Lampionnen En De Geschiedenis. Decoratief Of Traditioneel?

Lampionnen zijn prachtige decoratieve artikelen die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Deze versiering is bovendien geschikt om gewoon een ruimte op te fleuren, maar ook voor speciale evenementen. Wil je meer weten over lampionnen en de geschiedenis daarvan? Wij vertellen je alles over deze decoratieve artikelen.

Lampionnen en de geschiedenis over het algemeen

Je hebt vast wel eens een lampion ergens zien hangen of misschien heb je op 11 november kindertjes van deur tot deur zien gaan met lampionnen. Wil je daarom meer weten over lampionnen en de geschiedenis hiervan? Een lampion is niets anders dan een mooie lamp in verschillende kleuren. Het gaat om een grote bal met daarin een lampje. Door het lampje aan te doen, zie je afhankelijk van de kleur van de bol een mooie kleur. Het doel van lampionnen is om te zorgen voor een feeststemming. Om deze reden zijn de lampionnen er in verschillende kleuren en met diverse patronen.

Als je je afvraagt waarom kindertjes op 11 november al zingend langs de deuren gaan, dan is het interessant om onderzoek te doen over lampionnen en de geschiedenis hiervan. Op deze datum vindt de viering van Sint Maarten plaats in bepaalde streken van Nederland en Vlaanderen. Hoe dit feest precies is ontstaan, is niet helemaal duidelijk, omdat er verschillende speculaties hierover bestaan. Ook de viering van dit feest verschilt per locatie. In Nederland wordt er onder andere een lampionnentocht georganiseerd. Kindertjes zingen dat speciale sint-maartenliedjes en nemen hun zelfgemaakte lampionnen mee. Ze vragen vervolgens naar snoepjes of fruit.

Het sint-maartenfeest is mogelijkerwijs ontstaan doordat er een (heilig) vuur werd rondgedragen. Dit vuur was een voorchristelijk vruchtbaarheidsritueel. Vervolgens werd dit ritueel door de kerk overgenomen. Een andere mogelijkheid is dat het feest door de kerk is geïntroduceerd. De veronderstelling bestaat ook dat het feest gewoon is ontstaan doordat bedelfeesten nodig waren in de zware wintermaanden. Lampionnen en de geschiedenis daarvan vind je tevens terug in de Verenigde Staten bij Halloween. Zelfs de bedeloptochten die met Driekoningen, Nieuwjaar en zelfs het Sinterklaasfeest werden en worden gehouden, vinden hun oorsprong in het sint-maartenfeest.

Lampionnen en de geschiedenis in Limburg

Lampionnen en de geschiedenis in Limburg

De vreugdevuren zie je vaak in Limburg. Dit wordt over het algemeen gecombineerd met een optocht, waarbij men zich in een kerk verzamelt en luistert naar het verhaal van Sint-Maarten. In de lampionnenoptocht loopt men dan naar een groot vuur. Bij het vuur aangekomen krijgen de kindertjes traditioneel een oliebol. In de Sint-Martinusgemeente krijgen de aanwezigen in de plaats van oliebollen pannenkoeken. Er zijn dus veel verschillende gebruiken en ook verschillende verhalen over lampionnen en de geschiedenis van deze decoratieve artikelen.

Je weet nu wat meer over lampionnen en de geschiedenis van deze artikelen. Echter, of je er nou voor kiest om de lampionnen te gebruiken in een optocht of om van deur tot deur te gaan, maakt niet zoveel uit. De lampionnen zijn namelijk prachtig in de traditionele zin, maar ze zijn ook ideaal om in en rondom je huis te versieren. Zelfs voor speciale evenementen zijn lampionnen perfect. Als je jouw lampionnen niet zelf wil maken, kun je ze kopen bij lampionstore.nl.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>