Rumble

Rumble is een instrumentale hit van de Amerikaanse groep “Link Wray & His Ray Men”. De single is in april 1958 verschenen in de Verenigde Staten. Op de B kant van de casette staat de hit “The Swag”. Rumble maakt gebruik van technieken voor vervorming, waardoor deze single vernieuwend en innovatief was op het gebied van Rock ’n Roll.

Tijdens een live optreden in Fredericksburg, Virginia, probeerde de band de achtergrondmuziek voor een lied te maken. Helaas lukte het niet, maar Link Wray en His Ray Men kwamen op het idee om de beat te gebruiken voor een nieuwe hit. In eerste instantie noemden ze het lied “Oddbal”. Het was een directe hit, want het publiek heeft tijdens het concert van die avond de single vier keren aangevraagd.

Het duurde even voordat de instrumentale hit onder de aandacht kwam van recordproducer Archie Bleyer van Cadence Records. Hij was in eerste instantie geen fan, omdat Wray gaten in zijn versterker had gemaakt om het ruwe geluid van de live versie te evenaren. Omdat Bleyer’s stiefdochter fan was van de hit en de band, heeft hij deze single toch uitgebracht. Phil Everly hoorde het lied en stelde de titel “Rumble” voor, omdat het een ruw geluid had dat op geluiden van een straatgevecht leek.

“Rumble” is een straattaal woord voor “bende gevecht” (gang fight). Hierdoor werd het op verschillende radiostations verboden om de hit te draaien. Mensen waren bang dat het lied aanleiding zou geven aan de jeugd om te vechten. De hit is in de zomer van 1958 tot nummer 16 geklommen in de hitlijsten. Een cover van het nummer werd opgenomen op het eerste album van de band The Dark Clark Five. Ook op het tweede album: The Dark Clark Five Returns, werd het nummer opgenomen. Wray gaf in 1969 een bijgewerkte versie van de instrumentale hit uit als “Rumble “69”.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>