De Beste Grafische Rekenmachine Van 2020 Vind Je Hier. Informatie en Tips

De meesten van ons weten dat er verschillende soorten rekenmachines zijn. Sommige varianten kun je op school gebruiken, andere varianten gebruik je op kantoor en er zijn zelfs financiële rekenmachines. Als scholier of student maak je vrijwel dagelijks gebruik van je rekenmachine. Echter, je mag niet elke soort gebruiken voor de Centraal Schriftelijke Eindexamens in Nederland. Daarvoor zijn bepaalde specifieke modellen goedgekeurd. Het kan ook voorkomen dat je niet specifiek op zoek bent naar een rekenmachine om op het examen te gebruiken. Dan kun je gerust kiezen voor een grafische rekenmachine. Welke variant is echter de beste grafische rekenmachine voor jou? Om het ideale model uit te kiezen, kun je nagaan of de rekenmachine een kleurenscherm of CAS (Computer Algebra System) heeft. Er zijn ook varianten met een oplaadbare accu. Daarnaast kun je bepaalde modellen aansluiten op computers of op andere rekenmachines. Vind hier gemakkelijk de beste grafische rekenmachine!

Beste grafische rekenmachine van 2020

Nadat je de inleiding van dit artikel hebt gelezen, heb je gezien dat er verschillende factoren zijn waar je op kunt letten in je zoektocht naar de beste grafische rekenmachine voor jouw behoeften. Als je alle grafische rekenmachines die ooit zijn ontworpen met elkaar vergelijkt, dan zie je op den duur door de bomen het bos niet meer. Daarom vergemakkelijken wij je zoektocht. We hebben namelijk het voorwerk reeds gedaan en hebben uit een groot aantal verschillende modellen de top 5 grafische rekenmachines van het jaar geselecteerd. De namen van deze superieure modellen zie je in de onderstaande tabel. We gaan bovendien zelfs een stapje verder en hebben ook alle 5 modellen apart gerecenseerd. Op die manier zie je per model welke unieke eigenschappen ermee gepaard gaan en met welke kenmerken je rekening moet houden. Door de verschillende modellen met elkaar te vergelijken, vind je gemakkelijk jouw beste grafische rekenmachine!

 

 Product naam 
1.Texas Instruments TI-84 PlusMeer info »
2.Casio FX-CG50Meer info »
3.HP PrimeMeer info »
4.Casio FX-9860GIIMeer info »
5.Texas Instruments NSPIRE CXMeer info »

1. Texas Instruments TI-84 Plus

Er zijn enorm veel verschillende soorten rekenmachines waar je uit kunt kiezen. Daarom is het belangrijk om eerst na te gaan welk type rekenmachine je precies nodig hebt. Heb je besloten dat een grafische rekenmachine het beste bij je past? Dan is het handig om verschillende modellen met elkaar te vergelijken. De ene grafische rekenmachine beschikt namelijk over een speciale examenstand terwijl een ander model beschikt over oplaadbare batterijen. Aan de hand van jouw persoonlijke voorkeuren kun je dus een perfect model uitkiezen. Is de beste grafische rekenmachine voor jou een variant die geschikt is voor toetsen op het middelbaar onderwijs? Moet hij tevens beschikken over een speciale examenstand? Dan kennen wij het ideale model voor jou, namelijk de Texas Instruments TI-84 Plus. Texas Instruments TI-84 PlusDit model is wellicht de beste grafische rekenmachine voor jou, omdat hij een examenstand heeft en je hem kunt gebruiken voor toetsen op het middelbaar onderwijs.

