Waar Moet Je Op Letten Als Je Een Sup Gaat Kopen? Nu Kun Je De Ideale Sup Kopen!

Wil je graag weten waar je op moet letten om een sup te kopen? Dan is het belangrijk om eerst te weten wat een sup is. Sup staat voor Stand Up Paddle. Dit voorwerp is ontstaan in Hawaii en is geschikt voor alle leeftijdsgroepen. Als je bezig bent te stand up peddel boarden, dan werk je aan alle spieren in je lichaam. Dit komt doordat je tijdens het peddelen op je board moet balanceren. Tijdens het peddelen ervaar je ultiem genot. Zelfs toeschouwers vinden het vaak aantrekkelijk om deze bezigheid te volgen. Als je ook deel wil uitmaken van de grote groep personen die regelmatig peddelen, dan is het belangrijk om een sup te kopen. Waar let je echter op? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je een sup board gaat kopen. Lees dus snel verder, dan kun je binnenkort je eigen sup kopen!

Een sup kopen: waar je op let

Aangezien dit artikel gaat over de zaken waar je op moet letten wanneer je een sup gaat kopen, willen we je niet te lang in de spanning houden. Daarom vallen we direct met de deur in huis. Het eerste waar je op moet letten wanneer je een sup board wil kopen, is waar je hem voor zal gebruiken. Daarnaast ga je na of je de sup ook met anderen zal gebruiken. Vervolgens kijk je naar je lengte en gewicht. Het is ook belangrijk om te kijken naar het gewicht en de lengte van de sup. Vervolgens ga je na wat het volume van de sup is. Ook de vinnen en vin configuratie is belangrijk. Wanneer je eenmaal hebt gekeken naar deze eigenschappen, dan kun je kijken naar welk type board je graag wil hebben. Op elk van deze punten gaan we in, zodat je een goed geïnformeerde keus kunt maken.

Waarvoor je het sup board zal gebruiken

Aangezien er verschillende sup boards te koop worden aangeboden en de verschillende soorten andere toepassingen hebben, is het belangrijk om na te gaan waar je het sup board voor zal gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan dat je hem slechts wil gebruiken om een beetje te spetteren in de golven, dan is het handig om te kiezen voor een korter model, dat snel gekeerd kan worden. Is het echter jouw bedoeling om op 1 plek te blijven in kalm water voor yoga posities? Dan kun je liever kiezen voor een zeer breed model, dat netjes op zijn plaats blijft staan terwijl je overschakelt van de ene naar de andere positie. Waarvoor je het sup board zal gebruikenVaak zijn langere boards wat smaller, omdat ze speciaal zijn ontworpen voor snelheid. Dergelijke boards kunnen vaak gebruikt worden voor verschillende wateromstandigheden.

Ga je spullen meenemen tijdens het peddelen? Dan is het waarschijnlijk het beste om te kiezen voor een board dat ruimte heeft voor vracht. Dergelijke boards zijn lang, maar kunnen ook breed of juist wat smaller zijn. Het komt hier neer op jouw persoonlijke voorkeuren. Dergelijke sup boards worden ook wel cruising sup boards genoemd. Je kunt deze modellen het beste gebruiken op kalm en relatief laag water. In het kort komt het er dus op neer dat je bij het kopen van je eerste sup board uitgaat van het model dat je het meest zal gebruiken in water. Als je veel tijd doorbrengt aan zee, dan weet je van tevoren dat je niet vaak te maken zal hebben met kalm, laag water. Het is dan niet nodig om een lange board te kopen. Houd dus rekening met je omstandigheden en voorkeuren en kies voor het perfecte sup board.

Een sup board voor eigen gebruik of gedeeld gebruik?

Hoewel het misschien raar kan lijken, kan het feit dat je een board deelt of juist alleen gebruikt, invloed hebben op je keus. Als je namelijk niet de enige bent die het board zal gebruiken, dan is het belangrijk rekening te houden met de voorkeuren van iedereen die het board zal gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan dat jij een geavanceerde peddelaar bent, maar er zijn ook personen in je gezin die niet zo goed met een sup board kunnen omgaan. In dat geval, is het geen goed idee om een sup te kopen die speciaal is vervaardigd voor geavanceerde gebruikers. Sommige shops hebben demonstratiedagen waarbij ze aan klanten laten zien wat de voordelen van de verschillende modellen zijn. Op dergelijke demonstratiedagen vertelt men je ook welke boards geschikt zijn voor welke personen. Soms mogen potentiële kopers zelfs de verschillende boards uitproberen. Zo kun je gemakkelijk het ideale model uitkiezen.

