Wanneer Is Het Thanksgiving? Kom Alles Te Weten Over Deze Feestdag!

Heb je wel eens gehoord van Thanksgiving Day? Dit is een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Letterlijk vertaald betekent Thanksgiving Day dankzeggingsdag. Deze dag luidt het feestseizoen in de VS en Canada in, omdat de dag jaarlijks wordt herdacht aan het eind van de maand november. In orthodox-protestantse kerken in Nederland wordt er ook een variant van Thanksgiving Day gevierd. Deze dag wordt de Dankdag voor het Gewas genoemd. Aangezien Thanksgiving Day belangrijk is voor het bepalen van de datum van Black Friday en Cyber Monday, vertellen we je in dit artikel alles over wat deze dag inhoudt, wat de geschiedenis ervan is, wanneer het wordt herdacht, enzovoorts. Lees dus snel verder!

Wat is Thanksgiving?

Thanksgiving Day, die vaak verkort Thanksgiving wordt genoemd, is een nationale feestdag in Canada en de Verenigde Staten. Op deze dag wordt er dank gezegd voor alle goede dingen die er zijn gebeurd. Oorspronkelijk was dit de dag waarop men God dankte voor de oogst en andere goede dingen. Deze feestdag valt in de Verenigde Staten op een andere dag dan in Canada. Dit komt doordat de oogst in Canada eerder in het jaar eindigt. Daarom wordt dit feest in Canada op de tweede maandag in oktober gevierd. In de Verenigde Staten viert men dit feest wat later, namelijk op de vierde donderdag in november. Op Thanksgiving Day zijn de Amerikanen vrij van het werk. Vaak krijgen werknemers de volgende dag, een vrijdag, ook vrij zodat zij langer kunnen feesten met de hele familie. Familieleden leggen namelijk vaak grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn.

Hoe wordt Thanksgiving gevierd

Hoe wordt Thanksgiving gevierd?

Bij elke feestdag horen er bepaalde tradities. Dit is ook het geval bij Thanksgiving Day. Op deze dag speelt eten een grote rol. Daarom zie je, ook in films, dat er veel eten wordt klaargemaakt, waar iedereen van kan genieten. Traditioneel wordt er op Thanksgiving Day kalkoen gegeten. Daarom wordt deze dag ook wel Turkey Day, oftewel kalkoendag, genoemd. Hoewel kalkoenvlees het hoogtepunt van de dag is, worden er vaak ook bijgerechten klaargemaakt. Denk hierbij aan aardappelpuree, wat de Amerikanen mashed potatoes noemen, zoete aardappels, stuffing, sperziebonen en veenbessen. Aangezien het Thanksgiving Day feestmaal een complete maaltijd is, hoort er ook een nagerecht bij. Vaak is dit nagerecht pecan notentaart of pompoentaart. Mocht je dus familie hebben in de Verenigde Staten en je bent rond Thanksgiving Day bij hen, dan is het een goed idee om rekkende kleding aan te doen. Je zal namelijk je buikje rond eten.

Het ontstaan en de geschiedenis van Thanksgiving Day

Feestdagen ontstaan niet zomaar. Dat weten we allemaal. Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar het ontstaan en de geschiedenis van Thanksgiving Day. Als we kijken naar de Amerikaanse traditie, dan zien we dat Thanksgiving Day wordt geassocieerd met een feest dat de Pilgrim Fathers hebben gevierd in 1621. In dit jaar stichtten zij namelijk in Plymouth in Massachusetts een nederzetting, ook wel Plymouth Colony genoemd. Na een barre toch met de Mayflower vanuit Europa mislukte de oogst. Aangezien landbouw de boventoon voerde in deze tijd, was dit natuurlijk een verschrikkelijk verschijnsel. Echter, dankzij de hulp van indianen van de Wampanoag-stam en na een Indian summer in november, kon er alsnog geoogst worden. Aan de hand van deze gebeurtenissen ontstond de eerste viering van Thanksgiving Day. Dat men heeft gefeest is begrijpelijk, omdat er alsnog geoogst kon worden hoewel waarschijnlijk velen de hoop al hadden opgegeven.

