Wordfeud – online Scrabble

Wie kent het niet? ’s Avonds op de bank of even gauw tussendoor een spelletje doen op je telefoon. Wordfeud is één van de spellen die te spelen is op je smartphone. Het is een online variant van het bordspel Scrabble die gratis te downloaden is in de appstore.

Wordfeud is in 2010 ontwikkeld door de Noorse Haakon Bertheussen. Het begon als een Android-download, in april 2011 verscheen hij ook als download voor de IOS-toestellen. De regels van Wordfeud komen overeen met die van het bordspel Scrabble. Er is wel een verschil, namelijk dat in de app er meer vakken zijn met dubbele en driedubbele woordwaarde en dubbele en driedubbele letterwaarde. Ook is het mogelijk om een te starten met een willekeurig ingedeeld bord. De startpositie (ster) is altijd in het midden, maar de (drie-)dubbele waarde vakken liggen verspreid over het hele veld op een willekeurige manier.

De mogelijke woorden was gebaseerd op de woordenlijst van OpenTaal. De woorden werden zoveel mogelijk gefilterd op de regels van het originele spel Scrabble. Als een woord een trema bevat, vervalt deze in de app. Geëerd wordt geeerd in de app. Sinds het begin van de app is de woordenlijst flink uitgebreid door TaalTik. De Nederlandse letter “ij” moet geschreven worden als “i+j” en niet met een “y”. Het woord “ijsvrij” heeft dus 7 letters in plaats van 5.

De afkortingen die voorkomen in de app betekenen het volgende:

  • DW: Dubbele woordwaarde (2x het aantal punten dat je verdiend met je woord)
  • TW: Tripple woordwaarde (3x het aantal punten dat je verdiend met je woord)
  • DL: Dubbele letterwaarde (2x het aantal punten dat je verdiend met je letter)
  • TL: Tripple letterwaarde (3x het aantal punten dat je verdiend met je letter

Als je al je zeven letters in één keer gebruikt, krijg je een bonus van 40 punten.

Met de Wordfeud app kun je maximaal 30 spellen tegelijk spelen, met bekenden of willekeurige tegenstanders. De willekeurige tegenstanders worden door de app bij elkaar gebracht. Naast de functie om het spel te spelen, is er ook een chat aanwezig in de app. Hierdoor kun je contact hebben met je tegenstander. De verschillende talen worden ondersteund door Wordfeud: Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Nederlands, Noors, Spaans, Portugees en Zweeds.

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>