Wanneer je de Texas Instruments TI-84 Plus gebruikt in de examenstand, dan kun je geen andere apps openen. Bovendien zijn op dat moment alle velden waar je getallen intypt, leeg. Je kunt dus op een eerlijke manier je examen maken. Om er zeker van te zijn dat je werkt in de examenstand, kun je controleren of de led-indicator aanstaat. Deze laat, zonder je te storen, zien dat de examenstand is ingesteld. Er is bij dit model tevens gezorgd voor een hogere versie van het besturingssysteem dan de minimaal vereiste OS 5.1.5. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat hij voldoet aan de eisen voor het centraal examen. Zelfs als je op een minder goed verlichte plek oefent met de calculator kun je hem optimaal gebruiken, dankzij het 2,8 inch verlicht kleurenscherm, waarop je gemakkelijk onderscheid kunt maken tussen vergelijkingen, gegevens en grafieken. Het schokbestendige schuifdeksel beschermt deze rekenmachine optimaal.

Voordelen van de Texas Instruments TI-84 Plus:

 • Dit model is lichter, dunner en tot 50% sneller dan zijn voorganger.
 • Hij beschikt over een schokbestendig schuifdeksel, dus de rekenmachine is goed beschermd.
 • Dankzij het kleurenscherm kun je gemakkelijk een onderscheid maken tussen vergelijkingen, grafieken en gegevens.
 • De grafische rekenmachine heeft een oplaadbare batterij, dus je hoeft geen batterijen meer te kopen voor het apparaatje.
 • Er is gezorgd voor een speciale examenstand waarbij je geen apps kunt gebruiken en geen opgeslagen data kunt lezen, zodat je je toetsen eerlijk maakt.
 • Doordat hij beschikt over een verlicht kleurenscherm met een hoge resolutie, ben je verzekerd van een duidelijke weergave van afbeeldingen en grafieken.
 • Als hij in de examenstand staat, dan knippert er een lampje en verschijnt er een blauwe balk, zodat de examinator weet dat je de examenstand aan hebt, waardoor hij je niet stoort.

Nadelen van de Texas Instruments TI-84 Plus:

 • Deze rekenmachine beschikt niet over automatische uitschakeling.
 • Vergeleken met sommige andere modellen is deze rekenmachine relatief hoog geprijsd.
 • Mocht je vergeten om de rekenmachine voor een toets op te laden, dan moet je hem met een powerbank of stopcontact verbinden.

2. Casio FX-CG50

Ben je op zoek naar de beste grafische rekenmachine voor jouw behoeften? Dan ben je bij ons op het juiste adres. Wij vertellen je namelijk over de top 5 grafische rekenmachines van het jaar. Door deze modellen met elkaar te vergelijken, kun je jouw ideaal model uitkiezen. Voordat je jouw favoriet model kunt uitkiezen, is het belangrijk om eerst na te gaan wat je precies met de rekenmachine wil doen. Zo kun je sommige varianten gebruiken voor het eindexamen op de middelbare school. Er zijn daarnaast varianten waarmee je grafieken kunt plotten zoals die in de wiskundeboeken staan. Je kunt zelfs kiezen voor een rekenmachine waarop je games kunt downloaden, zodat je je in Casio FX-CG50de pauze of wanneer je klaar bent met de opgaves niet hoeft te vervelen. Klinkt een model met al de bovengenoemde eigenschappen perfect? Dan kies je voor de Casio FX-CG50.

Wij vinden dat de Casio FX-CG50 de beste grafische rekenmachine voor jou is, omdat hij net als zijn voorganger is toegestaan voor het eindexamen op de middelbare school. Om je docenten ervan te overtuigen dat je je opgaves op een eerlijke manier oplost, beschikt deze rekenmachine tevens over een speciale examenstand. Bovendien kun je je formules en berekeningen razendsnel achter elkaar tikken, want dit model beschikt over een snelle processor. Nadat je de nodige formules hebt ingevoerd op de rekenmachine, zorgt het apparaat ervoor dat je grafieken kunt plotten zoals ze in je wiskundeboek staan. Je krijgt op dit apparaat bovendien hyperbolen, parabolen en andere grafieken als 3D-afbeeldingen te zien, in plaats van platte schema’s. Er is bij dit apparaat zelfs gezorgd voor een kleurendisplay met een scherpe resolutie, zodat je alle gegevens duidelijk kunt zien. De rekenmachine ondersteunt bovendien tot 8 regels van 21 tekens.

