Wil je de Sony HDR CX-405 kopen? Lees eerst de review hieronder!

Ben je op zoek naar een eenvoudig te gebruiken, kleine videocamera die in je zak zou passen? Dan is de Sony HDR CX-405 geschikt voor jou. Sony’s actie- en videocamera opstellingen zijn klaar voor de taak. Deze camera biedt jou meer dan je van een camera zou verwachten en maakt zelfs bij weinig licht heel goede HD-foto’s. Met de gebruikersvriendelijke handleiding zal je beslist weten wat je moet doen, zodat je het resultaat krijgt die je verwacht. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Dan moet je gauw de review lezen!

Review over de Sony HDR CX-405

De Sony HDR CX-405 is heel erg lichtgewicht, zelfs met een grote batterij. Dat komt omdat de HDR-CX405 er precies zo uitziet als de CX330, die zowel de afmetingen als het gewicht behoudt. De camera heeft een mooie handriem en slaat gegevens en beelden makkelijker op dan bij een normale smartphone. De Sony HDR-CX405 behoudt de belangrijkste kenmerken van een typische moderne videocamera waaronder de ingebouwde USB-kabel, die je kan gebruiken om gegevens over te dragen of om het apparaat op te laden. Je hoeft dan geen aparte USB-kabel mee te nemen.

Vanwege het klein formaat en het ontbreken van touch-screenmogelijkheden, is Sony er in geslaagd een klein 2,7-inch display te gebruiken. Het maakt gebruik van de Clear Photo-technologie, om het uiterlijk van videovertoning te verbeteren. Net naast het display is een preview-knop waarmee de HDR-CX405 vrij eenvoudig te gebruiken is. Er zijn geen knoppen aan de zijkant van de videocamera zelf, ook al is de display deur open en er alleen een micro-HDMI-poort zichtbaar is. Aan de achterkant vindt je de veel voorkomende opnameknop, terwijl de bovenkant is voorzien van de zoomhendel en andere gemeenschappelijke knoppen. Net als de vorige instapmodellen is de lensafdekking handmatig, dus je zal ervoor moeten zorgen dat je de lens sluit wanneer je hem niet gebruikt.

Sony HDR CX-405 Videocamera

Kenmerken

De Sony HDR-CX405 maakt een goede indruk door de essentiële functies die hij heeft en die van invloed zijn op de video-opname-ervaring. Het ondersteunt zowel de MP4- als AVCHD-codecs, evenals het eigen XAVC S-formaat van Sony, waardoor je 50Mbps 1080p-video kan opnemen. Met de 26,8-groothoeklens, dus ZEISS-lens, is de videokwaliteit meer dan behoorlijk en heb je veel controle over het zoom-uiteinde. De 30x optische zoomlens lijkt misschien een beetje dof, maar de Clear Image zoom gebruikt speciale algoritmen en maakt zoomen tot 60x mogelijk. Optische zoom is nog steeds het beste, maar Clear Image Zoom presteert een stuk beter dan de standaard digitale zoomfunctie, omdat de processor eigenlijk nieuwe pixels maakt om de foto’s scherper te laten lijken. Het is zeer jeugdvriendelijk en met 7 foto-effecten beschikbaar om video’s en foto’s te verbeteren. Het heeft ook gezichtsdetectie en kan de camera videokwaliteit van scènes met mensen verbeteren. Het maakt onderscheid tussen volwassenen en kinderen. Maximaal acht personen kunnen worden gedetecteerd in een scène en de scherpstelling, belichting en witbalans worden aangepast. Stemverbeteringen en ruisonderdrukking worden toegepast wanneer gezichtsdetectie plaatsvindt.

De HDR-CX405 wordt ook geleverd met SteadyShot-beeldstabilisatie om video-opnames veel soepeler te maken. Zelfs als je een vaste hand hebt, is de functie erg handig wanneer je fotografeert met telelens niveaus. Sony heeft ook deze extra technologie, genaamd 3-Way Shake Canceling, geïmplementeerd, die elektronische rolstabiliteit toevoegt. Hiermee bereik je  vloeiende resultaten voor het vastleggen van video’s.

Voor- en nadelen over de Sony HDR CX-405

Voordat je een product aanschaft, wil je natuurlijk weten welke voor- en nadelen het product met zich meebrengt. Wij zullen daarom enkele voor- en nadelen voor je opsommen, te beginnen met de voordelen:

  • Beeld: de beeldstabilisatie corrigeert trillingen tijdens het filmen.
  • Opname: door de brede groothoeklens is filmen in kleine ruimten geen probleem en maakt de camera bij weinig licht ook heldere opnamen.
  • Gewicht: de camcorder is superlicht in gewicht en kan je hem makkelijk overal meenemen.
  • Bediening: door de gebruikersvriendelijke handleiding weet je beslist wat je moet doen.

Behalve de voordelen, heeft een product ook nadelen. Wij zullen hierbij enkele nadelen voor je opsommen:

  • Zoom: bij maximale zoom beweegt het scherm echt veel, ook al beschikt hij over uitstekende zoom kwaliteit.
  • Screen: je kunt hem niet snel genoeg bedienen, omdat het niet over een touchscreen beschikt.
  • Waterproof: de camera is niet waterproof. Je zal hem moeten afdekken bij regenweer.
  • Geluid: bij veel wind, krijg je ook veel geruis me, ondanks er ruisonderdrukking wordt toegepast.

Conclusie over de Sony HDR CX-405

Wanneer de Sony HDR-CX405 en Sony HDR-CX330 naast elkaar worden geplaatst, wordt het gebrek aan Wifi mogelijkheden op het CX405-model duidelijk. Wifi moet in elke videocamera zijn ingebouwd, maar het is goed dat Sony opties biedt voor mensen met een beperkt budget. Over het geheel genomen is de HDR-CX405 een fijne, kleine compacte camera, maar die je veel betere resultaten biedt, dan de opnamefuncties van een moderne, geavanceerde smartphone jou kunnen bieden. Koop gewoon een snelle SD-kaart en je bent klaar om te gaan. Omdat deze videocamera zo goedkoop is, kun je eigenlijk een SDXC-kaart met hoge capaciteit kiezen en toch een videocamera krijgen die goedkoper is dan de meeste andere Sony-videocamera, terwijl je veel meer ruimte hebt om tonnen 1080p video te maken. Voor goede kwaliteitsvideo’s met een beperkt budget, is deze camera een echte aanrader!

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>