Sint Pannenkoek

Een hele dag pannenkoeken eten omdat het Sint Pannenkoek is. Smullen maar!

Sint Pannenkoek is een feestdag, bedacht door striptekenaar Jan Kruis. Het wordt gevierd op 29 november met een maaltijd van pannenkoeken. Jan Kruis bedacht Sint Pannenkoek voor het eerst in de schoolagenda van Jan, Jans en de kinderen voor schooljaar 1986/1987. In november 1986 stond Sint Pannenkoek centraal in de wekelijkse strip in het tijdschrift Libelle. In het stripverhaal heeft Catootje geen zin in de boontjes die Jans voor het avondeten wil koken. Ze wil graag pannenkoeken eten. Volgens Opa Tromp is op 29 november Sint Pannekoek.

Opa Tromp verteld dat het een oude Rotterdamse traditie is, waarbij de moeder van het gezin voor iedereen pannenkoeken bakt. Iedereen wacht met een pannenkoek op zijn/haar hoofd tot de vader thuiskomt. Zodra de vader binnenkomt wensen ze hem een vrolijke en gezegende Sint Pannenkoek. Jans vindt het een fantastisch idee en gaat meteen pannenkoeken bakken. Op de laatste afbeelding uit het verhaal zit iedereen met een pannenkoek op zijn hoofd aan de eettafel, terwijl vader Jan stomverbaasd toekijkt.

In 2015 is er een vervolg gekomen op het stripverhaal Sint Pannenkoek, namelijk Het Evangelie van Sint Pannenkoek. Dit verhaal gaat over de 15e verjaardag van monnik Gerrit (de voornaam van opa Tromp). Het speelt zich af in de 12e eeuw in een klooster aan de Rotte. In oktober 2016 richtte schrijver Jan Kruis, samen met een aantal aanhangers, het Nationaal Comité Sint Pannenkoek op. In dat jaar ontwierp hij ook een ansichtkaart met een bijpassende postzegel.

Na het verschijnen van de strip kreeg Sint Pannenkoek volgers, vooral onder studenten en kerken. Later werd het ook gevierd in huishoudelijke sferen en restaurants. In 2016 werd Sint Pannenkoek gevierd in de Koningskerk in Rotterdam- Feijenoord en op verschillende plaatsen in Groningen, om geld in te zamelen voor een goed doel.

Zie hier meer artikelen en recensies.

 

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>