Een sup board voor eigen gebruik of gedeeld gebruik

Zoals je hebt gezien, is het een goed idee om een demonstratie dag bij te wonen; vooral als je weinig ervaring hebt met peddelen. Je kunt dan namelijk de verschillende soorten uitproberen en kijken welk model het beste bij je past. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er geen sup board shops bij jou in de buurt zijn, die demonstratiedagen organiseren. Als dat het geval is, hoef je je ook geen zorgen te maken dat je niet het juiste model kunt uitkiezen. Er zijn namelijk ook shops die sup boards verhuren. Je kunt dan dergelijke shops bezoeken en verschillende modellen huren. Zo kun je ook gemakkelijk de verschillende varianten uitproberen. Als je jouw board samen met familieleden gaat gebruiken, is het goed om hen de boards ook te laten uitproberen. Zo kunnen jullie samen bepalen welk model het beste bij de hele familie past. Vervolgens schaf je dit model aan.

De invloed die jouw lengte en gewicht hebben op het kopen van een sup

Zoals je hebt gezien, hebben verschillende factoren invloed op het uitkiezen van een sup board. Je gewicht en lengte spelen onder andere een belangrijke rol. Als we kijken naar je lengte, dan zien we dat dit van belang is bij het bepalen van de breedte van het board. Voor een korter persoon is een bredere board geen verstandige keus. Je moet hierbij namelijk te ver naar de zijkant reiken om je schoep in het water te krijgen. Hierdoor moet je veel harder werken tijdens het peddelen, waardoor de kans op ongelukken aan je schouders en rug groter wordt. Nu vraag je je misschien af waarom je gewicht van belang is. Elke board is ontworpen voor een bepaalde gewichtsrange. Het is voor nieuwe peddelaars het beste om een sup board te kopen, die ligt in een lichtere range dan de aanbevolen gewichtsrange van het desbetreffende board.

De breedte en lengte van het sup board

Bij het uitkiezen van een sup board, is het belangrijk om te letten op de breedte van het desbetreffend model. Een smaller model is namelijk wel sneller, maar een breder model is stabieler. Als je als beginnende peddelaar kiest voor te smal model, dan bestaat de kans dat je snel wordt afgeschrikt. Hierdoor kun je het peddelen snel opgeven. Het is daarom belangrijk om er rekening mee te houden dat een verschil van een inch of twee in de breedte van het board weinig invloed zal hebben op de snelheid. Echter, dit breedteverschil kan zorgen voor een enorm verschil op het gebied van stabiliteit. Als je hebt gezorgd voor stabiliteit op je board, dan kun je beter je balans houden op het board, waardoor je beter kunt peddelen.

De breedte en lengte van het sup board

De breedte van een sup board is niet de enige factor die een rol kan spelen bij je peddelervaring. Je dient namelijk ook rekening te houden met de lengte van het board. De lengte bepaalt hoe snel het board kan keren en hoe snel hij kan gaan. Als je bijvoorbeeld een lange sup board koopt, dan kun je veel sneller vooruit komen. Echter, een dergelijke board is niet ideaal om snel te keren. Kies je daarentegen juist voor een kortere board, dan kom je minder snel vooruit. Dit is echter een bewuste keus, omdat dergelijke modellen ervoor zorgen dat je even denktijd hebt wanneer er een golf aankomt. Je kunt met een dergelijke board bovendien snel keren, waardoor je altijd optimaal kunt reageren op een golf die op je afkomt.

Het volume van het sup board

Een sup board is een voorwerp met een driedimensionale vorm. Net zoals alle andere 3D-voorwerpen wordt het volume bepaald aan de hand van hoeveel ruimte hij in beslag neemt. Dit betekent dat je niet alleen kijkt naar de lengte en de breedte van het sup board dat je wil kopen. Je kijkt namelijk ook naar de dikte als je het volume van een board wil berekenen. Voor de beste peddelprestaties is het ook belangrijk om rekening te houden met het volume van de verschillende modellen. Hij moet namelijk netjes blijven drijven wanneer je gaat peddelen. Er bestaat een verband tussen jouw lengte en gewicht en het volume van het gekozen model. Bij het kopen van het ideale sup board, kun je daarom het liefst eerst advies vragen over het volume van het desbetreffend model.

Vinnen en vin configuratie van het sup board

Bij het selecteren van een sup board is het belangrijk om rekening te houden met de vinnen en vin configuratie. Als je bijvoorbeeld van plan bent om te peddelen in kalm, laag water, dan kun je het liefst kiezen voor het sup board met een enkele vin in het midden van het board. Hoe meer vinnen een board heeft, hoe meer hij gericht is op surfen. Als we kijken naar de verschillende soorten sup boards, dan zien we dat een board tot vijf vinnen kan hebben. Stel dat je kiest voor een model met 3 vinnen. Dan is de configuratie van de vinnen waarschijnlijk dat er een grote vin in het midden is en aan de twee uiteinden zijn er kleinere vinnen. De kleinere vinnen worden ook wel side bites genoemd. Met een dergelijke vin configuratie kun je gemakkelijk peddelen op kalm water.