Het ontstaan en de geschiedenis van Thanksgiving Day

Hoewel de Amerikanen Thanksgiving Day als een feestdag zien, zien verschillende Indianenstammen de dag juist als een minder prettige dag. Deze dag wordt door hen namelijk gezien als het begin van een tragisch proces waarin zij hun land kwijtraakten. Het kwijtraken van het land was bovendien niet het enige tragische voor de indianen. Hun populatie werd namelijk ook gedecimeerd. Als je het vanuit de visie van de Indianen bekijkt, dan kun je begrijpen waarom sommige stammen Thanksgiving Day herdenken als een rouwdag. De stammen die deze traditie hebben behouden zijn de Wampanoags en enkele andere Indianen stammen. Zij komen bijeen in Plymouth in Massachusetts om hun “nationale rouwdag” te herdenken.

Andere belangrijke dagen na Thanksgiving Day

Thanksgiving Day is op zichzelf een belangrijke dag voor mensen in de Verenigde Staten en Canada. Amerikanen in andere gedeelten van de wereld vieren dit feest bovendien ook. Echter, de festiviteiten eindigen niet op Thanksgiving Day. Black Friday Thanksgiving DayDe dag na Thanksgiving Day wordt namelijk ook gevierd. Aangezien vele Amerikaanse werknemers deze dag vrij krijgen, gaan zij meteen hun kerstinkopen doen. Hierdoor is deze dag de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. Winkeliers hadden dit al gauw door en hebben er vanzelfsprekend op ingespeeld. Daarom is de vrijdag na Thanksgiving Day bekend geworden als Black Friday. Op deze dag kun je in vele winkels korting krijgen. Er zijn dan tevens allerlei leuke deals en aanbiedingen waar je van kunt profiteren. Zelfs in Nederland is deze traditie overgenomen. Het loopt hierbij storm in de winkels en mensen staan vroeg ’s morgens voor de winkeldeuren om te kunnen profiteren van aantrekkelijke sales!

Onderzoek heeft uitgewezen dat in het Thanksgiving weekend men vaak online windowshopt. Dit houdt in dat men alvast kijkt welke artikelen zij graag willen hebben. Cyber Monday Thanksgiving DayAangezien de internetverbinding van de gemiddelde persoon voorheen niet zo snel was, kocht men online ook niet zoveel spullen in het Thanksgiving weekend. Echter, wanneer men de maandag na Thanksgiving Day aan het werk was, met een snelle internetverbinding, dan kocht men alsnog de artikelen die waren gespot in het weekend. Ook op deze koopdag heeft de handel ingespeeld. Daarom staat deze dag bekend als Cyber Monday. Op Cyber Monday kun je ook profiteren van allerlei acties. Koop bijvoorbeeld je winterkleding met korting. Natuurlijk kun je ook je sinterklaas- en kerstinkopen meteen doen. Vanwege de vele deals, komt dit je namelijk goedkoper uit. Houd dus in de gaten wanneer het Thanksgiving Day is en profiteer zowel van Black Friday als Cyber Monday!

Doe je mee aan de Thanksgiving Day viering?

Nu daar je weet hoe Thanksgiving Day is ontstaan, hoe het wordt gevierd en welke andere dagen eraan gekoppeld zijn, kun je ook meedoen aan de Thanksgiving Day viering. Thanksgiving Day Doe je meeAangezien deze dag een Amerikaans gebruik is, wordt Thanksgiving Day over het algemeen niet gevierd in Nederland. Er is echter een Amerikaanse gemeenschap in Nederland, die de dag wel herdenkt. Deze herdenking vindt onder andere plaats met een oecumenische dienst in Pieterskerk te Leiden. Echter, omdat deze dag in Nederland geen vrije dag is, vieren Amerikanen in Nederland of Nederlanders die de dag willen herdenken, het Thanksgiving Day feest op de derde zaterdag in november. Dit wordt deels gedaan, omdat de vierde zaterdag in november in Nederland zeer dicht ligt op het traditionele Sinterklaasfeest. Dit jaar valt de traditionele Thanksgiving Day op 22 november 2020. Doe je ook mee met deze viering? Schaf dan maar snel een kalkoen aan!

Karel Visser
 

Ik ben Karel Visser (48), retailexpert en gadget specialist. Ik heb al ruim 16 jaar ervaring met het analyseren van ontwikkelingen binnen de retail. Het aankoopgedrag van klanten is sterk veranderd door de komst van het internet. Waardevolle recensies zijn tegenwoordig steeds belangrijker als we een aankoop willen doen. Recensiekoning is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse platforms waar je terecht kunt voor onafhankelijke reviews, productinformatie en koopgidsen. Ik stel de technologie op de proef en zorg ervoor dat jij de website niet verlaat zonder een flinke dosis aan informatie over de producten waar jij geïnteresseerd in bent.

>