Whatsapp

Whatsapp, in de huidige tijd onmisbaar geworden voor vele mensen. Even snel een berichtje sturen naar je dochter of ze veilig is aangekomen, is nog nooit zo eenvoudig geweest.

Whatsapp is een berichtendienst voor je smartphone (mobiele telefoon) en sinds kort ook voor de computer. De app wordt overal ter wereld gebruikt, waardoor de wereld steeds kleiner lijkt te worden. Je kunt makkelijk contact onderhouden met je vakantievriend uit Japan of Miami. Ze zijn slechts één berichtje bij je verwijderd. Deze berichtendienst is beveiligd met end-to-end encryptie, waardoor de berichten tussen verzender en ontvanger blijven en ook de telefoongesprekken niet afgeluisterd kunnen worden.

Whatsapp heeft zijn naam te danken aan de samenvoeging van de twee Engelse uitspraken “What’s up” en “Application”. Het is een app voor je smartphone die het mogelijk maakt om met elkaar te chatten via een internetverbinding. Je kunt niet alleen berichten versturen, maar ook foto’s, video’s, documenten, contacten, muziekfragmenten enzovoorts.

Whatsapp heeft in het verleden en slechte naam gehad, doordat gebruikers vonden dat hun telefoon niet goed genoeg beschermd werd. Er zijn meerdere keren lekken in de software van Whatsapp gevonden. In 2011 was de grootste, waarbij bekend werd dat andere gebruikers de berichten konden onderscheppen. Maar nu is alles goed beschermd dankzij de end-to-end encryptie.

Sinds Whatsapp in 2009 op de markt kwam als download voor android systemen, zijn er veel veranderingen geweest. Zo is vanaf november 2015 een link naar een andere berichtendienst, genaamd Telegram, niet aanklikbaar en kopieerbaar is. Deze blokkade is in september 2016 weer opgeheven. Daarnaast is vanaf 30 juni 2017 Whatsapp gestopt met het ondersteunen van de Blackberry OS, Blackberry 10, Nokia S40 en Nokia Symbian S60. Als gebruikers deze toestellen hebben en nog gebruik willen blijven maken van Whatsapp, zit er niets anders op dan een nieuwe smartphone aan te schaffen, die wel ondersteund wordt door Whatsapp.

Sinds 2016 is Whatsapp extra beveiligd, zodat de gebruikers zonder angst gebruik kunnen maken van de app. Voor de 1 miljard gebruikers wereldwijd is dit een hele geruststelling.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>