Vinnen en vin configuratie van het sup board

Ben je van plan een sup board met drie vinnen te kopen? Door dergelijke sup boards te kopen, kun je behalve in kalm water peddelen, ook surfen. Ben je iemand die regelmatig peddelt in ondiep water? Dan kunnen de standaard vinnen van een peddelboard relatief gemakkelijk stuk gaan. Daarom kies je in dergelijke situaties voor een model met speciale vinnen. Hier verwijzen we naar vinnen die van nylon zijn gemaakt. Dergelijke vinnen zijn namelijk flexibeler dan de standaard modellen. Hierdoor gaan ze minder snel stuk wanneer je regelmatig in ondiep water peddelt. Ze mogen dus ook gewoon tegen het zand op de bodem van het water aankomen. Je kunt door het kiezen van een dergelijk model tevens geld besparen.

Sup kopen: welk type?

Aan het begin van dit artikel hebben we je verteld dat het belangrijk is om te kijken naar de verschillende soorten sup boards die verkrijgbaar zijn. Je kunt namelijk kiezen voor all-around oftewel touring boards, opblaasbare stand up peddel boards, peddel boards die speciaal gemaakt zijn om te surfen, yoga boards en race boards. We vertellen je meer over deze specifieke sup boards. Hierdoor ben je goed geïnformeerd wanneer je een sup gaat kopen.

All-around/ touring sup kopen

Als we kijken naar de all-around oftewel touring sup boards, dan zien we dat deze modellen ideaal zijn voor algemeen gebruik. Deze modellen zijn tevens langer, breder en dikker, waardoor ze meer stabiliteit bieden. Je kunt dergelijke boards tevens gedurende langere tijd gebruiken op laag water. Een all-around board is daarom perfect voor beginnende peddelaars.

All-around/touring sup board

Opblaasbare sup kopen

Kijken we daarentegen naar de opblaasbare stand up peddel boards, dan zien we dat deze modellen zijn gemaakt voor personen die niet willen nadenken over het opslaan of vervoeren van een standaard fiberglass sup. Het voordeel van dergelijke modellen is dat je ze gemakkelijk kunt opbergen en eenvoudig met je mee kunt nemen. Je blaast dit model namelijk pas op wanneer je hem wil gebruiken. Echter, het nadeel van deze modellen is dat ze vaak minder stevig zijn en over het algemeen slechts bestemd zijn voor peddelen op laag water.

Opblaasbare sup board

Surf sup kopen

Als jij iemand bent die dol is op spanning, dan is een surf sup board wellicht perfect voor jou. Deze modellen, die speciaal zijn ontworpen om mee te surfen, zijn over het algemeen wat korter en smaller, vooral bij de voor- en achterkant van het board. Een surf sup board is speciaal gemaakt om snel te kunnen keren en optimaal te kunnen presteren. Als je gewoon rustig wil peddelen, dan is dit model minder geschikt.

Surf sup board

Yoga sup kopen

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, is een yoga sup board speciaal vervaardigd voor yoga doeleinden. Dergelijke boards zijn vergeleken met andere modellen vaak wat breder en langer. Er is namelijk veel stabiliteit nodig terwijl je yoga oefeningen doet. Bij de yoga sup boards is het vaak ook zo dat het board een zacht oppervlak heeft. Deze boards hebben over het algemeen ook plekken waar je banden en een PFD oftewel reddingsvest kunt bevestigen. Ga je daarom een yoga sup kopen?

Yoga sup board

Race sup kopen

Bij vrijwel elke sport is het zo dat wanneer de sport populairder wordt, er competities worden georganiseerd. Dat is ook het geval bij peddelboarding. Daarom worden de race sup boards ook steeds vaker gebruikt. Dergelijke modellen zijn smaller, langer en hebben een zeer smalle voorkant. Vaak wordt er ook gezorgd voor een lange vin die zorgt voor tracking. De race sup heeft best veel overeenkomsten met een surf sup. Als competitief persoon kun je het liefst de race sup kopen.

Race sup board

Welke sup kopen

Nu daar je weet met welke eigenschappen je rekening je dient te houden bij het uitkiezen van een sup board, kun je een gespecialiseerde shop bezoeken en de ideale sup kopen. Het is altijd een goed idee om eerst wat lessen te volgen en om verschillende modellen uit te proberen voordat je een keus maakt. Het kopen van een sup board kan namelijk een grote investering zijn. Echter, wanneer je eenmaal het ideale model hebt uitgekozen en je hebt de nodige accessoires, dan kun je meteen aan de slag gaan. Kies dus voor een model dat je vaak kunt gebruiken. Na verloop van tijd zal je waarschijnlijk andere modellen willen hebben, waardoor je steeds meer boards zal hebben. Echter, je eerste board vergeet je nooit, dus investeer je geld in het model dat het beste bij je past.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>