Voordelen van de Casio FX-CG50:

 • Er is bij deze rekenmachine gezorgd voor een voor het eindexamen verplichte examenstand.
 • Hij beschikt over een snelle processor, waardoor je er snelle berekeningen mee kunt maken.
 • Om je formules visueel weer te geven en calculaties beter te begrijpen, maak je op deze rekenmachine 3D-grafieken.
 • Je kunt op deze rekenmachine verschillende games downloaden en spelen, zodat je iets te doen hebt in de pauze of wanneer je klaar bent met je toets.
 • Op deze rekenmachine kun je grafieken plotten zoals ze in je wiskundeboek staan, want de rekenmachine toont hyperbolen, parabolen en ook andere grafieken.
 • Mocht je je bevinden in een slecht verlichte ruimte, dan kun je de achtergrondverlichting van de grafische rekenmachine inschakelen om toch je berekeningen te kunnen maken.

Nadelen van de Casio FX-CG50:

 • Deze rekenmachine is niet voorzien van een zonnecel.
 • Als je een klein budget hebt, kan de prijs van dit model wellicht tegenvallen.
 • Wanneer je hem even niet gebruikt, kun je hem liever uitschakelen om de batterij te besparen, want de rekenmachine schakelt zichzelf niet automatisch uit.

3. HP Prime

Als moderne leerling stel je hoge eisen aan je grafische rekenmachine. Je gebruikt immers een rekenmachine die je helpt om ingewikkelde wiskundige opgaven snel op te lossen. Sommigen vinden het zelfs belangrijk dat hun rekenmachine beschikt over krachtige applicaties. Behoor jij tot deze groep en is de beste grafische rekenmachine voor jou een variant met kleur, touch-bediening en krachtige applicaties? Dan kennen wij het perfecte model voor jou, namelijk de HP Prime. Dit model is wellicht de beste grafische rekenmachine voor jou, omdat hij beschikt over veel handige functionaliteiten. Zo heeft hij een schitterende multi-touch bediening en een volledig kleurenscherm. Echter, omdat sommige studenten het liefst werken met toetsinvoer, heb je deze mogelijkheid ook wanneer je de rekenmachine gebruikt. HP PrimeDit model heeft tevens een stijlvol, plat, matmetalen design, waardoor hij er prachtig uitziet. Wanneer je hem even niet gebruikt, beschermt de schuifklep de machine.

Aan het begin van deze recensie hebben we je verteld dat dit apparaat krachtige applicaties ondersteunt. Dit is zeker een feit, want hij beschikt onder andere over speciale knoppen, die je laten schakelen tussen symbolische, grafische en numerieke weergave. Je kunt met de HP Prime dus wiskundige concepten onderzoeken met dynamische geometrie, CAS, geavanceerde grafische toepassingen en zelfs spreadsheetapplicaties. Wanneer je gebruik maakt van deze rekenmachine, dan heb je de mogelijkheid om problemen te bewerken vanuit een verscheidenheid aan toepassingsgebieden. Dit heeft het apparaat mede te denken aan de functioneel dynamische meetkundesoftware. Een andere aantrekkelijke eigenschap van deze rekenmachine is dat hij de mogelijkheid heeft om te communiceren met andere soortgelijke rekenmachines. Hiervoor heb je wel een meegeleverde kabel nodig, zodat je docent duidelijk kan zien wanneer 2 rekenmachines met elkaar communiceren. Op het examen schakel je de geïntegreerde examenmodus in, zodat je op een eerlijke manier de opgaven oplost.

