder en dochter. Dochter kon een paar weken haar smartphone niet gebruiken. Toestel werd gerepareerd of probleem bij provider, zoiets. Er kon in elk geval niet gewhatsappt worden, of wie weet gepingd. Maar nu kom het: zegt die moeder: ‘Ja en dus kostte dat ook nog extra geld want nu moest ze een paar honderd gewone sms’jes sturen.’

  Jaja mensen. Het is wat.

 62. +1-100
  Joris

  Ik ga stuk, dank u olaf

 63. +1-100
  sander1250

  als ik een bericht onvang geeft hij 2 uur vroeger aan en als ik zelf ern bericht stuur geeft hij wel.de goede tijd aan hoekan dat?

 64. +1-130
  David

  Heb een vraag over de online status, betekent het dat de andere persoon bezig is met Whats App ( misschien met een andere persoon uit zijn/haar lijst).
  Wanneer komt online status bij me/ander in het gsm scherm? Als ik aan het scrollen bent in de W.A. berichten, komt er dan bij de ander te staan dat ik online ben. Of alleen online als ik aan het Appen ben met iemand. Als ik op mn gsm aan het surfen ben, staat mn W.A dan op online?
  Kort samengevat..wanneer komt de online status te voorschijn bij mij/iemand in het scherm??

  • +1-102
   Maroeska

   Volgens mij staat er online zodra je een internetfunctie op je telefoon bediend dit wil dus zeggen dat als je bijvoorbeeld op facebook zit er dan in je whatss app ook online staat omdat dit namelijk ook via internet loopt.

 65. +1-100
  nicky en anne

  Erik heeft gelijk, ik vertel het ook altijd tegen mensen 1 vinkje is dat het verzonden is van je telefoon en het 2e vinkje is zodat je weet dat het aangekomen is op de telefoon van de ander.

 66. +1-100

  Het valt me op dat WA vaak niet aan de bel trekt bij een binnengekomen bericht wanneer ik op Wifi zit. Als ik dan WA open, verschijnt het bericht ineens! OF wanneer ik overschakel van Wifi naar mobiel. Ook dan komt ‘ie ineens binnen.
  Heeft iemand een idee hoe dat zit?
  (En ik ben kennelijk niet de enige die dit heeft…)

 67. +1-130

  Klopt inderdaad dat de meldingen “laatst gezien” en “online” niet altijd kloppen. Op de iPhone meestal wel. Verder kun je deze meldingen gewoon uitzetten. Voor de mensen die het niet wisten:

  http://watiswhatsapp.nl/tutorials/whatsapp-laatst-gezien-en-online/

 68. +1-120
  RuSt
 69. +1-100
  whatsappert

  Niet dat ik me hoef te “verbergen” voor iedereen,maar sociale druk? Welzekers!
  Mede “appers” in mn lijst kunnen me degelijk in de gaten houden wanneer ik,en op welke tijden ik app….dus “online” ben.
  Onvermijdelijke vragen en opmerkingen blijven dus niet uit in de trant van…..”wel online,maar niet met mij appen”?……”O,ik zag dat je laat/vroeg thuis was aan je online status”….”En met wie moet jij zoooooolang appen?”.
  De zichtbaarheid op app,is niet of nauwelijks te omzeilen totnutoe (Android) en kan me alleen maar meer privacy toekennen door contactpersonen te blokkeren.
  whats app mocht heus wel een instelling opteren om een aantal zaken aan/of uit te kunnen schakelen.
  Zoals het “online” en “aan het typen” vermelding bij je contact persoon waar je op dat moment NIET mee aan het appen bent.
  Gelijk sms diensten of bijvoorbeeld MSN kun je zelf uitmaken of je zichtbaar bent of niet.
  Een ideetje voor whats app.com?

 70. +1-100
  Tommy Reusse

  Ik ben blij dat ik niet de enige ben!!

 71. +1-100
  Tommy Reusse

  Ik ben blij dat ik niet de enige ben!!!

