Arjen Lubach

Arjen Hendrik Lubach is een schrijver, cabaretier, televisiepresentator en muziekproducent. Hij is op 22 oktober 1979 geboren in Groningen. Hij groeide op in Lutjegast, tot zijn 15e levensjaar bleef hij daar ook wonen. Arjen Lubach is voornamelijk bekend door zijn wekelijkse televisieprogramma, een talkshow, genaamd “Zondag met Lubach”, uitgezonden op de VPRO.

Arjen’s ouders waren beiden jurist en kwamen van buiten Groningen. Zijn vader was een hoogleraar aan de rijksuniversiteit. Arjen en zijn broers (twee broers) groeiden op buiten de dorpskern van Lutjegast. Arjen’s familie sprak geen Gronings zoals de andere mensen uit het dorp, waardoor hij zich altijd een buitenstaander heeft gevoeld. Zijn familie was erg gelovig: de kinderen gingen naar de basisschool “School met de Bijbel”. Er werd dagelijks gebeden, voorgelezen uit de Bijbel en op zondag ging de familie naar de kerk.

Arjen Lubach was elf jaar oud toen zijn moeder borstkankerpatiënt werd. Hij was pas twaalf jaar oud toen zijn moeder overleed. Hij had een zeer goede band met zijn moeder en haar dood maakte een diepe indruk op hem. Haar overlijden versnelde zijn twijfel aan het geloof.

Op het Maartenscollege ontmoette Arjen Lubach zijn eerste grote liefde, op wie hij later vele personages uit zijn werk baseerde. Na de middelbare school ging Arjen Spaans studeren aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Het loslaten van het geloof veroorzaakte een ‘existentiële crisis’ in zijn leven. Hij besloot te stoppen met zijn opleiding en werd tijdelijk taxichauffeur. Hij heeft dit een periode gedaan en is daarna filosofie gaan studeren. Gedurende het tweede jaar kwam hij Janine Abbring tegen. Met haar schreef hij samen hun eerste hit “Jelle”. Het nummer is als grap ontstaan rond het Noorderslagfestival. Het is een parodie op het nummer “Stan” van de Amerikaanse rapper Eminem en de Britse zangeres Dido. Het liedje “Jelle” gaat over een fan, Jelle, die teleurgesteld is in een zanger en hem verwijt dat hij niet op zijn berichten reageert. In 2015 heeft Arjen Lubach in het geheim het nummer “Justified” uitgebracht, onder de naam “Hartebees”. Arjen Lubach werd ontmaskerd door Domien Verschuuren (radio DJ), die hem als vermeld zag staan als producer. In 2016 heeft Arjen Lubach samen met Sacha Harland het danceduo “The Galaxy” gevormd. Eind 2016 brachten zij hun tweede ep uit, genaamd “Moon & The Stars”.

Zondag met Lubach

Op zondag 9 november 2014 werd de eerste uitzending van de talkshow “Zondag met Lubach” uitgezonden. Het is een satirische talkshow waarin Arjen Lubach het nieuws van de afgelopen week onder de loep legt. Eén van de hoogtepunten van de show was de aflevering van 22 maart 2015, waarin Arjen Lubach zichzelf uitriep tot de “Farao der Nederlanden”. Door deze actie bespotte hij de Nederlandse monarchie en hij lanceerde een burgerinitiatief om dit te bevestigen. Later in 2015 werd Arjen Lubach uitgeroepen tot Republikein van het Jaar 2015, door het Nieuw Republikeins Genootschap.

Voor meer informatie, zie wikipedia.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>