Voordelen van de HP Prime:

 • Door een vingergebaar kunnen grafieken of diagrammen worden bewogen voor verdere analyse, wat het vervelende navigeren door bedieningstoetsen elimineert.
 • Wanneer je dit apparaat gebruikt, heb je de mogelijkheid om hem via een meegeleverde kabel te laten communiceren met andere rekenmachines van hetzelfde model.
 • Dit model is goedgekeurd door het CVTE voor eindexamengebruik bij de HAVO (2017) en VWO (2018) examens, dus hij mag in het voortgezet onderwijs gebruikt worden.
 • Op deze rekenmachine heb je de mogelijkheid om tekstbestanden in een HP formaat toe te voegen, maar wanneer je het geheugen wist, worden deze documenten verwijderd zodat je ze niet kunt gebruiken tijdens het examen of bij andere toetsen.
 • Problemen kunnen met deze rekenmachine bewerkt worden vanuit een verscheidenheid aan toepassingsgebieden, waaronder ook een krachtig CAS-systeem, een functioneel dynamische meetkundesoftware, een zeer handige spreadsheet en diverse andere toepassingen.

Nadelen van de HP Prime:

 • Doordat hij gebruik maakt van een oplaadbare lithium-ion batterij, is het belangrijk om de rekenmachine eerst op te laden voordat je hem zal gebruiken.
 • Voordat je dit model gebruikt op een toets of examen is het belangrijk dat je eerst de handleiding doorneemt en ermee oefent, want hij beschikt over veel mogelijkheden die je wellicht in de war kunnen brengen bij het eerste gebruik.

4. Casio FX-9860GII

Ben je een student van het voortgezet onderwijs? Dan weet je dat het bijna onmogelijk is om zonder rekenmachine bepaalde lastige sommen uit te rekenen. Bovendien leer je al gauw dat je niet elke willekeurige rekenmachine kunt gebruiken, omdat bepaalde varianten niet beschikken over de mogelijkheden om geavanceerdere berekeningen te maken. Zoek je daarom naar de beste grafische rekenmachine voor jouw behoeften? Dan kun je letten op verschillende factoren. Denk er bijvoorbeeld aan dat sommige rekenmachines je de mogelijkheid geven om grafieken te maken. Hierdoor reken je eerst uit of je berekening klopt voordat je zelf een grafiek neerpent. Is jouw ideale rekenmachine een variant waar je grafieken mee kunt maken en gemakkelijk lastige formules mee kunt berekenen? Dan kun je kiezen voor de Casio FX-9860GII. Casio FX-9860GIIDeze rekenmachine is wellicht de beste grafische rekenmachine voor jou, omdat hij het maken van grafieken en berekenen van lastige formules vergemakkelijkt.

Als je kijkt naar de mogelijkheden die de Casio FX-9860GII met zich meebrengt, dan zie je dat het hier gaat om een basis grafische rekenmachine. Dit betekent dat hij gebruikt kan worden voor diverse ingewikkelde berekeningen. Echter, je hoeft je geen zorgen te maken dat je er eerst weken of maanden mee moet oefenen voordat je hem optimaal kunt gebruiken. Hij is namelijk een basis variant met een versimpelde bediening voor het plotten van grafieken en tabellen. Het is ook leuk te weten dat dit model is voorzien van een groot, natuurlijk display, waarop breuken, vierkantswortels en andere numerieke begrippen op dezelfde manier worden weergegeven zoals je ze in je wiskundeboek bent tegengekomen. Als je binnenkort examens wiskunde nieuwe stijl moet maken, dan zit je ook goed. Deze rekenmachine is namelijk goedgekeurd voor deze examens op het gebied van HAVO 2018 en VWO 2019.

Voordelen van de Casio FX-9860GII:

 • Er is gezorgd voor een speciale examenstand die geschikt is voor het centraal eindexamen.
 • Dankzij de achtergrondverlichting kun je de berekeningen op het scherm nog beter lezen.
 • Dit model is goedgekeurd door DvE, dus hij is geschikt voor de Nederlandse centrale landelijke examens.
 • Je gebruikt deze rekenmachine om onder andere vergelijkingen met integraal-, differentiaal- en waarschijnlijkheidsfuncties op te lossen.
 • Op het grote, natuurlijke display kun je breuken, vierkantswortels en andere numerieke begrippen aflezen op dezelfde manier als hoe ze in het wiskundeboek zijn weergegeven.