 72. +1-100
  Marl0es

  Ik moet huilen om al die reacties van de mensen die het even beter willen weten.
  Na 1000000x dezelfde reactie weet ik het ook wel hoor…

  2 groene vinkjes betekend dat het bericht is gelezen.

 73. +1-120
  Marl0es

  betekent natuurlijk. Effe controleren of jullie scherp zijn.

  • +1-100
   whatsappert

   Mmmm,gaat zich niet om groene vinkjes,maar meer het feit dat je “gecontroleerd” kunt worden aangezien je “online” en “aan het typen” niet kunt verbergen cq kunt uitzetten.
   Nu toevallig weeen een update gehad van WA,en nu wordt zelfs de vermelding “aan het typen” in het overduidelijke groen vermeld.
   Persoon A app je mee,en persoon B kan nu zien of je wel of niet appt.
   Dit geeft zo nu en dan wat consternatie.
   Eenvoudigweg een functie hebben om “offline” te gaan,maar evenzogoed toch online zijn.
   Scheelt in de “sociale druk”. ;-)

 74. +1-110
  evita

  staat er bij ‘de ander’ ook ‘aan het typen’ wanneer je door eerdere berichten van die ander scrollt, of alleen als je daadwerkelijk een toets indrukt, letter?
  En als je per ongeluk 1 letter intikt en daarna niet meer, hoe lang blijft er dan eigenlijk ‘aan het typen’ staan? Tot je het gewist hebt?

 75. +1-110
  Johan

  Ben het helemaal eens met het artikel. Tegenwoordig moet je altijd maar reageren en als je dat niet doet dan hoor je er niet meer bij.
  Mensen hebben zelfs als Whatsapp voor pc

 76. +1-100
  J

  Degene die problemen hebben met hun online status kunnen beter Whatsapp plus downloaden en een klein bedrag betalen.
  Daarna kan je je online status uitschakelen!

  Zie xda.

 77. +1-101
  Jos

  Sinds ik een mobiel abonnement heb, heb ik ook whatsapp gedownload. Nou ik ben er ook niet van weg te slaan. Superhandig maar wel asociaal als je bijvoorbeeld bij vrienden zit en iemand zit steeds te whatsappen.

 78. +1-100

  Hallo Jos ik had hetzelfde, ik zat laatst op een verjaardag van kennissen en op het laatst zie je toch iedereen die mobieltjes uit de tas of broekzak halen om toch even te kijken of ze nog berichtjes hebben. Ach ik denk dat ook deze hype wel overwaait net als Facebook al langzaam aan het aftakelen is :)

 79. +1-100
  Nathalie

  Daarom was Ping zo gaaf, daar had je echt een icoontje voor gelezen. Dit hele verhaal gaat niet op, iedereen weet dat je bij Whatsapp niet kan zien of iets gelezen is. Behalve Chantal in 2011

 80. +1-100
  jaron

  Heeeelemaal klaar met whatsapp.. Scheit troep sociaal contact is er niet meer bij aan de.koffie tafel lijkt het net de mobile brigade en ruzie is snel gemaakt… Als je wat wil weten bel je ff hoor je de reactie en meteen antwoord.. Een whatsapp gesprekn van een uur kan in 1 minuut duur te bellen

 81. +1-100
  Maria

  Ik ben heel vaak online terwijl ik niet online ben….
  Dat wil zeggen fysiek dan. De boel staat wel open maar ik ben zelf ff ergens anders.
  Alle smileys op een stokje

 82. +1-100
  Peter Hille

  Ik maak zelf al ruim een jaar gebruik van LINE dit is een geweldige messenger voor elke type telefoon maar ook voor de pc of laptop. Wordt in het buitenland soms al meer gebruik dan WhatsApp. zeker qua vormgeving ziet het er gelikt uit en je kan er meer mee.
  download in elke app store en ook via: http://line.nl.softonic.com/android/download

 83. +1-100
  Swagghebber.

  Ik vind het echt irri als mensjes kunne zien wannneer ik voor het laatste onoine ben geweest want als ik s’avonds na 11u nog zit te appe zonder dat mn ouder het weten kunnen ze dat gwn zien, en dan ben ik genaaid.

  Maarre doei

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>