Laat goedkoop prachtige wensballonnen op bij elke gelegenheid

Als je een feest viert of je wil graag een lieve wens uitspreken voor jezelf of een geliefde, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een wensballon. Wensballonnen zijn mooi om te zien. Dit is vooral ’s nachts het geval. Een wensballon werkt namelijk net zoals een heteluchtballon. Je doet dus een vlammetje aan, spreekt een gelukwens uit voor jezelf of een geliefde en vervolgens vliegt de ballon weg.

Wensballonnen kopen en hun werking

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan hoe een wensballon eigenlijk werkt. Ook al heb je er nooit bij stilgestaan is het toch belangrijk om te weten hoe hij werkt. Een wensballon is niets anders dan een lampion die door middel van hete lucht wordt opgelaten. Je kunt wensballonnen dus vergelijken met heteluchtballonnen. Het verschil is uiteraard dat een wensballon vele malen kleiner is dan een heteluchtballon. Hoe de lucht precies heet wordt om de wensballon te laten opstijgen begrijp je vast wel. Doordat je namelijk een vlammetje onder de ballon aandoet, komt er hete lucht vrij en op deze manier stijgt de ballon op.

Het is prachtig om de ballonnen te zien opstijgen, vooral als je dit ’s nachts doet. Door de ballon namelijk ’s nachts op te laten, creëer je het effect alsof de sterren van de hemel dichterbij je zijn. Het oplaten van een wensballon kan dus ook zorgen voor een romantisch effect wanneer je op een date bent. Uiteraard kun je tijdens de receptie van je huwelijk ook wensballonnen loslaten om iedereen een warm, gelukkig gevoel te geven. Als je een mooie leeftijd hebt bereikt, kun je misschien ook een wensballon loslaten. Je spreekt dan zelf een wens uit voor nog meer voorspoedige jaren. Er zijn zo nog vele andere gelegenheden waarbij het gepast is om een wensballon op te laten.

Wensballonnen en hun werking

Wanneer mag je wensballonnen oplaten?

Wensballonnen mogen niet altijd worden opgelaten, omdat ze voor brandgevaar kunnen zorgen. We vertellen je echter hoe je een wensballon veilig kunt gebruiken. Je weet misschien al dat wensballonnen in sommige gemeenten verboden zijn. Als het gebruik van wensballonnen bij jou in de buurt niet is verboden, dan zijn er echter toch enkele zaken waar je rekening mee dient te houden:

 • Laat geen wensballon los in de buurt van een luchthaven of vliegveld.
 • Zorg ervoor dat je niet meer dan twintig ballonnen tegelijk oplaat. Als je dat toch wil doen, dan is er voorhand toestemming nodig van het directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
 • Controleer eerst of je ballon is beschadigd. Als je ziet dat de ballon gaatjes en/of scheuren heeft, dan mag je hem niet oplaten.
 • Je mag geen andere voorwerpen bevestigen onder aan de wensballon.
 • Bij vochtig weer mag je geen wensballonnen oplaten. Dit geldt ook voor lange droge periodes.
 • Het oplaten van de wensballon dient te gebeuren als het windstil is, omdat de windkracht minder moet zijn dan 11 kilometers per uur.
 • Een wensballon mag alleen buitenshuis worden opgelaten.
 • Bereken de uitvliegroute van de ballon en houd dus afstand van hoge objecten en andere eventueel brandbare obstakels.
 • Nadat je de brander of wiek hebt aangestoken, dien je de ballon met minstens 2 volwassenen vast te houden totdat je de ballon uiteindelijk loslaat.
 • Haast je niet. Wanneer je de brander hebt aangestoken, is het namelijk aangeraden om eerst te kijken of de brander goed brandt. Vervolgens houd je de ballon nog ongeveer 2 minuten vast voordat je de ballon oplaat. Hierdoor zorg je ervoor dat de ballon goed opstijgt.
 • Kijk je ballon zo lang mogelijk na om op tijd in te grijpen als er gevaar ontstaat.

De geschiedenis van wensballonnen

Intussen weet je waar je rekening mee dient te houden wanneer je 1 of meer wensballonnen wil oplaten. Echter, ben je bekend met de geschiedenis van deze ballonnen? Een wensballon werd oorspronkelijk gebruikt als communicatiesignaal. Vervolgens werden deze ballonnen gebruikt door het “gewone volk” voor spirituele gebruiken.

De wensballon zoals wij hem kennen stamt af van de Boeddhisten. Zij fluisterden een wens en lieten de ballon vervolgens los. Het was hun geloof dat de Goden de wens lieten uitkomen. Of Goden werkelijk de wensen laten uitkomen is tot nu toe nog onbekend, maar als je er werkelijk in gelooft, bestaat de kans dat jouw wens uitkomt. Ook de Chinezen maken gebruik van wensballonnen. Bij hun wordt de ballon een gelukballon genoemd. De Chinezen spreken namelijk uitingen van geluk uit of schrijven deze op de ballon, voordat hij wordt opgelaten. Ook zij geloven dat hun gelukwens hierdoor uitkomt. Het is dus zeker het proberen waard om zelf ook een wensballon op te laten en te kijken of je wens uitkomt.

Wensballonnen bij elke gelegenheid

Wensballonnen bij elke gelegenheid

Het doet er niet toe bij welke gelegenheid je een wensballon wil loslaten, omdat dergelijke ballonnen altijd gepast zijn. Zo kun je bij vrolijke gelegenheden zoals huwelijken gebruik maken van wensballonnen. De bruid en bruidegom kunnen dan elk een ballon aansteken en oplaten terwijl ze elk een gelukwens uitspreken voor een gelukkig huwelijk. Wil je je gasten meer erbij betrekken, dan kun je wellicht de ouders en broers/zussen van de bruid en bruidegom ook wensballonnen laten oplaten. Een andere vrolijke gelegenheid om een wensballon op te laten is bij een bedrijfsfeest. Als het bedrijf bijvoorbeeld het 10-jarig bestaan viert, dan kan de directie wellicht wensballonnen oplaten en wensen dat het bedrijf blijft bloeien. Zo kun je bij nog vele andere gelegenheden gebruik maken van wensballonnen.

Wensballonnen kunnen ook worden gebruikt bij minder vrolijke gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan een begrafenis. Als je gelooft in leven in het hiernamaals dan kun je de wens uitspreken dat de overleden persoon een goed leven na de dood heeft of dat de persoon rust vindt. Over het algemeen vinden begrafenissen en crematies niet ’s nachts plaats, maar het oplaten van wensballonnen blijft een magisch gezicht. De gedachte erachter zorgt er ook voor dat alle aanwezigen en nabestaanden kunnen genieten van de mooie opstijgende lichtjes. Dit geldt ook voor wensballonnen die je oplaat bij herdenkingen.

Wil je graag weten waar je sfeermakers voor verschillende evenementen tegen een aantrekkelijke prijs kunt kopen? Wij kennen een online shop die je hiervoor kunt bezoeken, namelijk lampionstore.nl. Voor meer informatie over deze shop kun je de review over lampionstore.nl lezen onder het artikel over lampionnen.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>