Nadelen van de Casio FX-9860GII:

 • Deze rekenmachine beschikt niet over een kleurenscherm.
 • Doordat hij beschikt over veel functies, kan het weleens voorkomen dat je het overzicht kwijtraakt.
 • Als je slechts een klein budget hebt, kan de prijs van dit model, net zoals bij andere grafische rekenmachines, wellicht tegenvallen.

5. Texas Instruments NSPIRE CX

In je zoektocht naar de beste grafische rekenmachine kom je verschillende varianten tegen. Zo zie je basismodellen, uitgebreide modellen, maar ook varianten daar tussenin. Afhankelijk van de complexiteit van de berekeningen die je wil doen, kun je kiezen voor een bepaald model. Je kunt bovendien ook kiezen voor een andere aanpak op het gebied van het uitkiezen van het ideale model. Denk er bijvoorbeeld aan dat je de rekenmachine niet alleen wil gebruiken voor wiskundige berekeningen. Op school kun je namelijk ook bij het vak natuurkunde te kampen krijgen met ingewikkelde opgaven. Je kunt een grafische rekenmachine dan goed gebruiken. Is het ideale model voor jou daarom een rekenmachine die je kunt gebruiken bij zowel natuurkunde als wiskunde? Dan kies je voor de Texas Instruments NSPIRE CX. Texas Instruments NSPIRE CXDit model is speciaal ontworpen om docenten en leerlingen te begeleiden bij het doen en begrijpen van onderzoek in de wiskunde en natuurkunde.

De Texas Instruments NSPIRE CX is wellicht de beste grafische rekenmachine voor jou. Hij beschikt namelijk over een hogere versie van het besturingssysteem dan de minimaal vereiste OS 4.4.0.532. Hiermee voldoet hij volledig aan de eisen voor het centraal examen. Er is bij deze rekenmachine ook gezorgd voor geavanceerde functies en een grafisch enorm gedetailleerd beeldscherm. Hierdoor worden ook ingewikkelde bewerkingen visueel weergegeven, waardoor je ze gemakkelijker kunt begrijpen. Dankzij de vele mogelijkheden is deze rekenmachine bijna onmisbaar bij zowel wiskunde- als natuurkundelessen. Je kunt er immers ingewikkelde vraagstukken uit de meetkunde, calculus, goniometrie en algebra snel en gemakkelijk mee oplossen. Hoewel deze rekenmachine veel indrukwekkende mogelijkheden met zich meebrengt, kun je hem toch gemakkelijk gebruiken. Hij beschikt namelijk over een simpel menu en je kunt folders gebruiken om bestanden in op te slaan. Het komt er dus op neer dat deze rekenmachine compleet en gebruiksvriendelijk is voor de wetenschap.

Voordelen van de Texas Instruments NSPIRE CX:

 • Je hebt de mogelijkheid om plaatjes van het internet of een database te importeren.
 • Er is bij dit model gezorgd voor een kleurenscherm en hij beschikt over een oplaadbare batterij.
 • Hij beschikt over een speciale examenstand, dus je kunt hem gerust gebruiken voor het centraal eindexamen.
 • Deze grafische rekenmachine biedt de mogelijkheid voor zowel klassikaal als individueel leren met hetzelfde platform.
 • Wanneer je gebruik maakt van deze grafische rekenmachine, kun je alles duidelijk zien dankzij het hoge resolutie scherm van 240 x 320 pixels.
 • Met deze grafische rekenmachine kun je verschillende soorten opgaven oplossen, want hij is ontworpen voor wiskunde- en natuurkundelessen met goniometrie, algebra, calculus en meetkunde.

Nadelen van de Texas Instruments NSPIRE CX:

 • Dit model beschikt niet over CAS.
 • Hoewel je waar krijgt voor je geld, kan de prijs van deze rekenmachine tegenvallen als je slechts een klein budget hebt.
 • Er zijn enorm veel functies waar je gebruik van kunt maken, waardoor het kan voorkomen dat je het overzicht kwijtraakt.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>