Hoe werkt een creditcard? Vind het antwoord hier!

Creditcards worden steeds populairder, omdat je met deze pasjes wereldwijd kunt betalen. Bovendien gaan je uitgaven pas aan het eind van de maand van de bankrekening af. Je ziet dus dat het hebben van een creditcard vele voordelen met zich meebrengt. Heb je je de volgende vraag weleens gesteld: “Hoe werkt een creditcard eigenlijk?” Misschien wil je ook weten hoe de betalingen met zo’n kaart geschieden. Je kunt zelfs nagaan hoe er gepind kan worden met een dergelijke kredietkaart. Al deze vragen beantwoorden we in dit artikel. Aarzel dus niet en kom alles over creditcards te weten.

Hoe werkt een creditcard

Intussen weet je dat een creditcard een pasje is waar je wereldwijd mee kunt betalen. Maar hoe werkt een creditcard eigenlijk. In principe sluit je met een creditcard een tijdelijke lening af bij de verstrekker van de kaart. Dit komt doordat een dergelijk pasje anders werkt dan een pinpas. Bij een betaling met een pinpas wordt het geld immers direct afgeschreven. Echter, er is een ander proces gekoppeld aan een creditcard. Hierbij wordt het geld niet direct afgeschreven. Aankopen worden namelijk op één moment per maand gefactureerd of afgeschreven van de gekoppelde bankrekening. Hoe werkt een creditcardAls je de rekening binnen de afgesproken betalingstermijn betaalt, dan hoef je geen rente te betalen. Bij te laat betalen of bij eventuele gespreide betalingen, betaal je extra kosten aan de creditcardaanbieder. Hierbij kun je denken aan een bepaald rentepercentage over het aankoopbedrag.

Zoals je ziet, schiet de uitgever van jouw creditcard je eigenlijk elke betaling voor. Deze conclusie trek je, omdat je pas aan het eind van de maand de rekening betaalt. We hebben het ook gehad over gespreid betalen. Deze mogelijkheid bieden sommige creditcarduitgevers je. Als je een creditcard hebt met de mogelijkheid om de rekening gespreid en in termijnen terug te betalen, dan is er sprake van een revolving creditcard. Hoewel deze optie bestaat, is in termijnen terugbetalen met een creditcard niet gebruikelijk in Nederland. Daarom is dit ook niet de standaard. In Nederland zijn de meeste creditcards de varianten zijn waarbij je aan het eind van de maand de rekening betaalt. Wil je toch het liefst een revolving creditcard, dan kun je dit aanvragen bij je creditcardaanbieder. Houd er wel rekening mee dat een revolving creditcard niet altijd mogelijk is. Bij bijvoorbeeld zakelijke creditcards heb je deze mogelijkheid niet.

Betalen met creditcard

Nu daar je weet hoe een creditcard werkt, wil je wellicht weten hoe je kunt betalen met je creditcard. Er zijn verschillende manieren om met je creditcard te betalen. Eén van de voornaamste methoden is het online betalen. Als je online iets wil kopen met je kaart, dan vul je diverse gegevens in. Er wordt onder andere gevraagd naar je eigen naam, zoals deze op de kaart is aangegeven. Daarnaast moet je het creditcardnummer, de vervaldatum van de kaart en de driecijferige verificatiecode invoeren. De verificatiecode vind je terug aan de achterkant van de kaart. Je hoeft online over het algemeen geen pincode in te vullen. Echter, sommige bedrijven vragen wel om het adres dat bij de kaart hoort of het extra wachtwoord in te voeren. Voor extra veiligheid moet je soms zelfs via een applicatie of sms de code bevestigen. Zo keur je een transactie goed.

Hoe werkt een creditcard

We hebben het tot nu toe alleen hebben gehad over online aankopen. Dit betekent echter niet dat je je kaart alleen op die manier kunt gebruiken. Het is namelijk ook mogelijk om in de winkel te betalen met je creditcard. Dit is een fluitje van een cent. Je geeft in het restaurant, de winkel, of het hotel je creditcard af aan een medewerker. Deze medewerker haalt de creditcard door een pinautomaat. Hier komt er een bonnetje uit. Soms word je gevraagd om je handtekening op de pinbon te zetten. Dit is het bewijs dat je akkoord gaat met de transactie. Echter, ook hier kan er sprake zijn van fraude. Daarom vragen tegenwoordig steeds meer bedrijven naar een pincode bij een creditcardbetaling. Gelukkig hoef je een dergelijk extra wachtwoord niet af te geven in een restaurant, winkel of hotel. Wel kan er in zulke situaties naar je legitimatiebewijs worden gevraagd.

Pinnen met creditcard

Je weet nu aardig wat over creditcards. Zo weet je wat een dergelijke kaart is, hoe het werkt en hoe je ermee kunt betalen. Wist je dat het ook mogelijk is om geld te pinnen met een creditcard? Geld pinnen met deze kaart kun je vergelijken met geld pinnen met een bankpas. Alleen wordt het geld pas later afgeschreven van je bankrekening. Deze geldopname wordt namelijk samen met je andere creditcardbetalingen in 1 keer afgeschreven. Je kunt dus betalingen voorschieten. Houd er wel rekening mee dat er soms kosten verbonden zijn aan het pinnen met je creditcard. Dit dien je dus goed te informeren bij jouw bank. Dit komt doordat elke bank/ creditcardinstantie zijn eigen regels hanteert. Aangezien er mogelijk extra kosten gepaard gaan met het pinnen met een creditcard, waarom zou je dit dan doen? Dit doe je, omdat pinnen met een creditcard haast overal ter wereld mogelijk is.

Hoe werkt een creditcard

Met een gewone pinpas kun je niet overal terecht. We hebben je reeds globaal verteld over bijkomende kosten. Daarbij gaven we aan dat het belangrijk is om bepaalde zaken te controleren voordat je met je creditcard pint. Eerst ga je na of het daadwerkelijk mogelijk is om bij de desbetreffende pinautomaat met je creditcard te pinnen. Je controleert dit door te kijken of de logo’s op de pinautomaat corresponderen met de logo’s op jouw kaart. Controleer ook de gleuf waar je je creditcard in zal plaatsen. Als je twijfels hebt over de geldigheid van de gleuf, is het ’t beste om hem niet te gebruiken. Skimmers kunnen er mogelijkerwijs mee hebben geknoeid. Houd er tot slot rekening mee dat je soms eerst je geld krijgt en daarna je pasje. Vergeet hierbij niet om je pas mee te nemen. Met deze informatie kun je aan de slag gaan met jouw creditcard!

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>